Sos Dip
Jak w wielu branżach, tak i w gastronomii, jest dużo fachowego słownictwa i specyficznych zwrotów. Jeśli się w tym gubisz, sprawdź Słownik gastronomiczny. Dzięki niemu nie poczujesz się obco, zgłębiając wiedzę gastronomiczną.
Dip to korzenny, pikantny, gęsty, zimny sos, w którym zanurza sie potrawy (smazony se, mieso, frytki) przed spożyciem. Najpopularniejsze są mieszanki musztardy, piwa, pokrojonego jajka, drobno posiekanej cebuli, cebuli i pieprzu. Inne kombinacje to chrzan z borówkami, papryka z ogórkiem, cebula z przecierem pomidorowym.
Dip to korzenny, pikantny, gęsty, zimny sos, w którym zanurza sie potrawy (smazony se, mieso, frytki) przed spożyciem. Najpopularniejsze są mieszanki musztardy, piwa, pokrojonego jajka, drobno posiekanej cebuli, cebuli i pieprzu. Inne kombinacje to chrzan z borówkami, papryka z ogórkiem, cebula z przecierem pomidorowym.