Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności
Kształtowanie jakości i bezpieczeństwa żywności wymaga dokładnej kontroli, która jest możliwa dzięki stworzeniu systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności. Systemy te dotyczą kontroli żywności na wszystkich etapach jej produkcji, tj. od producenta do konsumenta. Należą do nich m.in.:
- Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP)
- Dobra Praktyka Higieniczna (GHP)
- System HACCP
- Norma ISO 9001
- Międzynarodowy Standard Żywności (IFS)
- Zrzeszenie Sprzedawców Brytyjskich (BRC)
Kształtowanie jakości i bezpieczeństwa żywności wymaga dokładnej kontroli, która jest możliwa dzięki stworzeniu systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności. Systemy te dotyczą kontroli żywności na wszystkich etapach jej produkcji, tj. od producenta do konsumenta. Należą do nich m.in.:
- Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP)
- Dobra Praktyka Higieniczna (GHP)
- System HACCP
- Norma ISO 9001
- Międzynarodowy Standard Żywności (IFS)
- Zrzeszenie Sprzedawców Brytyjskich (BRC)