Stan magazynowy wyrażony w dniach
Stan magazynowy liczony w dniach to informacja opisująca czy asortyment przechowywany w magazynie ma odpowiednie tempo zużycia. Innymi słowy, obliczając stan magazynowy wyrażony w dniach możemy uzyskać ogląd czy towar zbyt długo nie zalega nam w magazynie, co wiąże się z niewykorzystaniem drzemiącego w nim potencjału finansowego.
W gastronomii punktem granicznym jest 8 dni – jeśli taką wartość wynosi nasz stan magazynowy oznacza to po prostu, że nasze aktualne zapasy wystarczyłyby na 8 dni sprzedaży. W ocenie fachowców jest to wystarczająca ilość czasu, aby z powodzeniem zaopatrzyć lokal w odpowiednie artykuły spożywcze. Jeśli stan magazynowy wyrażony w dniach znacząco przekracza 8 dni – jest to sygnał, że powinniśmy zoptymalizować sprzedaż i jednocześnie zwrócić uwagę na ewentualny problem przydatności do spożycia towaru w magazynie. Może również dojść do sytuacji, w której odczuwamy potrzebę regularnego uzupełniania zapasów, a stan magazynu mimo wszystko jest wysoki. Może to świadczyć o zaleganiu produktów nieużywanych do bieżącej sprzedaży, co utrudnia nam kontrolę realnego stanu zapasów. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie takich artykułów spożywczych w celach promocyjnych lub motywacyjnych (np. podarunki dla pracowników).
Jak obliczyć stan magazynowy wyrażonych w dniach? Wartość stanu magazynowego (w złotówkach) należy podzielić przez średnie dzienne zużycie surowca, co da nam liczbę dni, na którą wystarczy nam towaru do sprzedaży.
Stan magazynowy liczony w dniach to informacja opisująca czy asortyment przechowywany w magazynie ma odpowiednie tempo zużycia. Innymi słowy, obliczając stan magazynowy wyrażony w dniach możemy uzyskać ogląd czy towar zbyt długo nie zalega nam w magazynie, co wiąże się z niewykorzystaniem drzemiącego w nim potencjału finansowego.
W gastronomii punktem granicznym jest 8 dni – jeśli taką wartość wynosi nasz stan magazynowy oznacza to po prostu, że nasze aktualne zapasy wystarczyłyby na 8 dni sprzedaży. W ocenie fachowców jest to wystarczająca ilość czasu, aby z powodzeniem zaopatrzyć lokal w odpowiednie artykuły spożywcze. Jeśli stan magazynowy wyrażony w dniach znacząco przekracza 8 dni – jest to sygnał, że powinniśmy zoptymalizować sprzedaż i jednocześnie zwrócić uwagę na ewentualny problem przydatności do spożycia towaru w magazynie. Może również dojść do sytuacji, w której odczuwamy potrzebę regularnego uzupełniania zapasów, a stan magazynu mimo wszystko jest wysoki. Może to świadczyć o zaleganiu produktów nieużywanych do bieżącej sprzedaży, co utrudnia nam kontrolę realnego stanu zapasów. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie takich artykułów spożywczych w celach promocyjnych lub motywacyjnych (np. podarunki dla pracowników).
Jak obliczyć stan magazynowy wyrażonych w dniach? Wartość stanu magazynowego (w złotówkach) należy podzielić przez średnie dzienne zużycie surowca, co da nam liczbę dni, na którą wystarczy nam towaru do sprzedaży.