Stawka godzinowa

Jak w wielu branżach, tak i w gastronomii, jest dużo fachowego słownictwa i specyficznych zwrotów. Jeśli się w tym gubisz, sprawdź Słownik gastronomiczny. Dzięki niemu nie poczujesz się obco, zgłębiając wiedzę gastronomiczną.

Stawka godzinową jest stałą, ustaloną kwotą, jaką pracodawca zobowiązuje się płacić pracownikowi za każdą przepracowaną przez niego godzinę. Wbrew pozorom, rozliczanie na bazie liczby przepracowanych godzin nie jest tak bardzo elastycznym rozwiązaniem, ponieważ liczbę godzin pracy reguluje wielkość etatu na jaki zatrudniony jest pracownik. Warto zwrócić uwagę, że jeśli pracownik otrzymuje wynagrodzenie stałe to, zależnie od liczby dni roboczych w miesiącu, jego stawka godzinowa może ulegać zmianie (np. w lutym, wynagrodzenie zasadnicze jest takie same jak w marcu, mimo iż czasu pracy jest w lutym realnie mniej). Model oparty wyłącznie o stawki godzinowe pozwala uniknąć takich sytuacji.

Stawka godzinową jest stałą, ustaloną kwotą, jaką pracodawca zobowiązuje się płacić pracownikowi za każdą przepracowaną przez niego godzinę. Wbrew pozorom, rozliczanie na bazie liczby przepracowanych godzin nie jest tak bardzo elastycznym rozwiązaniem, ponieważ liczbę godzin pracy reguluje wielkość etatu na jaki zatrudniony jest pracownik. Warto zwrócić uwagę, że jeśli pracownik otrzymuje wynagrodzenie stałe to, zależnie od liczby dni roboczych w miesiącu, jego stawka godzinowa może ulegać zmianie (np. w lutym, wynagrodzenie zasadnicze jest takie same jak w marcu, mimo iż czasu pracy jest w lutym realnie mniej). Model oparty wyłącznie o stawki godzinowe pozwala uniknąć takich sytuacji.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!