Stan magazynowy

Jak w wielu branżach, tak i w gastronomii, jest dużo fachowego słownictwa i specyficznych zwrotów. Jeśli się w tym gubisz, sprawdź Słownik gastronomiczny. Dzięki niemu nie poczujesz się obco, zgłębiając wiedzę gastronomiczną.

Stan magazynowy to, najprościej rzecz ujmując, liczba produktów, wchodzących w skład asortymentu. Mierzenie tej liczba może być wyrażone w wartości tegoż asortymentu lub w sztukach.<--break-> 
Celem weryfikowania stanu magazynowego jest sprawdzenie zużycia surowców względem recepturowych założeń. W praktyce, stany magazynowe sprawdzą się głównie dla artykułów spożywczych na stanie danej działalności gastronomicznej. Tyczy się to jednak nie-spożywczych elementów, np. opakowań lub sztućców, jeśli takowe wchodzą w skład dań recepturowych. Częstotliwość sprawdzania stanów magazynowych powinna być uzależniona ryzyka wystąpienia kradzieży w lokalu oraz od wartości asortymentu. Im większy notujemy obrót, tym bardziej systematyczną i skrupulatną pieczę należy trzymać nad produktami. 

Stan magazynowy to, najprościej rzecz ujmując, liczba produktów, wchodzących w skład asortymentu. Mierzenie tej liczba może być wyrażone w wartości tegoż asortymentu lub w sztukach.<--break-> 
Celem weryfikowania stanu magazynowego jest sprawdzenie zużycia surowców względem recepturowych założeń. W praktyce, stany magazynowe sprawdzą się głównie dla artykułów spożywczych na stanie danej działalności gastronomicznej. Tyczy się to jednak nie-spożywczych elementów, np. opakowań lub sztućców, jeśli takowe wchodzą w skład dań recepturowych. Częstotliwość sprawdzania stanów magazynowych powinna być uzależniona ryzyka wystąpienia kradzieży w lokalu oraz od wartości asortymentu. Im większy notujemy obrót, tym bardziej systematyczną i skrupulatną pieczę należy trzymać nad produktami. 

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!