Najważniejsze zmiany prawne w gastronomii w 2018 r.
W nowym roku w branży gastronomicznej zmierzymy się z kilkoma istotnymi zmianami w prawie. Z czym więc, oprócz naszych noworocznych postanowień, przyjdzie się nam zmierzyć w 2018 r.? Poniżej znajdziecie Państwo przegląd najważniejszych zmian w prawie, które dotyczyć będą przedsiębiorców z branży gastronomicznej.
Zatrudnienie cudzoziemców
Od 01 stycznia 2018 r. zmieniają się przepisy dotyczące zatrudnienia cudzoziemców. O zmianach w szerszym zakresie można było już tutaj przeczytać. Dla przypomnienia, do najważniejszych zamian zalicza się uszczelnienie procedury uproszczonej pozwalającej na zatrudnienie obcokrajowców, a także możliwość odmowy wpisu do ewidencji oświadczeń. Nowością będzie też obowiązek informacyjny o podjęciu lub niepodjęciu pracy przez cudzoziemca. Pracodawcom ułatwiono także możliwość kontynuacji współpracy z cudzoziemcem po okresie pracy na podstawie oświadczenia. W polskim systemie prawnym pojawi się także zezwolenie na pracę sezonową.
Cały artykuł: Zmiany w zatrudnianiu cudzoziemców od 1 stycznia 2018 r.
Mikroprzedsiębiorca a JPK_VAT
Wraz z nowym rokiem, nawet prowadząc mały biznes gastronomiczny musimy liczyć się z koniecznością comiesięcznego sporządzania plików JPK_VAT (informacji o zakupach i sprzedaży z ewidencji VAT), a od 01 lipca 2018 r. mikroprzedsiębiorców obejmie obowiązek przekazywania pozostałych struktur JPK, na przykład: JPK_KR (księgi rachunkowe), JPK_PKPIR (podatkowa księga przychodów i rozchodów). JPK czyli Jednolity Plik Kontrolny są to dokumenty księgowe, księgi prowadzone w formie elektronicznej. Pliki JPK są kolejnym krokiem do cyfryzacji administracji podatkowej. Struktury te umożliwiają na szybkie i zautomatyzowane działania w zakresie weryfikacji danych podatkowych i czynności kontrolnych.
Płaca minimalna
Płaca minimalna w 2018 r. wzrosła do 2100 zł brutto, czyli o 100 zł w stosunku do 2017 roku. Stawka godzinowa wyniesie zaś 13,70 zł brutto. Przypominam, że stawka godzinowa obowiązuje także przy umowach zlecenia.
Cały artykuł: Minimalne wynagrodzenie w sektorze gastronomicznym w 2018 r.
ZUS – wyższa stawka
Wyższe składki ZUS związane są ze wzrostem przeciętnego wynagrodzenia oraz doliczeniem składki zdrowotnej. Przedsiębiorcy, w tym także z branży gastronomicznej będą też posiadać jedno indywidualne konto w ZUS, co pozwoli na dokonywanie jednego przelewu do ZUS w związku z opłacaniem obowiązkowych składek. Jedno konto przyczyni się także do sprawnego uzyskiwania zaświadczeń o stanie konta płatnika.
Ochrona danych osobowych
Od 25 maja 2018 r. obowiązywać będzie Rozporządzenie o Ochronie Danych Osobowych (RODO). RODO dotyczyć będzie przedsiębiorców przetwarzających dane osobowe, a więc także restauratorów mających np. usługę dowozu potraw do klientów i w tym celu zbierających ich dane osobowe.
Cały artykuł: RODO - Zmiany te nie ominął także branży gastronomicznej!
Zmiany w Kodeksie Pracy
Planowane są zmiany w urlopach wypoczynkowych. Urlop nabyty w danym roku kalendarzowym będzie musiał być w nim wykorzystany. Również długość urlopu ma być przedmiotem zmian. Proponowane jest ujednolicenie długości urlopu wypoczynkowego dla wszystkich pracowników bez względu na staż pracy. Być może w roku 2018 wejdzie także regulacja, zgodnie z którą za urlop na żądanie nie otrzymamy wynagrodzenia oraz pozwalająca na wzięcie urlopu na godziny.
Być może znikną umowy cywilnoprawne w zatrudnieniu. W zamian pojawić ma się umowa etatowa i nieetatowa. Ta druga dotyczyć ma jedynie pracujących maksymalnie 16 godzin w tygodniu.
W przypadku pracowników prowadzących własną działalność gospodarczą planuje się wprowadzenie domniemania zatrudnienia, które można będzie jednak obalić.
Autor: Radca Prawny Edyta Duchnowska
Portal gastronomiczny GastroWiedza.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone.