dpdpickup

Ogródek restauracyjny wniosek, zezwolenie i wytyczne

Ogródek restauracyjny zezwolenia i wytyczne

Branża gastronomiczna powoli wraca do normalności po trudnym czasie ostrych ograniczeń spowodowanych stanem epidemii. Chociaż zagrożenie jeszcze nie minęło i niektóre ograniczenia wciąż obowiązują, to restauracje w końcu mogą przyjmować gości. Jednocześnie dni stają się coraz cieplejsze, w związku z czym wiele osób preferować będzie spożywanie posiłków na świeżym powietrzu. Restauratorzy chcący przyciągnąć jak największą liczbę gości powinni więc rozważyć zorganizowanie ogródka restauracyjnego.

Miejsce organizacji ogródka restauracyjnego

Pierwszym etapem jest uzyskanie podstawy prawnej do korzystania z terenu, na którym planujemy rozstawić ogródek restauracyjny. Jeżeli jesteśmy właścicielem obszaru nie ma oczywiście ograniczeń. W przypadku najmu warto zbadać jaki teren jest dokładnie wskazany w umowie którą zawarliśmy. W przypadku innych obszarów, uzyskać należy zgodę zarządcy lub właściciela, oraz zawrzeć stosowną umowę. Najczęściej jednak, ogródek restauracyjny stawiany jest przy restauracji – na pasie ruchu drogowego. Trzeba przy tym wspomnieć, że również chodnik uznawany jest za taki pas, gdyż poruszają się po nim piesi. Aby go wykorzystać należy wystąpić o odpowiednią zgodę

Wniosek o wydanie zezwolenia na zajęcie pasa ruchu drogowego

W zależności od tego z jaką droga mamy do czynienia wniosek skierować należy do odpowiedniego organu samorządu. Dla drogi gminnej będzie to wójt, burmistrz lub prezydent miasta. Dla drogi powiatowej - Zarząd Powiatu, natomiast dla drogi wojewódzkiej – Zarząd Województwa. Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad jest natomiast właściwa dla dróg krajowych.

Oczywiście zajęcie pasa ruchu drogowego wiąże się z opłatą. Jej wysokość jest ustalana przez organ zarządzający terenem, jednak nie jest całkowicie dowolna. Zgodnie z rozporządzeniem, stawka maksymalna to 10 zł/m2 za każdy dzień zajęcia pasa ruchu.

Warunki uzyskania zezwolenia

W zależności od miejsca i organu w którym składamy wniosek, możemy napotkać zróżnicowane wymogi co do organizacji ogródka restauracyjnego i zajęcia pasa ruchu drogowego. Określa je zazwyczaj uchwała organu, dostępna na jego stronie internetowej oraz w siedzibie urzędu. Z pewnością konieczne będzie podanie podstawowych informacji takich jak identyfikujące przedsiębiorcę, tytuł prawny do lokalu, planowana powierzchnia zajęcia, okres zajęcia oraz ewentualnie szkic sytuacyjny.

Zazwyczaj restaurator będzie musiał:

  1. czytelnie wypełnić i podpisać wniosek,
  2. do wniosku należy dołączyć: szczegółowy plan sytuacyjny, zatwierdzony projekt organizacji ruchu i inne wymagane przez zarządcę,
  3. projekt zawierający wizualizację, opis materiałów konstrukcyjnych, ich kolorystykę oraz sposób montażu umieszczanego urządzenia/naniesienia – dotyczy m.in. ogródków gastronomicznych,
  4. odpis z Krajowego Rejestru Sadowego / CEIDG – jeżeli wnioskodawca jest podmiotem prowadzącym działalność gospodarczą.

Dodatkowo, w niektórych przypadkach wymagane będą także inne dokumenty. Wymogiem może być np. uzyskanie zgody jednostki urzędu, która zajmuje się organizacją przestrzeni miejskiej, zgoda konserwatora zabytków czy też plan organizacji ogródka uwzględniający dostęp do toalet i śmietników. Warto przed złożeniem wniosku uzyskać informację w urzędzie, gdyż na uzupełnienie braków zostanie w większości przypadków jedynie 7 dni.

Decyzja organu i możliwości odwołania

Postępowanie organu kończy się wydaniem przez organ decyzji pozytywnej lub odmownej. W wypadku decyzji negatywnej wciąż istnieje możliwość złożenia odwołania do Samorządowego Kolegium Odwoławczego, o czym organ ma obowiązek nas pouczyć. Odwołanie należy złożyć w terminie 14 dni od dnia otrzymania decyzji. Należy je odpowiednio uargumentować i wskazać na wszelkie uchybienia jakie zaszły podczas postępowania. Warto na tym etapie poddać sprawę dokładnej analizie. Nie wszystkie naruszenia ze strony organu są bowiem widoczne bez znajomości przepisów. Możliwe jest również dalsze skarżenie orzeczeń SKO do sądów administracyjnych.

Kara za zajęcie pasa drogowego bez zezwolenia

Chociaż decyzja nie zostanie wydana od ręki, to należy na nią cierpliwie poczekać. Kary za zajmowanie pasa ruchu drogowego bez zezwolenia są bowiem wysokie. Wynoszą tyle, ile dziesięciokrotność standardowej opłaty w danym miejscu, a więc do 100 zł/m2 za każdy dzień bezprawnego zajęcia. Warto podkreślić tu, że nie ma znaczenia, że nasz wniosek jest w trakcie rozpatrywania. Aby wykorzystać pas ruchu konieczna jest wyraźna zgoda.

Taka sama kara może spotkać restauratora, który narusza warunki zezwolenia, tj. zajmuje teren większy, lub inny niż wskazany w decyzji, albo też zajmuje go w innym czasie.

Ogródek restauracyjny a spożywanie alkoholu i palenie tytoniu

Generalnie nie ma przeszkód do tego, aby w ogródki restauracyjnym podawać napoje alkoholowe. Trzeba jednak upewnić się, że nasze zezwolenie obejmuje obszar na którym znajduje się ogródek. Zezwolenie na sprzedaż alkoholu zazwyczaj wskazuje bowiem jedynie wnętrze lokalu. W takim wypadku należy wystąpić o rozszerzenie posiadanego zezwolenia. Będzie to jednak możliwe tylko, gdy ogródek gastronomiczny przylega do lokalu. Jeżeli jest inaczej, konieczne będzie uzyskanie nowego zezwolenia.

Całkowicie dozwolone będzie natomiast dopuszczenie palenia papierosów w ogródku restauracyjnym. Ustawowy zakaz dotyczy bowiem wyłącznie wnętrza restauracji. Oczywiście, restaurator może wprowadzić ograniczenia w tym zakresie odpowiednio informując gości.

Portal gastronomiczny GastroWiedza.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone.

Słowa kluczowe
ogródek zezwolenie
Autor tekstu
Edyta Duchnowska

Edyta Duchnowska - Radca prawny wpisany na listę Radców Okręgowej Izby Radców Prawnych w Warszawie. Specjalizuje się w obsłudze przedsiębiorców, w szczególności w tematyce spółek prawa handlowego. Pasjonatka prawa autorskiego, w szczególności tematyki związanej z ochroną wizerunku. Zawodowo od ponad 12 lat zajmuje się doradztwem na rzecz przedsiębiorców. Jednak z biegiem lat w ramach swojej działalności prowadzonej ze wsparciem młodych adeptów sztuki prawniczej oraz innych specjalistów, wykształciła się również specjalizacja związana z obsługą branży HoReCa. Właścicielka Kancelarii Radcy Prawnego Edyta Duchnowska