Otwieranie lokali gastronomicznych

Otwarcie lokalu gastronomicznego to skomplikowany proces, w którym należy uwzględnić wiele czynników − od pomysłu przez rzetelną ocenę sytuacji na rynku, oszacowanie zgromadzonego kapitału aż po wdrażanie konkretnych rozwiązań. Pomimo swej złożoności może od przebiec bezboleśnie i sprawnie − potrzebne jest tylko fachowe doradztwo poparte rzetelną wiedzą i doświadczeniem. GastroWiedza.pl oferuje kompleksowe usługi zapewniające inwestorowi dobry start na rynku.
Profesjonalnie sporządzony plan to podstawa dalszego sukcesu!
Doradztwo zaczyna się już na etapie koncepcji, a następnie obejmuje poszczególne etapy realizacji:
- analiza rynku;
- wstępna ocena inwestycji − ustalenie grupy docelowej, lokalizacja, menu, cel inwestycji;
- wybór i ocena lokalizacji − ocena: stanu technicznego budynku i pomieszczeń, przystosowania do produkcji, jakości wody, instalacji, itp.
- ustalenie budżetu i harmonogramu otwarcia w celu uniknięcia dodatkowych kosztów wynikających z przedłużającego się terminu otwarcia.
- aranżacja wnętrza, konsultacja z biurem projektowym.
- sporządzenie projektu technologicznego
- przystosowanie lokalu do usług gastronomicznych (media, układ pomieszczeń, wentylacja, klimatyzacja itp.);
- wyposażenie kuchni i lokalu (niezbędny sprzęt i narzędzia gastronomiczne);
- nadzór nad wykonaniem;
- wybór sprzętu informatycznego i oprogramowania dostosowanego do potrzeb działalności.
- wdrożenie dokumentacji HACCP, GMP/GHP;
- określenie charakteru lokalu;
- wyznaczenie kosztów stałych i zmiennych;
- ustalenie menu, analiza kosztów;
- wybór dostawców, badanie jakości surowców;
- negocjacje umów handlowych.
- opis struktury firmy − administracja, syswybór sposobu rejestracji firmy (spółka cywilna, jednoosobowa działalność gospodarcza, spółdzielnia itp.);
- określenie PKD − sprecyzowanie zakresu działalności podmiotu;
- podatki i ZUS;
- uzyskanie pozwoleń na prowadzenie lokalu gastronomicznego − odbiór sanitarny, książeczki Sanepidu dla pracowników, umowa z ZAIKS-em na odtwarzanie muzyki w celach komercyjnych, koncesja na sprzedaż alkoholu itp.
- ustalenie i wdrażanie procedur i standardów;
- opis stanowisk pracy − ergonomia, portret osobowościowy kandydatów;
- rekrutacja personelu;
- dobór formy zatrudnienia;
- omówienie aspektów prawnych zatrudnienia personelu gastronomii;
- ustalenie systemu administracji kadrowej;
- szkolenia techniczne, system motywacji, organizacja pracy;opracowanie wstępnej akcji promocyjnej i marketingowej;
Powyższy opis nie obejmuje wszystkich aspektów otwarcia nowego lokalu. Oferta jest zawsze zindywidualizowana i dostosowywana do potrzeb konkretnej inwestycji, tak aby w pełni zaspokoić oczekiwania inwestora i stworzyć solidny fundament dla dalszej działalności biznesu gastronomicznego.
GASTROWIEDZA.PL – TO MIEJSCE, W KTÓRYM ZNAJDZIESZ PROFESJONALNE WSPARCIE, WYSPECJALIZOWANĄ KADRĘ Z SZEROKIM DOŚWIADCZENIEM GASTRONOMICZNYM I KONKURENCYJNE CENY