Sala konsumencka
Sala konsumencka składa się z jednego lub kilku pomieszczeń. W połączeniu z salą może znajdować się taras lub ogródek z miejscami na powietrzu, wykorzystywanymi w sezonie. Właściwe usytuowanie sali jest czynnikiem decydującym o odpowiedniej rotacji Gości. Rodzaj lokalu gastronomicznego, jego kategoria i system obsługi to czynniki decydujące o:
- powierzchni przypadającej na jedno miejsce dla Gościa,
- rozwiązaniu układu funkcjonalnego,
- kształcie sali oraz charakterze jego wnętrza.
Sala powinna mieć kształt prostokąta gdyż na takiej Sali bardzo ułatwione jest ustawienie stołów i usadzenie Gości oraz dobre usytuowanie traktów komunikacyjnych dla pracowników obsługi. Układ przestrzenny sali powinien umożliwiać jak najwłaściwsze dla danego zakładu rozstawienie mebli oraz pozostawienie odpowiednich przejść dla kelnerów i Gości. Wielkości i kształty stołów powinny pozwalać na łatwe ich łączenie.
Sala konsumencka składa się z jednego lub kilku pomieszczeń. W połączeniu z salą może znajdować się taras lub ogródek z miejscami na powietrzu, wykorzystywanymi w sezonie. Właściwe usytuowanie sali jest czynnikiem decydującym o odpowiedniej rotacji Gości. Rodzaj lokalu gastronomicznego, jego kategoria i system obsługi to czynniki decydujące o:
- powierzchni przypadającej na jedno miejsce dla Gościa,
- rozwiązaniu układu funkcjonalnego,
- kształcie sali oraz charakterze jego wnętrza.
Sala powinna mieć kształt prostokąta gdyż na takiej Sali bardzo ułatwione jest ustawienie stołów i usadzenie Gości oraz dobre usytuowanie traktów komunikacyjnych dla pracowników obsługi. Układ przestrzenny sali powinien umożliwiać jak najwłaściwsze dla danego zakładu rozstawienie mebli oraz pozostawienie odpowiednich przejść dla kelnerów i Gości. Wielkości i kształty stołów powinny pozwalać na łatwe ich łączenie.