Sake |
Sala konsumencka |
Sanepid |
Sanepid (Państwowa Inspekcja Sanitarna) |
Sauté (wym. soté) |
SCAE-SPECIALITY COFEE ASSN. OF EUROPE |
Sękacz |
Ser kozi |
Serwis specjalny |
Shaker (czyt. szejker) |
Short drink-koktajle |
Short drinks |
Sitko barmańskie |
Skirting |
Skirtingi w gastronomii |
Sommelier |
Sorbet |
Sos A la Newburg (wym. newburg) |
Sos Beszamel |
Sos Bordelaise (wym. bordelez) |
Sos Cebulowy |
Sos Chaud froid (wym. szo frua) |
Sos Chilijski (wym. czylijski) |
Sos Chutney (wym. szantej) |
Sos Coctail sauce (wym. koktail sos) |
Sos Czosnkowy |
Sos Dip |
Sos Hiszpański |
Sos Holenderski |
Sos Jabłkowy |
Sos Kaparowy |
Sos Kardynalski |
Sos Maltański |
Sos Miętowy |
Sos Mousseline (wym. muslin) |
Sos Prowansalski |
Sos Rosyjski |
Sos Sardelowy |
Sos Soubise (wym. subi) |
Sos Supreme (wym. suprem) |
Sos Szodon (wym. szodó) |
Sos Tatarski |
Sos Veloute (wym. welute) |
Sos Winegret |
Sos Worcester (wym. wuste) |
Sosjerka |
Sosy Bearnaise (wym. bernez) |
Spalten |
SPB (Stowarzyszenie Barmanów Polskich ; inaczej: PBA nazwa ang. Polish Bartenders Association) |
Spienianie (inaczej: teksturowanie mleka) |
Spirale |
Spotkanie robocze |
Spółka |
Sprzedaż dzienna |
Sprzedaż sugerowana |
Średni rachunek |
Średnia sprzedaż na jednego Gościa |
Środki spożywcze |
Stan magazynowy |
Stan magazynowy w gastronomii |
Stan magazynowy w gastronomii wyrażonych w dniach |
Stan magazynowy wyrażony w dniach |
Standardy obsługi w lokalu gastronomicznym |
Stawka godzinowa |
Stick-stirrer |
Straty produkcyjne |
Straty przedsprzedażowe |
Straty znane |
Striped Drink |
Sugar lip (z ang. usta z cukru) |
Surowce spożywcze |
Syfon do bitej śmietany |
Syropy |
Szklanice i kufle do piwa |
Sztaplowanie |