Stan magazynowy wyrażony w dniach

Jak w wielu branżach, tak i w gastronomii, jest dużo fachowego słownictwa i specyficznych zwrotów. Jeśli się w tym gubisz, sprawdź Słownik gastronomiczny. Dzięki niemu nie poczujesz się obco, zgłębiając wiedzę gastronomiczną.

Stan magazynowy liczony w dniach to informacja opisująca czy asortyment przechowywany w magazynie ma odpowiednie tempo zużycia. Innymi słowy, obliczając stan magazynowy wyrażony w dniach możemy uzyskać ogląd czy towar zbyt długo nie zalega nam w magazynie, co wiąże się z niewykorzystaniem drzemiącego w nim potencjału finansowego. 

W gastronomii punktem granicznym jest 8 dni – jeśli taką wartość wynosi nasz stan magazynowy oznacza to po prostu, że nasze aktualne zapasy wystarczyłyby na 8 dni sprzedaży. W ocenie fachowców jest to wystarczająca ilość czasu, aby z powodzeniem zaopatrzyć lokal w odpowiednie artykuły spożywcze. Jeśli stan magazynowy wyrażony w dniach znacząco przekracza 8 dni – jest to sygnał, że powinniśmy zoptymalizować sprzedaż i jednocześnie zwrócić uwagę na ewentualny problem przydatności do spożycia towaru w magazynie. Może również dojść do sytuacji, w której odczuwamy potrzebę regularnego uzupełniania zapasów, a stan magazynu mimo wszystko jest wysoki. Może to świadczyć o zaleganiu produktów nieużywanych do bieżącej sprzedaży, co utrudnia nam kontrolę realnego stanu zapasów. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie takich artykułów spożywczych w celach promocyjnych lub motywacyjnych (np. podarunki dla pracowników).

Jak obliczyć stan magazynowy wyrażonych w dniach? Wartość stanu magazynowego (w złotówkach) należy podzielić przez średnie dzienne zużycie surowca, co da nam liczbę dni, na którą wystarczy nam towaru do sprzedaży.

Stan magazynowy liczony w dniach to informacja opisująca czy asortyment przechowywany w magazynie ma odpowiednie tempo zużycia. Innymi słowy, obliczając stan magazynowy wyrażony w dniach możemy uzyskać ogląd czy towar zbyt długo nie zalega nam w magazynie, co wiąże się z niewykorzystaniem drzemiącego w nim potencjału finansowego. 

W gastronomii punktem granicznym jest 8 dni – jeśli taką wartość wynosi nasz stan magazynowy oznacza to po prostu, że nasze aktualne zapasy wystarczyłyby na 8 dni sprzedaży. W ocenie fachowców jest to wystarczająca ilość czasu, aby z powodzeniem zaopatrzyć lokal w odpowiednie artykuły spożywcze. Jeśli stan magazynowy wyrażony w dniach znacząco przekracza 8 dni – jest to sygnał, że powinniśmy zoptymalizować sprzedaż i jednocześnie zwrócić uwagę na ewentualny problem przydatności do spożycia towaru w magazynie. Może również dojść do sytuacji, w której odczuwamy potrzebę regularnego uzupełniania zapasów, a stan magazynu mimo wszystko jest wysoki. Może to świadczyć o zaleganiu produktów nieużywanych do bieżącej sprzedaży, co utrudnia nam kontrolę realnego stanu zapasów. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie takich artykułów spożywczych w celach promocyjnych lub motywacyjnych (np. podarunki dla pracowników).

Jak obliczyć stan magazynowy wyrażonych w dniach? Wartość stanu magazynowego (w złotówkach) należy podzielić przez średnie dzienne zużycie surowca, co da nam liczbę dni, na którą wystarczy nam towaru do sprzedaży.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!