Stan magazynowy
Stan magazynowy to, najprościej rzecz ujmując, liczba produktów, wchodzących w skład asortymentu. Mierzenie tej liczba może być wyrażone w wartości tegoż asortymentu lub w sztukach.
Celem weryfikowania stanu magazynowego jest sprawdzenie zużycia surowców względem recepturowych założeń. W praktyce, stany magazynowe sprawdzą się głównie dla artykułów spożywczych na stanie danej działalności gastronomicznej. Tyczy się to jednak nie-spożywczych elementów, np. opakowań lub sztućców, jeśli takowe wchodzą w skład dań recepturowych. Częstotliwość sprawdzania stanów magazynowych powinna być uzależniona ryzyka wystąpienia kradzieży w lokalu oraz od wartości asortymentu. Im większy notujemy obrót, tym bardziej systematyczną i skrupulatną pieczę należy trzymać nad produktami.
Stan magazynowy to, najprościej rzecz ujmując, liczba produktów, wchodzących w skład asortymentu. Mierzenie tej liczba może być wyrażone w wartości tegoż asortymentu lub w sztukach.
Celem weryfikowania stanu magazynowego jest sprawdzenie zużycia surowców względem recepturowych założeń. W praktyce, stany magazynowe sprawdzą się głównie dla artykułów spożywczych na stanie danej działalności gastronomicznej. Tyczy się to jednak nie-spożywczych elementów, np. opakowań lub sztućców, jeśli takowe wchodzą w skład dań recepturowych. Częstotliwość sprawdzania stanów magazynowych powinna być uzależniona ryzyka wystąpienia kradzieży w lokalu oraz od wartości asortymentu. Im większy notujemy obrót, tym bardziej systematyczną i skrupulatną pieczę należy trzymać nad produktami.