dpdpickup

System kolejkowy w lokalu gastronomicznym - korzyści z wdrożenia

System kolejkowy w lokalu gastronomicznym

Wiele lokali gastronomicznych obsługuje codziennie bardzo dużą liczbę klientów. Na dodatek obłożenie lokalu potrafi zmieniać się w zależności od pory dnia. Goście przychodzą coś zjeść np. w przerwie na lunch lub po pracy, a później wracają do swoich spraw. W takim modelu działalności liczy się sprawna obsługa i maksymalnie skrócony czas oczekiwania. Pomocny tu będzie elektroniczny system kolejkowy.

Czekanie w kolejce w lokalu nie należy do szczególnych przyjemności, nawet jeśli oznacza perspektywę pysznego posiłku! Czas się dłuży, trzeba stać w jednym miejscu, a – co chyba najtrudniejsze – człowiek jest w tym czasie głodny! Co więcej, czas oczekiwania jest podwójny.  Najpierw czeka się na złożenie zamówienia, później na jego realizację.

Jak zmniejszyć niedogodności związane z czekaniem na posiłek? Pomogą elektroniczne systemy kolejkowe dla gastronomii. Rozwiązania takie sprawdzą się w lokalach typu fast food i barach szybkiej obsługi oraz w popularnych miejscach, o dużym natężeniu ruchu i formujących się często kolejkach do wolnego stolika.

Systemy kolejkowe dla gastronomii będą też idealne w przypadku lokali nastawionych na młodych gości, chętnie korzystających z technologii i mocno zanurzonych w świat cyfrowy.

System kolejkowy (kolejkomat) zwiększa komfort klientów

System kolejkowy nie sprawi, że na jedzenie czekać się będzie krócej. Pozwoli jednak zarządzać kolejką, co ma ogromne znaczenie dla klientów i dla personelu. Najprostszy system to po prostu wpisanie zamówienia każdego gościa lokalu do wirtualnej kolejki. Oczekujący może śledzić na ekranie, na jakim etapie się ono znajduje lub nawet dostawać powiadomienia na swój telefon.

Jeżeli system kolejkowy umożliwia też bezobsługowe przyjęcie zamówienia w terminalu, znika niedogodność związana z oczekiwaniem na złożenie zamówienia. Klient może zastanowić się i dokonać wyboru, a czeka tylko na wydanie gotowych dań.

Bardziej skomplikowany system może się wiązać z tym, że restauracja czy inny lokal udostępnia potencjalnym gościom aplikację, w której mogą się zapisać w kolejkę np. do wolnego stolika, nawet nie będąc jeszcze w lokalu.  System powiadamia klientów, kiedy zwolni się stolik, co pozwoli uniknąć problemów związanych z długim oczekiwaniem przed lokalem lub, odwrotnie, z pustym, niewykorzystanym stolikiem.

Co więcej, systemy kolejkowe dostarczają konkretnych informacji. Sprawdzi się to zwłaszcza w przypadku młodych odbiorców z pokolenia Millenialsów (czy nawet jeszcze młodszych). Przyzwyczajeni do codziennego kontaktu z technologią, doceniają miejsca, które pozwalają im zamówić online, śledzić swoje zamówienie w aplikacji czy internetowo zarezerwować stolik. Dzięki temu „panują nad sytuacją”, a lokal zyskuje nowych, lojalnych klientów.

System kolejkowy (kolejkomat)

Nowoczesne rozwiązania są pozytywnie odbierane przez klientów

Kolejkomaty, pomimo że ciągle się popularyzują, są nadal technologiczną nowością na polskim rynku. Dzisiejsi konsumenci bardzo lubią nowinki techniczne i wynikające z nich usprawnienia. Dobrze przygotowany system kolejkowy może więc być jedną z wizytówek baru czy pizzerii. Świadczy o zaangażowaniu właścicieli, ich dbałości o wygodę gości, a jednocześnie potwierdza, że to lokal nowoczesny, podążający z duchem czasu.

Wdrożenie systemu kolejkowego oszczędza czas pracy pracowników

Dobry system kolejkowy to nie tylko wygoda i komfort gości. Korzystają także pracownicy. Pierwszą z zalet kolejkomatu jest uporządkowanie zamówień. System kolejkowy rejestruje kolejne zamówienia, a dzięki temu można je na bieżąco przygotowywać, bez obawy pomyłki lub ominięcia któregoś.

Jeżeli zainstalowany zostanie kolejkomat umożliwiający składanie zamówień w terminalu, korzyści będą jeszcze większe. Już dziś samoobsługowe terminale do zamówień to codzienność wszystkich lokali McDonald’s. Proces zamawiania odbywa się automatycznie, bez udziału obsługi. Pracownicy nie muszą spisywać zamówień i przekazywać ich do kuchni, a mogą skoncentrować się na innych zadaniach. Klienci nie stoją niepotrzebnie w kolejce, aby zamówić posiłek. Dzięki temu nawet w lokalach o bardzo dużym ruchu udaje się poprawić komfort oczekiwania.

Systemy kolejkowe to także ułatwienie dla menedżerów lub osób zarządzających lokalem gastronomicznym. Pozwalają na bieżąco monitorować pracę, w tym liczbę zamówień i dynamikę ich realizacji.

Dobry system kolejkowy

Systemy kolejkowe firmy Dasoft

Jak dobrać odpowiedni system kolejkowy do lokalu gastronomicznego? Przede wszystkim trzeba przeanalizować potrzeby i możliwości danego lokalu. Nieco inne zadania i funkcje będą miały kolejkomaty w restauracji, inne w barze typu fast food. Systemy kolejkowe firmy Dasoft są konfigurowane pod kątem konkretnego klienta. Dostępne możliwości elastycznej konfiguracji sprawiają, że realne jest przygotowanie systemu „szytego na miarę”.

Bardzo ważny jest etap przygotowania. Wówczas rozpoznaje się, jakie funkcje ma pełnić system i co będzie w jego działaniu najważniejsze. Analizy i wyceny w przypadku systemów kolejkowych Dasoft są bezpłatne, a przeprowadzają je wykwalifikowani specjaliści z dużym doświadczeniem.

Współpraca z Dasoft ma jeszcze jedną zaletę – specjaliści z firmy potrafią doradzić i wskazać rozwiązania, o których właściciel restauracji czy baru wcześniej nawet nie pomyślał. Może więc okazać się, że nowoczesny system kolejkowy nie tylko spełni pokładane w nim oczekiwania, ale jeszcze wniesie nowe funkcjonalności.

Systemy kolejkowe firmy Dasoft