dpdpickup

Spienianie (inaczej: teksturowanie mleka)

Technika polegająca na wprowadzeniu do mleka odpowiedniej ilości powietrza w zależności od pożądanego efektu. W zależności od późniejszego zastosowania mleka – kawa biała, cappuccino, latte rozróżnia się różne tekstury mleka.

Umiejętności spieniania mleka bariści poznają podczas specjalistycznych szkoleń oraz kursów.

Aby mleko było odpowiednio spienione ważnych jest spełnienie kilku zasad:

  • odpowiednie naczynie przeznaczone do spieniania mleka – dzbanek
  • odpowiednia temperatura mleka (zaleca się między 3C a 5C)
  • odpowiednia zawartość tłuszczu w mleku
  • sprawna dysza spieniająca w ekspresie
  • umiejętności baristy

Technika polegająca na wprowadzeniu do mleka odpowiedniej ilości powietrza w zależności od pożądanego efektu. W zależności od późniejszego zastosowania mleka – kawa biała, cappuccino, latte rozróżnia się różne tekstury mleka.

Umiejętności spieniania mleka bariści poznają podczas specjalistycznych szkoleń oraz kursów.

Aby mleko było odpowiednio spienione ważnych jest spełnienie kilku zasad:

  • odpowiednie naczynie przeznaczone do spieniania mleka – dzbanek
  • odpowiednia temperatura mleka (zaleca się między 3C a 5C)
  • odpowiednia zawartość tłuszczu w mleku
  • sprawna dysza spieniająca w ekspresie
  • umiejętności baristy

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!