Syfon do bitej śmietany
Urządzenie kuchenne dostosowane do wytworzenia bitej śmietany. Wyglądem nieco przypomina syfony do wody gazowanej starego typu. Najczęściej występuje w pojemnościach 0,5 litra oraz 1 litr.
Bitą śmietanę w syfonie przygotowujemy w następujący sposób:
- Śmietanę 30 lub 36 % wlewamy do syfonu oraz dodajemy cukier puder do smaku (można stosować również inne dodatki koloryzujące i smakowe)
- Po zakręceniu głowicy wpuszczamy do środka CO2 poprzez zastosowanie odpowiednich naboi (od 1-4 szt. w zależności od pożądanej konsystencji bitej śmietany)
- Całością wstrząsamy
Syfony tego typu używane są w takiej gastronomii, gdzie zużycie bitej śmietany jest stosunkowo niewielkie. W kawiarniach czy lodziarniach gdzie zużycie śmietany przekracza 5 litrów dziennie warto rozpatrzyć zakup elektronicznej maszyny do bitej śmietany. Cechuje ją większa pojemność, wydajność oraz wygoda użytkowania.
Urządzenie kuchenne dostosowane do wytworzenia bitej śmietany. Wyglądem nieco przypomina syfony do wody gazowanej starego typu. Najczęściej występuje w pojemnościach 0,5 litra oraz 1 litr.
Bitą śmietanę w syfonie przygotowujemy w następujący sposób:
- Śmietanę 30 lub 36 % wlewamy do syfonu oraz dodajemy cukier puder do smaku (można stosować również inne dodatki koloryzujące i smakowe)
- Po zakręceniu głowicy wpuszczamy do środka CO2 poprzez zastosowanie odpowiednich naboi (od 1-4 szt. w zależności od pożądanej konsystencji bitej śmietany)
- Całością wstrząsamy
Syfony tego typu używane są w takiej gastronomii, gdzie zużycie bitej śmietany jest stosunkowo niewielkie. W kawiarniach czy lodziarniach gdzie zużycie śmietany przekracza 5 litrów dziennie warto rozpatrzyć zakup elektronicznej maszyny do bitej śmietany. Cechuje ją większa pojemność, wydajność oraz wygoda użytkowania.