dpdpickup

Jakie kroki muszę poczynić, aby otworzyć restaurację?

Chciałbym dowiedzieć się, jakie kroki muszę poczynić, aby otworzyć restaurację. Powierzchnia lokalu, który zamierzam wynająć wynosi około 300 m. Lokal znajduje się w piwnicy bez okien. Nie wiem ile pieniędzy musiałbym na to przeznaczyć. Remont należy zrobić od podstaw.

Kategoria pytania
Odpowiedź

<p>Najpierw należałoby sprawdzić przeznaczenie lokalu – czy dopuszczona jest w nim działalność gastronomiczna i czy posiada/ posiadał zezwolenie Sanepidu na prowadzenie działalności gastronomicznej.</p><p><br>Przed podpisaniem umowy najmu, dobrze jest odwiedzić lokal z technologiem/ projektantem. Powinien on ocenić, czy możliwe jest umiejscowienie potrzebnych pomieszczeń produkcyjnych, magazynowych, zaplecza socjalnego oraz odpowiednie zaprojektowanie sali konsumpcyjnej. Jeśli lokal nie ma okien, z pewnością trzeba będzie wystąpić o odstępstwa do Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego.&nbsp; Należy zwrócić również uwagę na rodzaj wentylacji, przyłącze prądu(pobór mocy przez urządzenia), odpowiednią wysokość lokalu, rozkład pomieszczeń, ilość wyjść/ wejść do lokalu, toalety, możliwość ustawienia ogródka.</p><p><br>Z punktu widzenia inwestora, najlepiej było by dla Pani, pozyskać lokal, w którym kiedyś była już prowadzona podobna działalność.</p><p><br>Dalszy etap to prace projektowe, budowlane, ustalenie zakresu restauracji, rekrutacja personelu itd.</p><p><br>Więcej informacji na ten temat znajduje się w <u>Bazie wiedzy.</u></p><p><br>&nbsp;</p>

Słowa kluczowe

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!