Słownik gastronomiczny

Sake
Sala konsumencka
Sanepid (Państwowa Inspekcja Sanitarna)
Sauté (wym. soté)
SCAE-SPECIALITY COFEE ASSN. OF EUROPE
Sękacz
Ser kozi
Serwis specjalny
Shaker (czyt. szejker)
Short drink-koktajle
Short drinks
Sitko barmańskie
Skirting
Skirtingi w gastronomii
Sommelier
Sorbet
Sos A la Newburg (wym. newburg)
Sos Beszamel
Sos Bordelaise (wym. bordelez)
Sos Cebulowy
Sos Chaud froid (wym. szo frua)
Sos Chilijski (wym. czylijski)
Sos Chutney (wym. szantej)
Sos Coctail sauce (wym. koktail sos)
Sos Czosnkowy
Sos Dip
Sos Hiszpański
Sos Holenderski
Sos Jabłkowy
Sos Kaparowy
Sos Kardynalski
Sos Maltański
Sos Miętowy
Sos Mousseline (wym. muslin)
Sos Prowansalski
Sos Rosyjski
Sos Sardelowy
Sos Soubise (wym. subi)
Sos Supreme (wym. suprem)
Sos Szodon (wym. szodó)
Sos Tatarski
Sos Veloute (wym. welute)
Sos Winegret
Sos Worcester (wym. wuste)
Sosjerka
Sosy Bearnaise (wym. bernez)
Spalten
SPB (Stowarzyszenie Barmanów Polskich ; inaczej: PBA nazwa ang. Polish Bartenders Association)
Spienianie (inaczej: teksturowanie mleka)
Spirale
Spotkanie robocze
Spółka
Sprzedaż dzienna
Sprzedaż sugerowana
Średni rachunek
Średnia sprzedaż na jednego Gościa
Środki spożywcze
Stan magazynowy
Stan magazynowy w gastronomii
Stan magazynowy w gastronomii wyrażonych w dniach
Stan magazynowy wyrażony w dniach
Standardy obsługi w lokalu gastronomicznym
Stawka godzinowa
Stick-stirrer
Straty produkcyjne
Straty przedsprzedażowe
Straty znane
Striped Drink
Sugar lip (z ang. usta z cukru)
Surowce spożywcze
Syfon do bitej śmietany
Syropy
Szklanice i kufle do piwa
Sztaplowanie

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!