dpdpickup

Mam zamiar otworzyć pizzerie

Mam zamiar otworzyć pizzerie i już nawet znalazłam lokal, który chciałabym wynająć. Ten lokal do tej pory działał, jako pub-disco z małą gastronomią tzn. frytki, zapiekanki, hot-dogi, trzeba będzie więc zaprojektować kuchnię i zakupić cały sprzęt kuchenny. Ponadto odmalować wnętrze i zakupić odpowiednie oświetlenie. Moje pytanie jest następujące:, jakie procedury formalne musze załatwić tzn. muszę dokonać adaptacji projektu?

Kategoria pytania
Odpowiedź

<p>Korzystając z pomocy projektanta - technologa należy wykonać projekt kuchni (w zależności od osoby - firmy, która będzie to robiła – projekt może być gratisowy, jeśli później kupuje Pani w firmie, która go wykonywała wyposażenie, lub odpłatny, jeśli zainteresowana jest Pani samym projektem) i zatwierdzić go u rzeczoznawcy d/s sanitarno epidemiologicznych (zazwyczaj te ustalenia robi projektant technolog) oraz wykonać projekt wentylacji, a następnie przystąpić do prac wykonawczych.<br>Jeśli zmianom podlega wnętrze lokalu – np. planuje Pani wyburzenia ścian itd. należy udać się do Wydziału Architektury Urzędu Gminy - gdzie składa się odpowiednią dokumentację - przedstawiającą zakres wyburzeń wraz z opinią architekta, że wyburzenia nie zagrażają konstrukcji budynku.</p><p><br>W przypadku wymiany witryn, instalacji szyldów etc. należy spełnić wymagania administratora/ właściciela budynku. Jeśli w przyszłości przed lokalem ma powstać ogródek – należy ustalić właściciela gruntu i z nim omówić najem terenu. Po zakończeniu kwestii remontowo - budowlanych czeka Panią odbiór przez SANEPID, w tym celu do sanepidu składane są dokumenty takie jak: projekt technologiczny/ projekt wentylacji wraz z pomiarami/ wynik badania wody/ dokumenty rejestrowe firmy/ umowa na wywóz nieczystości stałych i zużytego oleju, tytuł prawny do lokalu oraz wniosek, który otrzymujemy w Sanepidzie. Jeśli w lokalu ma być sprzedawany alkohol składamy dodatkowo wniosek o wydanie opinii / decyzji w tej sprawie - a następnie udajemy się do referatu koncesji - działalności gospodarczych w UG, (jeśli w lokalu jest Wspólnota - potrzeba również zgody wspólnoty). W fazie projektowej oprócz zagadnień związanych z kuchnią zwróciłbym też uwagę na kwestie toalet - ich dostosowania do potrzeb osób niepełnosprawnych - niektóre jednostki Sanepidu kładą na to szczególny nacisk.</p><p><br>Więcej informacji na ten temat znajduje się w <u>Bibliotece wiedzy.</u></p><p><br>&nbsp;</p>

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!