dpdpickup

4 x „TAK” DLA KUCHNI WŁOSKIEJ!

Włoska restauracja Capri

Polacy to niekwestionowani miłośnicy kuchni włoskiej. Z ostatniego badania „Polska na Talerzu 2017" wynika, iż za wyjątkiem polskiej, jest to nasza ulubiona kuchnia. Mamy jednak świadomość, że tego typu potrawy nie należą do najzdrowszych. Czy na pewno tak jest? Włoscy eksperci z restauracji Capri łamią cztery główne stereotypy na ten temat.

KUCHNIA WŁOSKA JEST NIEZDROWA

To jeden z najczęściej spotykanych argumentów dotyczących kuchni włoskiej. Jest to jednak błędne określenie, bowiem dania włoskie są niezwykle bogate w sezonowe warzywa i owoce oraz ryby, które dostarczają naszemu organizmowi mnóstwo witamin oraz niezbędne kwasy omega-3.

- Wiele stereotypów o kuchni włoskiej wynika z niewłaściwego przygotowywania potraw. Prawdziwie włoska pizza jest wykonana na bardzo cienkim cieście drożdżowym posmarowanym pastą ze świeżych pomidorów. Na wierzch kładzie się dodatki w postaci np. sera, szynki parmeńskiej czy warzyw. Pamiętajmy, że wystarczą trzy do czterech składników. Zero sosu majonezowego, tylko oliwa z oliwek. Zagraniczne wersje pizzy bardzo odbiegają od tradycyjnego włoskiego wzoru i często bywają tuczącą bombą cholesterolu i kalorii – twierdzi Nello Esposito, szef kuchni restauracji Capri.

Nello Esposito

KUCHNIA WŁOSKA TO PIZZA I SPAGHETTI

Te dwa dania kuchni włoskiej są najpopularniejsze w Polsce. Jednak włoskie jedzenie to zdecydowanie szersze pojęcie. W jego obrębie dużą przestrzeń zajmują zupy, wywary, desery oraz coraz popularniejsze w Polsce ravioli czy risotto. Kluczowe dla dań z południa są ponadto owoce morza dodawane do past czy przystawek.

- We Włoszech można spotkać dziesiątki potraw, w których królują makarony, m.in.: aglio olio, carbonara, bolognese, pesto czy sorrentina. Nie zapominajmy również o lasagne, mięsnym cannelloni, zupie minestrone czy fenomenalnej sałatce caprese z mozarellą, która wprost podbija podniebienia smakoszy – mówi Marlena Kołdej, właścicielka restauracji Capri.

KUCHNIA WŁOSKA JEST CIĘŻKOSTRAWNA

Konotacja ta wynika z częstego stosowania oliwy z oliwek. Jest to podstawowy składnik kuchni Włochów. Jak się jednak okazuje, oliwę z oliwek powinniśmy traktować raczej jako niezbędne dla właściwego funkcjonowania dobro niż konieczny dodatek. Posiada między innymi witaminy z grupy A 

i E o działaniu antyoksydacyjnym oraz pełni szereg funkcji obronnych. Niektórzy nazywają ją nawet „eliksirem młodości”.

- Oliwa z oliwek to najlepsze, co możemy zapewnić swojemu organizmowi. Posiada nie tylko zdrowe kwasy tłuszczowe i właściwości antynowotworowe, ale także działa przeciwzapalnie, zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy, schorzeń układu krążenia oraz chroni serce. Jak mawiała moja babcia, oliwa to same korzyści – zapewnia Nello Esposito.

KUCHNIA WŁOSKA SŁYNĄCA Z WINA

Włochy słyną ze znakomitego wina. Jako jeden z największych jego producentów nazywane są niekiedy „krainą wina”. Trunek ten jest ważnym dodatkiem do potraw podkreślającym ich smak. Popijanie winem dań stanowi swego rodzaju rytuał Włochów, co ma także znaczenie zdrowotne. Kluczową zasadą jest jakość napoju, nie ilość. Wówczas trunek ma nie tylko właściwości trawienne, ale ponadto wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy.

- Wino to klejnot kuchni włoskiej, który sprawia, że obiad jest jeszcze lepszy. Dobór odpowiedniego gatunku czy szczepu to prawdziwa sztuka. Eksperci w tej dziedzinie wiedzą najlepiej, że do owoców morza serwuje się kieliszek białego, lekkiego wina, zaś spaghetti bolognese wymaga czerwonego, koniecznie wytrawnego o głębokim, lekko cierpkim posmaku. Wiedza i lata praktyki pozwalają bezbłędnie dopasować smaki – dodaje Marlena Kołdej.

Kuchnia włoska słynąca z wina

Capri Ristorante Pizzeria&Cafe to rodzinna włoska restauracja znajdująca się przy ul. Żegańskiej 21/23 w Warszawie w Międzylesiu. https://www.facebook.com/restauracjacapri/

 

 

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!