Otwieranie działalności

Chcę otworzyć restaurację

Chcę otworzyć restaurację, tzn. na razie sprawdzam czy wszystko będzie się opłacać. Mam kilka bardziej szczegółowych pytań:
Jakie są zasady zatrudnienia personelu (tzn. ile kelnerów na metr kwadratowy) i ile pomocników kucharza w zależności od metrażu i ilości gości, których pomieści restauracja?
Jakiej wysokości mam brać pod uwagę opłaty (tzn. woda, prąd, ogrzewanie) w zależności od wielkości knajpy (najlepiej gdyby był na to jakiś wzór?.

Na innym portalu znalazłam Pana wypowiedź

Na innym portalu znalazłam Pana wypowiedź na temat kosztów, jakie trzeba ponieść zakładając działalność gastronomiczną. Noszę się z zamiarem otwarcia lokalu. Planuję by w menu znalazły się potrawy typowo polskie jak i takie, które często goszczą na stołach naszych domów (z założenia pomijam pizzę). Nurtuje mnie pytanie, jakie elementy wyposażenia kuchni są niezbędne przy tego typu działalności. Niestety nie potrafię sam określić minimalnie potrzebnego sprzętu, aby potrawy serwowane w lokalu były nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Wdzięczny będę za odniesienie się także do wymagań SANEPIDU, bo wiem, że takowe istnieją.

Jak przejąć lokal gastronomiczny w ramach "odstępnego"

Chciałabym przejąć istniejący już pub od innej osoby. W ramach "odstępnego" przejmuje się całość wyposażenia, nieruchomość jest własnością Miasta. Moje pytania: Czy w przypadku takiego przejęcia są wymagane ponowne odbiory lokalu przez Sanepid, Straż Pożarną czy inne instytucje? Czy może się zdarzyć tak, że istniejący już pub nie otrzyma ponownej koncesji na alkohol (na moje nazwisko)? Jakie problemy mogą mnie jeszcze czekać w przypadku takiego przejęcia?

Mam zamiar otworzyć pizzerie

Mam zamiar otworzyć pizzerie i już nawet znalazłam lokal, który chciałabym wynająć. Ten lokal do tej pory działał, jako pub-disco z małą gastronomią tzn. frytki, zapiekanki, hot-dogi, trzeba będzie więc zaprojektować kuchnię i zakupić cały sprzęt kuchenny. Ponadto odmalować wnętrze i zakupić odpowiednie oświetlenie. Moje pytanie jest następujące:, jakie procedury formalne musze załatwić tzn. muszę dokonać adaptacji projektu?

Otwieranie działalności

Chciałbym otworzyć małą, o nowoczesnym wystroju restaurację/ club na nowo wybudowanym (dużym) osiedlu we Wrocławiu. W pobliżu (ok. 500m) znajduje się pizzeria Tele Pizza. Poza nią ma żadnej innej restauracji, baru, kawiarni. Lokal o powierzchni 80 m. nie jest przystosowany do prowadzenia gastronomi. Zastanawiam się nad kosztami, jakie musiałbym ponieść, żeby w pełni przystosować go do użytkowania oraz czy miałby on szansę powodzenia w punkcie, w którym planuję go otworzyć. Na inwestycję mam ok 250 000. Osiedle jest nowoczesne, położone daleko od centrum, przy głównej ulicy prowadzącej do centrum, oraz przy obwodnicy, z dużym parkingiem od ulicy, przy bardzo dużym parku.

Otwieranie działalności

Jestem studentką i piszę biznes plan kawiarnio-baru. Mój lokal ma być zlokalizowany w centrum gminy, która liczy około 9 tys. mieszkańców. W samej miejscowości jest około 650 osób. Zakładam, że warunki są idealne, nie ma konkurencji. Mam pewne problemy z ustaleniem liczby klientów i ilością sprzedaży alkoholu. Czy są jakieś wskaźniki np. procentowe wykorzystanie miejsc w kawiarni lub tym podobne, które pomogą w oszacowaniu liczby klientów oraz pieniędzy przez nich wydanych??? Ponadto mam problem z częścią finansową. Jakie są podatki i opłaty? Czy oprócz koncesji i podatku dochodowego 19% muszę płacić podatek akcyzowy? Skoro w menu mam piwo, wino, oraz kawy z alkoholem i nie sprzedaję napojów powyżej 18 %.

Otwieranie działalności

Zastanawiam się nad otwarciem domu weselnego, ale nie mam orientacji jak kształtują się koszty takiej inwestycji. Czy mógłby Pan podpowiedzieć mi, z jakimi kosztami należy się liczyć, jeżeli w ofercie oprócz kompleksowej organizacji przyjęć weselnych oraz innych imprez okolicznościowych miałby się znaleźć również hotel dla gości tych, że imprez? Działkę już mam, pozostaje jedynie kwestia uzyskania pozwoleń (będę wdzięczna za podpowiedź, jakie są wymagania i od czego w ogóle należy zacząć) oraz budowa lokalu.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!