Czym jest olej konopny? Właściwości i zastosowanie

Czym jest olej konopny właściwości i zastosowanie

Zdrowe odżywianie i zainteresowanie ekologią to dwa pozytywne trendy, które łatwo zaobserwować, kiedy śledzi się nowinki w Internecie. Popularność tych tematów przekłada się na szerszą dostępność nieco zapomnianych olejów. Jednym z nich jest olej konopny.

Olej konopny otrzymywany jest z nasion konopi siewnych (Cannabis sativa), które w odróżnieniu od konopi indyjskich nie dają możliwości wytworzenia z nich środków psychoaktywnych. Roślina ta niegdyś znajdowała szerokie zastosowanie w przemyśle tkackim, powroźniczym i wielu innych. Dziś wraca do łask w postaci oleju, który znajduje zastosowanie w kosmetyce i kuchni. W wersji nierafinowanej olej z konopi ma brązowozielone zabarwienie i charakterystyczny korzenno-orzechowy zapach. Po procesie rafinacji nabiera łagodniejszego zapachu i jaśniejszego koloru; staje się też delikatniejszy w smaku.

Olej konopny – właściwości zdrowotne

Wśród olejów roślinnych olej z konopi króluje pod względem właściwości zdrowotnych. Wszystko za sprawą jego składu – olej konopny w prawie 80% składa się z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) z grupy omega-6 (kwas linolowy) oraz omega-3 (kwas alfa-linolenowy). NNKT wpływają pozytywnie na pracę niemal całego organizmu: wspomagają odporność, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, ułatwiają wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego, a nawet obniżają ryzyko zachorowania na nowotwory. Olej konopny jest też bogaty w witaminy:

  • A, która przyspiesza gojenie się ran oraz poprawia stan skóry, włosów i paznokci;
  • E, która odżywia i regeneruje skórę;
  • K, która zapobiega łamliwości kości;
  • z grupy B, które m.in. wspierają układ odpornościowy i działają kojąco na skórę (olej konopny może wspomagać leczenie trądziku).

W składzie oleju z konopii znajdują się też cenne minerały, takie jak cynk (ważny dla włosów i paznokci), magnez (zmniejszający ryzyko cukrzycy) i wapń (odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie układu szkieletowego).

Zastosowanie oleju konopnego w kuchni

Charakterystyczne właściwości nierafinowanego oleju z konopi warto wykorzystać w kuchni. Trzeba jednak pamiętać, że olejów o wysokiej zawartości NNKT nie należy podgrzewać – utracą wówczas swoje cenne właściwości. Korzenno-orzechowy olej konopny świetnie sprawdzi się jako dodatek sosów, past kanapkowych czy dressing do sałatek (można połączyć go np. z ulubionymi przyprawami i sokiem z cytryny). Doskonale będzie też smakował na kromce chleba – jako zdrowa alternatywa dla różnego typu smarowideł. Więcej informacji na temat proporcji tych kwasów w oleju konopnym znajduje się w artykule na stronie kampanii „Poznaj się na tłuszczach”: https://poznajsienatluszczach.pl/2019/07/12/olej-konopny-dlaczego-warto-miec-go-kuchni/

Zastosowanie oleju konopnego w kosmetyce

Olej konopny to doskonała baza do stworzenia naturalnych mydeł, peelingów, kremów, balsamów oraz kosmetyków do pielęgnacji włosów. Ze względu na swój skład jest polecany do skóry tłustej, mieszanej i łojotokowej – reguluje poziom naturalnego sebum. W swojej łazience mogą go też umieścić osoby narzekające na przebarwienia, którym zależy na wyrównaniu koloru cery. Dużą zaletą oleju konopnego jako kosmetyku jest fakt, że skóra szybko go wchłania.

 

Sięgając po olej konopny, warto pamiętać, że jako produkt w pełni naturalny ma on krótki okres ważności – po otwarciu trzeba go zużyć w ciągu 4 tygodni. Aby się nie zmarnował, włączmy go do codziennej pielęgnacji i urozmaićmy nim jadłospis.