Owoce mrożone dla cateringu i gastronomii

Owoce mrożone dla cateringu i gastronomii

Po latach złej sławy mrożonych produktów, zostały docenione przez producentów żywności oraz rośnie świadomość możliwości ich wykorzystania. Mrożone owoce nabyte od sprawdzonego sprzedawcy spełnią wymogi jakości zarówno restauracji jak i firmy cateringowej, gwarantując świeży smak, walory odżywcze i wizualne. Stanowią świetne rozwiązanie w przypadku potraw z użyciem składników sezonowych niezależnie od pory roku oraz często przyspieszają proces ich produkcji.

Korzyści wynikających ze stosowania mrożonych owoców

Używanie mrożonych owoców do produkcji jedzenia niesie wiele zalet zarówno dla Twojej kuchni, jak i Twojego biznesu. 

  • Stałe koszty - ceny produktów mrożonych versus ich świeże, pojawiające się sezonowo odpowiedniki są stosunkowo stałe, jako że podaż produktu nie zmienia się w ciągu roku, a ich przechowywanie czy transport są znacznie ułatwione. 
  • Długi termin zdatności do spożycia - jak każdy produkt z tej kategorii, mrożonych owoców w naszym asortymencie nie musimy zużyć od razu, o ile zadbamy o właściwy sposób ich przechowywania utrzymają swoje właściwości nawet do 12 miesięcy.
  • Oszczędność czasu - mrożonki dostępne w sprzedaży są już po procesie podstawowej obróbki - kuchnia nie musi inwestować czasu pracy na obieranie, mycie, drylowanie czy szypułkowanie.
  • Łatwość przechowywania i transportu - owoce zamrożone będą o wiele odporniejsze na obicia i zgniecenia.

Jakie są koszty zakupu mrożonych owoców

Całoroczny dostęp do mrożonych owoców przekłada się na ich stałą cenę. Restauratorzy, firmy cateringowe, producenci posiłków docenią nie tylko jakość i długi termin przydatności, ale również przewidywalność budżetu. Łatwiej jest zaplanować wydatki oraz zmniejszyć ilość wyrzucanej żywności, kiedy w grę wchodzi jej długie przechowywanie. Jednocześnie ceny za kilogram prezentują atrakcyjną różnicę. Jeśli kupujesz owoce np. drylowane, dodatkowo odejmujesz od nich wagę pestki.

Ceny świeżych owoców dostępnych w sezonie rosną z roku na rok i trudno je przewidzieć. Ma na nie wpływ wiele elementów, w tym warunki atmosferyczne - wydłużone okresy suszy wpływają na mniejsze plony, a te z kolei windują cenę produktu. Dla porównania- kilogram mrożonych borówek amerykańskich to koszt ok 10 zł, cena świeżego owocu za kilogram w minionym sezonie potrafiła sięgać 40 zł. 

Na co zwrócić uwagę przy dostawie

Aby upewnić się, że zamówiony towar spełnia oczekiwania, obowiązują nas klasyczne środki ostrożności. Przyjmowanie dostawy to kluczowy moment, zwłaszcza kiedy mamy do czynienia z produktem mrożonym - jego właściwe przechowywanie to podstawa utrzymania jego jakości. Mrożone owoce powinny zostać przewiezione w chłodni pojazdu zatwierdzonego przez oddział Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej; mrożone owoce powinny być przechowywane, a zatem i przewożone w temperaturze -18°C lub niższej. Możesz sprawdzić odczyt licznika- zapytaj dostawcę. Należy upewnić się, że wszystkie kartony nie mają rozdarć, a zawarte w nich torby nie są naruszone. 

Jeśli coś Cię zaniepokoi - zauważysz pleśń, zawilgocenie, poczujesz dziwny zapach - masz prawo od razu dokonać zwrotu u dostawcy. 

Oczywiście nie można zapomnieć o sprawdzeniu daty ważności partii - informacja powinna znajdować się na opakowaniu.

Jak poprawnie przechowywać mrożone owoce

Mrożone owoce powinny być przechowywane w zamrażarce, a te powinny być ustawione na maksymalną temperaturę -18°C. Jednak temperatura to nie wszystko. Upewnij się, że Twoi pracownicy przestrzegają prawidłowych zasad bezpiecznego przechowywania. 

Oddzielaj żywność - pilnuj aby przestrzeń w której przechowujesz mrożone owoce i warzywa była oddzielona od miejsca w którym trzymasz produkty mięsne czy nabiał.

  • Nie przeładowuj zamrażarek - jedynie dopuszczalna przez producenta ilość produktów w zamrażarce zagwarantuje jego pełną wydolność i utrzymanie właściwych warunków w jej wnętrzu. Dodatkowo przeładowane urządzenie utrudnia kontrolę jego zawartości.
  • Kontroluj temperaturę - kontrola temperatury w zamrażarce powinna należeć do codziennych obowiązków pracowników.
  • Etykietuj opakowania - usunie to zagrożenie pomyłki. Etykieta powinna zawierać datę ważności, nazwę produktu, lub datę jego pakowania. Jeśli owoce nie znajdują się w oryginalnych opakowaniach, szczególnie zadbaj o ich szczelność!
  • Rotacja zapasów żywności - obowiązuje również w przypadku mrożonych owoców. Pamiętaj, aby te z bliższą datą utraty ważności znajdowały się na górze/ były łatwiej dostępne.
  • Utrzymuj czystość - wszelkie wycieki, rozlania, owoce które wydostały się z opakowań stwarzają zagrożenie namnażania się bakterii i zakażeń.

Mrożone owoce to bardzo dobra alternatywa dla ich świeżych odpowiedników. Dzięki długiemu okresowi dopuszczalnego przechowywania stają się pewniejszą inwestycją w Twojej kuchni, niezależnie czy prowadzisz restaurację, czy przygotowujesz posiłki w ramach usług cateringowych. Często producenci przygotowują wcześniej owoce przeznaczone do mrożenia, oszczędzając tym samym czas Twoich pracowników. Mrożonki jakiś czas temu wyszły z postrzegania ich w kategorii produktów gorszej jakości - zaufany dostawca, właściwe przechowywanie i kontrola dostaw zagwarantują, że owoce przeznaczone do mrożenia nie będą odbiegać jakością od tych, które w sezonie sprzedawane są tuż po zebraniu. 

Portal gastronomiczny GastroWiedza.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Słowa kluczowe
dostawy z hurtowni dostawy od producenta dostawy do lokalu producent mrożonych owoców i warzyw