Otwieranie lokali gastronomicznych

Otwieranie lokali gastronomicznych | GastroWiedza.pl

Otwarcie lokalu gastronomicznego to skomplikowany proces, w którym należy uwzględnić wiele czynników − od pomysłu przez rzetelną ocenę sytuacji na rynku, oszacowanie zgromadzonego kapitału aż po wdrażanie konkretnych rozwiązań. Pomimo swej złożoności może od przebiec bezboleśnie i sprawnie − potrzebne jest tylko fachowe doradztwo poparte rzetelną wiedzą i doświadczeniem. GastroWiedza.pl oferuje kompleksowe usługi zapewniające inwestorowi dobry start na rynku.
Profesjonalnie sporządzony plan to podstawa dalszego sukcesu!
Doradztwo zaczyna się już na etapie koncepcji, a następnie obejmuje poszczególne etapy realizacji:

  • analiza rynku;
  • wstępna ocena inwestycji − ustalenie grupy docelowej, lokalizacja, menu, cel inwestycji;
  • wybór i ocena lokalizacji − ocena: stanu technicznego budynku i pomieszczeń, przystosowania do produkcji, jakości wody, instalacji, itp.
  • ustalenie budżetu i harmonogramu otwarcia w celu uniknięcia dodatkowych kosztów wynikających z przedłużającego się terminu otwarcia.
  • aranżacja wnętrza, konsultacja z biurem projektowym.
  • sporządzenie projektu technologicznego
  • przystosowanie lokalu do usług gastronomicznych (media, układ pomieszczeń, wentylacja, klimatyzacja itp.);
  • wyposażenie kuchni i lokalu (niezbędny sprzęt i narzędzia gastronomiczne);
  • nadzór nad wykonaniem;
  • wybór sprzętu informatycznego i oprogramowania dostosowanego do potrzeb działalności.
  • wdrożenie dokumentacji HACCP, GMP/GHP; 
  • określenie charakteru lokalu;
  • wyznaczenie kosztów stałych i zmiennych;
  • ustalenie menu, analiza kosztów;
  • wybór dostawców, badanie jakości surowców;
  • negocjacje umów handlowych.
  • opis struktury firmy − administracja, syswybór sposobu rejestracji firmy (spółka cywilna, jednoosobowa działalność gospodarcza, spółdzielnia itp.);
  • określenie PKD − sprecyzowanie zakresu działalności podmiotu;
  • podatki i ZUS;
  • uzyskanie pozwoleń na prowadzenie lokalu gastronomicznego − odbiór sanitarny, książeczki Sanepidu dla pracowników, umowa z ZAIKS-em na odtwarzanie muzyki w celach komercyjnych, koncesja na sprzedaż alkoholu itp.
  • ustalenie i wdrażanie procedur i standardów;
  • opis stanowisk pracy − ergonomia, portret osobowościowy kandydatów;
  • rekrutacja personelu;
  • dobór formy zatrudnienia;
  • omówienie aspektów prawnych zatrudnienia personelu gastronomii;
  • ustalenie systemu administracji kadrowej;
  • szkolenia techniczne, system motywacji, organizacja pracy;opracowanie wstępnej akcji promocyjnej i marketingowej;

Powyższy opis nie obejmuje wszystkich aspektów otwarcia nowego lokalu. Oferta jest zawsze zindywidualizowana i dostosowywana do potrzeb konkretnej inwestycji, tak aby w pełni  zaspokoić oczekiwania inwestora i stworzyć solidny fundament dla dalszej działalności biznesu gastronomicznego.

GASTROWIEDZA.PL – TO MIEJSCE, W KTÓRYM ZNAJDZIESZ PROFESJONALNE WSPARCIE, WYSPECJALIZOWANĄ KADRĘ Z SZEROKIM DOŚWIADCZENIEM GASTRONOMICZNYM I KONKURENCYJNE CENY

Zaufali nam

Skontaktuj się z nami, jesteśmy do Twojej dyspozycji!
Zadzwoń, tel.: 664-578-090 lub napisz do nas:

To pytanie sprawdza czy jesteś człowiekiem i zapobiega wysyłaniu spamu.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!