Stan magazynowy w gastronomii wyrażonych w dniach

Jak w wielu branżach, tak i w gastronomii, jest dużo fachowego słownictwa i specyficznych zwrotów. Jeśli się w tym gubisz, sprawdź Słownik gastronomiczny. Dzięki niemu nie poczujesz się obco, zgłębiając wiedzę gastronomiczną.

Jak sprawdzić czy stan magazynowy jest adekwatny danego poziomu sprzedaży?
Wzór dla obliczenia stanu magazynowego w dniach (SMd) tak:

SMd = SMPLN /KSdz

Przy czym poszczególne elementy oznaczają:
SMPLN = stan magazynowy wyrażony w PLN
KSdz = średnie dzienne zużycie surowca
 

Profesjonalnie prowadzona restauracja, powinna posiadać stan magazynowy wyrażony w dniach o wartości nieprzekraczającej 8 dni. Innymi słowy, oznacza to, że stan magazynu pozwala na sprzedaż w lokalu przez 8 dni. Jest to też okres umożliwiający sprawne uzupełnianie zapasów (biorąc pod uwagę aktualny stan logistyki w Polsce). Stan magazynowy z wyższym wskaźnikiem, np. 17 dni, wcale nie jest dobry, ponieważ świadczy to o tym, że mamy nadwyżkę asortymentu, który zamiast być sprzedawany, traci przydatność do spożycia w magazynie. Jeśli mamy do czynienia z sytuacją, że wskaźnik stanu magazynu wyrażony w dniach jest wysoki, a jednocześnie odczuwamy ciągły brak artykułów spożywczych do sprzedaży, świadczy to o tym, że w magazynie zalega nam niewykorzystywany już towar. Zalecane jest pozbycie się tego rodzaju zapasów, ponieważ utrudniają one spisy magazynowe i kontrolowanie sytuacji. Nie mniej, można to zrobić w produktywny sposób, np. przekazując je jako dodatkowe benefity dla Gości albo niespodzianki dla Klientów – VIPów.

Jak sprawdzić czy stan magazynowy jest adekwatny danego poziomu sprzedaży?
Wzór dla obliczenia stanu magazynowego w dniach (SMd) tak:

SMd = SMPLN /KSdz

Przy czym poszczególne elementy oznaczają:
SMPLN = stan magazynowy wyrażony w PLN
KSdz = średnie dzienne zużycie surowca
 

Profesjonalnie prowadzona restauracja, powinna posiadać stan magazynowy wyrażony w dniach o wartości nieprzekraczającej 8 dni. Innymi słowy, oznacza to, że stan magazynu pozwala na sprzedaż w lokalu przez 8 dni. Jest to też okres umożliwiający sprawne uzupełnianie zapasów (biorąc pod uwagę aktualny stan logistyki w Polsce). Stan magazynowy z wyższym wskaźnikiem, np. 17 dni, wcale nie jest dobry, ponieważ świadczy to o tym, że mamy nadwyżkę asortymentu, który zamiast być sprzedawany, traci przydatność do spożycia w magazynie. Jeśli mamy do czynienia z sytuacją, że wskaźnik stanu magazynu wyrażony w dniach jest wysoki, a jednocześnie odczuwamy ciągły brak artykułów spożywczych do sprzedaży, świadczy to o tym, że w magazynie zalega nam niewykorzystywany już towar. Zalecane jest pozbycie się tego rodzaju zapasów, ponieważ utrudniają one spisy magazynowe i kontrolowanie sytuacji. Nie mniej, można to zrobić w produktywny sposób, np. przekazując je jako dodatkowe benefity dla Gości albo niespodzianki dla Klientów – VIPów.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!