dpdpickup

Przygotuj swój biznes na sezon lodowy

Przygotuj swój biznes na sezon lodowy

Wiosna zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią otworzą podwoje kawiarniane ogródki, przewoźne punkty sprzedaży i food trucki. Zacznie się sezon na lody i zimne desery. Właśnie teraz warto pomyśleć o przygotowaniu swojego lokalu gastronomicznego na sezon lodowy i zakupie maszyny lub maszyn do lodów - przecież nie musimy poprzestawać na jednym rodzaju. Jeśli planujemy sprzedaż lodów gałkowych, koniecznie trzeba zaopatrzyć się też w ladę chłodniczą (witrynę). Biznes lodowy przynosi znaczne dochody, dlatego staranne przygotowanie się do sezonu powinno być oczkiem w głowie każdego restauratora. Im lepsze lody i większy wybór smaków, tym więcej zadowolonych klientów. Z drugiej strony, na rynku widać wyraźny trend powrotu do lodów rzemieślniczych, przygotowanych według indywidualnych receptur - choć sama receptura jest tajemnicą firmy, maszyny potrzebne do produkcji lodów i tak są niezbędne.

Ruszyła maszyna do lodów

Maszyna do lodów gałkowych - produkcja lodów gałkowych wiąże się z zakupem więcej niż jednego urządzenia; potrzebne nam będą freezer, pasteryzator, witryna chłodnicza, szafa (schładzarka) szokowa oraz szafa mroźnicza. Sama maszyna do produkcji lodów gałkowych ma wbudowane nowoczesne układy chłodzenia (wodny i/ lub powietrzny). Dzięki podzespołom elektronicznym praca maszyny jest stale monitorowana. Wybór konkretnego modelu maszyny powinien być podyktowany warunkami lokalowymi, ilością miejsca oraz tym, czy zamierzamy sprzedawać lody na wolnym powietrzu, czy wewnątrz lokalu. Maszyna chłodzona powietrzem doskonale sprawdza się podczas pracy na zewnątrz. Maszyna z systemem wodnym jest droższa, potrzebuje stałego dostępu do bieżącej wody, stąd jej zastosowanie w lokalach zamkniętych. Lody gałkowe to wiele smaków do wyboru. Jeśli stawiamy na szeroki asortyment, warto kupić dwa osobne urządzenia - freezer i pasteryzator, jeśli decydujemy się na mniejszą ilość smaków, można nabyć urządzenie typu kombi.



Maszyna do lodów włoskich - lody włoskie wymagają zakupu tylko jednej maszyny. Nowoczesne automaty do lodów włoskich mają niewielkie rozmiary i wielkie możliwości. Sterowana elektronicznie maszyna pozwala na kontrolę jakości od pierwszego do ostatniego loda, ponadto daje możliwość regulacji twardości produktu. Z dobrego automatu do lodów włoskich uzyskamy i tradycyjne kręcone lody, i lody jogurtowe, sorbety czy shaki. W zależności od miejsca ustawienia maszyny, producenci zalecają wybór maszyny z chłodzeniem wodnym lub powietrznym. Co ważne, nowoczesne maszyny do lodów włoskich mają wbudowaną funkcję clean. Po jej włączeniu i zapodaniu płynów dezynfekujących i czyszczących maszyna sama przeprowadza cykl mycia. Lody włoskie serwowane z takiej maszyny zawsze mają idealny smak i konsystencję.



Maszyna do lodów amerykańskich - lody amerykańskie określane też mianem świderków lub spiralek powstają w podobny sposób jak lody włoskie, ale są bardziej zwarte i występują w większej ilości smaków. O ile tradycyjne lody włoskie są śmietankowe, o tyle amerykańskie także czekoladowe czy owocowe. Nowoczesne maszyny mają bardzo dużą wydajność i świetnie sobie radzą z produkcją lodów w bardzo niskich temperaturach mrożenia. Sprawdzają się zarówno w pracy wewnątrz lokalu, jak i na wolnym powietrzu pod zadaszeniem. Wyposażone są w funkcję celan. W zależności od warunków, wybrać można model z chłodzeniem wodnym lub powietrznym.



Maszyny do lodów tajskich - lody tajskie czyli rolowane to hit minionego lata. Spektakularny proces ich produkcji odbywa się na oczach klienta. Na tzw. patelnię mrożącą wylewa się mieszankę lodową oraz posiekane owoce lub słodycze. Całość jest wielokrotnie siekana i rolowana aż do uzyskania zadowalającej konsystencji. Lody tajskie mają niezliczoną ilość smaków a podstawą ich produkcji są wyłącznie świeże półprodukty. Z uwagi na fakt, że natychmiast po zrobieniu są zjadane, nie muszą zawierać żadnych konserwantów.

Jak wyeksponować lody?

summer-dessert-sweet-ice-cream

W przypadku lodów włoskich i amerykańskich wystarczającym wabikiem jest sama maszyna do ich produkcji. Wystarczy ją stosowanie ozdobić, użyć naklejek reklamowych. Także lody tajskie nie wymagają niczego poza... zatrudnieniem lodziarza o możliwie prędkich rękach i umiejętności nawiązania kontaktu z klientem. Dystrybucja lodów gałkowych wymaga zakupu specjalnego dystrybutora do lodów zaopatrzonego w pojemniki (kuwety) na poszczególne smaki lodów, wygodny blat roboczy, płuczkę do gałkownicy oraz wygodną roletę od strony sprzedającego. Dystrybutory do lodów mają wiele przydatnych funkcji umożliwiających atrakcyjne wyeksponowanie produktów, np. światłowodowe podświetlenie panelu frontowego, jednak najważniejsze jest, aby wybrać dystrybutor łatwy w obsłudze i łatwy do utrzymania w czystości. Najnowocześniejsze dystrybutory do lodów wykonane są ze stali nierdzewnej oraz kwasoodpornej. Duża przestrzeń ekspozycyjna oraz automatyczne odszranianie sprawią, że lody zawsze będą  wyglądały smakowicie i będą przyciągały klientów.



To już ostatnie chwila, żeby pomyśleć o zakupie maszyny do lodów oraz dystrybutora. Na stronie gastrosklep. pl oferujemy nowoczesne urządzenia bogate w funkcje standardowe i opcjonalne. Zapraszamy do zapoznania się ich szczegółową specyfikacją oraz naszym programem lojalnościowym dla stałych klientów.

 

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!