dpdpickup

Czy osoba, która otwiera pizzerie musi mieć jakieś przeszkolenie?

Chciałabym się dowiedzieć jednej rzeczy tzn. czy osoba, która otwiera pizzerie musi mieć jakieś przeszkolenie, jeżeli chodzi o wymagania sanitarne, co do prowadzenia lokalu gastronomicznego czy wystarczy zatrudnić kucharzy, którzy przejdą odpowiednie badania u lekarza pracy?

Kategoria pytania
Odpowiedź

<p>Jeśli chodzi o przeszkolenie nie jest ono wymagane. Jeśli jest Pani tylko osobą, na którą działalność jest rejestrowana, badania lekarskie również nie są konieczne. Chyba, że będzie Pani przebywała w swoim lokalu, jako pracujący, dostawca, osoba mająca kontakt z żywnością, a to wcześniej czy później na pewno się zdarzy (czasem, przedstawiciel Sanepidu podczas kontroli potrafi zapytać o dokumenty). Wtedy niezbędna jest aktualna książeczka SANEPID, badanie na nosicielstwo, wpis od lekarza o braku przeciwwskazań. oraz szkolenie BHP wstępne, Pracownicy, których Pani będzie przyjmowała mają zwykle książeczki, ale jeśli nie mają aktualnych badań – powinni je wykonać – ich koszt leży po stronie pracodawcy.</p><p><br>Więcej informacji na ten temat znajduje się w <u>Bazie wiedzy.</u></p><p><br>Dodano: czerwiec 2014</p>

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!