dpdpickup

Przepis na sernik z rabarbarem

Sernik z rabarbarem

Latem, gdy słońce rozpieszcza nas swoimi promieniami, nie ma nic lepszego niż spotkania z przyjaciółmi na świeżym powietrzu. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich najbliższych wyjątkowym deserem, koniecznie sprawdź nasz przepis na przepyszny sernik z dodatkiem rabarbaru!

Składniki:

  • 4 łodygi rabarbaru
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 200g herbatników
  • 100g masła
  • 500g twarogu sernikowego
  • 100ml kwaśnej śmietany
  • 250g białej czekolady
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

W dużym rondlu umieść drobno pokrojony rabarbar, 1/3 szklanki cukru i sok pomarańczowy, a następnie doprowadź to wszystko do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu, aż mieszanka zgęstnieje, a rabarbar stanie się miękki. Odstaw do ostygnięcia.

W małej misce połącz pokruszone drobno herbatniki i rozpuszczone masło. Wyłóż powstałą masę na dno wysmarowanej tłuszczem tortownicy (ok. 23 cm średnicy). Piecz w temperaturze 180 przez 7-9 minut, aż spód lekko się zarumienieni.

W dużej misce zmiksuj twaróg z pozostałym cukrem na gładką masę. Dodaj śmietanę, rozpuszczoną białą czekoladę, skrobię kukurydzianą, wanilię, sól i jajko. Miksuj aż do uzyskania gładkiej masy.

Połowę serowego nadzienia umieść na upieczonym spodzie. Na to wylej połowę sosu rabarbarowego. Zamieszaj obie warstwy za pomocą patyczka lub wykałaczki, tworząc na cieście szlaczki z rabarbaru. Wyłóż na to pozostałą masę serową, a następnie sos rabarbarowy i ponownie zamieszaj patyczkiem.

Tortownicę włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz sernik przez około 60-70 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika, odczekaj około 15 minut, a następnie nożem oddziel brzegi ciasta od ścianek tortownicy. Wyjmij sernik z tortownicy i studź go na kratce jeszcze przez około godzinę.