Szklanice i kufle do piwa

Jak w wielu branżach, tak i w gastronomii, jest dużo fachowego słownictwa i specyficznych zwrotów. Jeśli się w tym gubisz, sprawdź Słownik gastronomiczny. Dzięki niemu nie poczujesz się obco, zgłębiając wiedzę gastronomiczną.

W barach czy pubach do piwa stosuje się najcześciej duże, wysokie i wąskie szklanki ( pokale), na niskim trzonku, o pojemności 200-300 ml, szklanki w kształcie tulipana, lekko zwężajace sie ku górze lub kufle z grubego szkła z uchem, o pojemnosci 250 - 500 ml. Do każdego gatunku piwa przeznaczone sa inne naczynia. Im piwo jaśniejsze, tym naczynie powinno być z cieńszego szkła i bardziej wysmukłe, Piwo ciemniejsze najlepiej serwować w kielichach na wysokiej nózce. Eksperci ostrzegaja przed używaniem rozszeżających sie ku górze szklanek i pucharów, ponieważ piwo szybko traci w nich pianę i aromat.

 

W barach czy pubach do piwa stosuje się najcześciej duże, wysokie i wąskie szklanki ( pokale), na niskim trzonku, o pojemności 200-300 ml, szklanki w kształcie tulipana, lekko zwężajace sie ku górze lub kufle z grubego szkła z uchem, o pojemnosci 250 - 500 ml. Do każdego gatunku piwa przeznaczone sa inne naczynia. Im piwo jaśniejsze, tym naczynie powinno być z cieńszego szkła i bardziej wysmukłe, Piwo ciemniejsze najlepiej serwować w kielichach na wysokiej nózce. Eksperci ostrzegaja przed używaniem rozszeżających sie ku górze szklanek i pucharów, ponieważ piwo szybko traci w nich pianę i aromat.

 

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!