dpdpickup

Biznesplan dla restauracji

biznes plan dla restauracji

Biznesplan to dokument, opisujący wszystkie elementy biznesu gastronomicznego, jaki chcemy uruchomić. Powinien on odpowiadać na podstawowe pytania i stanowić swoisty przewodnik czy instrukcję postępowania z perspektywy właściciela. Tylko jak opracować taki naprawdę użyteczny biznesplan?

Napisanie planu dla biznesu jest wskazane w każdym przypadku, ale już absolutnie wtedy, gdy nie mamy dużego doświadczenia w gastronomii. Pozwoli to uniknąć wielu błędów oraz lepiej zarządzać przyszłą firmą gastronomiczną.

Biznesplan jako drogowskaz

Rzetelny biznesplan ułatwia uzyskanie kredytu lub zdobycie inwestora. To dowód, że zabierasz się za projekt na poważnie i wiesz, co robisz. Warto wiedzieć, że ponadto jest to także duża pomoc w dotarciu do wykwalifikowanej kadry, np. menedżerskiej oraz sposób na monitorowanie skuteczności, np. poprzez porównanie stanu faktycznego z założeniami rozwoju lokalu po pół roku działalności.

Biznesplan warto napisać przede wszystkim, jeśli jesteśmy początkującym restauratorem albo nie jesteśmy do końca przekonani do swojego pomysłu. Być może nawet powierzchowne kalkulacje wystarczą byśmy się rozmyślili, dostrzegając jak wątły wychodzi nam zwrot z inwestycji.

Najważniejsze cele biznesplanu
Dobry biznesplan jest czytelny i zrozumiały. Nie ma jednej zasady, opisującej jego formę, ale ważne, aby struktura dokumentu odpowiadała na podstawowe kwestie, np.:
Czym wyróżniamy się na tle konkurencji?
Ile wydatków pochłonie start biznesu?
Jak dotrzeć do klientów oraz ilu ich potrzebujemy, aby wygenerować zysk?

Merytoryczną część warto poprzedzić spisem treści, który ujmie całość w ramy oraz ułatwi poruszanie się po dokumencie. Z czasem, wraz z prowadzoną firmą, biznesplan może stać się opasłą księgą, w której znalezienie podstawowych informacji nie będzie proste, jeśli zawczasu nie zadbamy o przemyślaną organizację planu.

Poniżej prezentujemy kilka przykładowych punktów z solidnego biznesplanu dla gastronomii:
Jak ogólnie ma wyglądać i działać lokal? (zarys pomysłu)
Jak prezentuje się rynek, na którym chcemy zaistnieć? Konkurencja, lokalizacja, mieszkańcy, turyści itp.
Analiza kosztów związanych z inwestycją oraz prowadzeniem lokalu.
Analiza SWOT biznesu.
Opis planu kadrowego – ile osób, jak oraz kogo chcemy zatrudniać?
W jaki sposób chcemy reklamować markę lokalu?

To tylko kilka orientacyjnych zagadnień, które już tworzą szkielet planu, który pozwoli uświadomić sobie potencjalne zagrożenia oraz usystematyzować poszczególne cele. Realizowanie elementów biznesu opracowanych w ten sposób powinno nas znacznie przybliżyć do końcowego sukcesu, jakim jest powodzenie firmy.

Gastronomiczny biznesplan na zamówienie

Generalnie, trzeba przyznać, że kompleksowy biznes plan nie sposób przygotować bez dużej wiedzy i rozeznania w realiach gastronomii. Nie powinno to jednak zniechęcać młodych inwestorów i start-up’owców, ponieważ mogą oni skorzystać z eksperckiego wsparcia firm takich jak GastroWiedza.pl. 

GASTROWIEDZA.PL – TO MIEJSCE, W KTÓRYM ZNAJDZIESZ PROFESJONALNE WSPARCIE, WYSPECJALIZOWANĄ KADRĘ Z SZEROKIM DOŚWIADCZENIEM GASTRONOMICZNYM I KONKURENCYJNE CENY.

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI JESTEŚMY DO TWOJEJ DYSPOZYCJI!

E-mail:

biuro@gastrowiedza.pl

Tel. Biuro

+48 664 578 090

 

Portal gastronomiczny GastroWiedza.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Słowa kluczowe
Jak napisać biznes plan? Biznes plan lokalu gastronomicznego – GastroWiedza.pl Biznes plan gastronomiczny – radzimy jak napisać biznes plan dla gastronomii.