Shaker (czyt. szejker)
Urządzenie barmańskie do miksowania (mieszania) drinków. To element podstawowego wyposażenia barmana. Shaker „pomaga” barmanowi w idealnym wymieszaniu i schłodzeniu wszystkich składników (ingrediencji) drinka, które muszą zostać połączone w jeden płyn.
Miksowanie drinków przy pomocy shakera odbywa się przy udziale lodu (przeważnie w kostkach ale i kruszonego). Nie bez znaczenia jest ruch jak barman wykonuje podczas shaker’owania oraz jak trzyma shaker. Po tym czy te czynności wykonywane są prawidłowo, łatwo ocenić „jednym rzutem oka” czy obsługuje nas profesjonalny barman.
W Polskich barach stosuje się kilka rodzajów shakerów (wymienione w kolejności : od najczęściej stosowanych):
Shaker tradycyjny
3-częściowy (kubek, głowica z sitkiem, przykrywka)
Shaker bostoński
2-częściowy (kubek mikserowy szklany i metalowy)
2-częściowy (kubek mikserowy metalowy i głowica bez wbudowanego sitka)
Urządzenie barmańskie do miksowania (mieszania) drinków. To element podstawowego wyposażenia barmana. Shaker „pomaga” barmanowi w idealnym wymieszaniu i schłodzeniu wszystkich składników (ingrediencji) drinka, które muszą zostać połączone w jeden płyn.
Miksowanie drinków przy pomocy shakera odbywa się przy udziale lodu (przeważnie w kostkach ale i kruszonego). Nie bez znaczenia jest ruch jak barman wykonuje podczas shaker’owania oraz jak trzyma shaker. Po tym czy te czynności wykonywane są prawidłowo, łatwo ocenić „jednym rzutem oka” czy obsługuje nas profesjonalny barman.
W Polskich barach stosuje się kilka rodzajów shakerów (wymienione w kolejności : od najczęściej stosowanych):
Shaker tradycyjny
3-częściowy (kubek, głowica z sitkiem, przykrywka)
Shaker bostoński
2-częściowy (kubek mikserowy szklany i metalowy)
2-częściowy (kubek mikserowy metalowy i głowica bez wbudowanego sitka)