Market świeżości DPD

Otwieranie działalności

Chciałbym otworzyć małą, o nowoczesnym wystroju restaurację/ club na nowo wybudowanym (dużym) osiedlu we Wrocławiu. W pobliżu (ok. 500m) znajduje się pizzeria Tele Pizza. Poza nią ma żadnej innej restauracji, baru, kawiarni. Lokal o powierzchni 80 m. nie jest przystosowany do prowadzenia gastronomi. Zastanawiam się nad kosztami, jakie musiałbym ponieść, żeby w pełni przystosować go do użytkowania oraz czy miałby on szansę powodzenia w punkcie, w którym planuję go otworzyć. Na inwestycję mam ok 250 000. Osiedle jest nowoczesne, położone daleko od centrum, przy głównej ulicy prowadzącej do centrum, oraz przy obwodnicy, z dużym parkingiem od ulicy, przy bardzo dużym parku.

Kategoria pytania
Odpowiedź

<p>Co do powierzchni lokalu tj. ok. 80 m2 – daje nam to około 35 – 45 m2 sali, czyli około 6stolików, w zależności od ukształtowania wnętrza i malutka kuchnie z zapleczem magazynowym i socjalnym – co oznacza konieczność prostego i krótkiego menu.</p><p><br>Co do inwestycji – rozumiem, że kwota 250 000 jest kwotą brutto – należałoby tu wykonać kalkulację, w oparciu o czynsz, koszt prac remontowo budowlanych i wyposażenie - jeśli Pański czynsz wynosi, dajmy na to 5000 PLN netto, to sam czas budowy lokalu dajmy na to 2 miesiące pochłonie 10 000 PLN, dodatkowo kaucja za lokal 1 miesięczna to 5000, Czyli kwota, jaką możemy zainwestować zmniejsza się do około 190 000 netto. Projekt lokalu wraz z projektami branżowymi to wydatek od 10 000 PLN wzwyż. Teraz wszystko zależy od kosztów wentylacji, wyposażenia kuchni, aranżacji sali. Dodatkowo, należy pamiętać również o tym, że lokal trzeba odpowiednio zaopatrzyć i założyć, że przez pierwszych kilka miesięcy będzie on nam się rozwijał i być może przynosił straty. Dlatego część środków z inwestycji należy przeznaczyć na pokrycie tych strat).</p><p><br>Więcej informacji na ten temat znajduje się w <u>Bazie wiedzy.</u></p><p><br>Dodano: czerwiec 2011</p>

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!