• Doradztwo gastronomiczne

  • Sprawdź nasze usługi w gastronomii

    Usługi prawne w gastronomii

Pakowarka próżniowa – idealny sposób na przechowywanie żywności

Pakowarka próżniowa – idealny sposób na przechowywanie żywności

Próżniowe przechowywanie żywności to dobry sposób na utrzymanie smaku i zachowanie świeżości produktu czy potrawy znacznie dłużej niż tradycyjnymi metodami. Praktyczna i wygodna w użyciu pakowarka próżniowa znakomicie przechowa żywność, np. wędliny, sery, wędzone ryby itd.

Produkty spożywcze pakowane próżniowo nie mają kontaktu z powietrzem, dzięki czemu nie dostaną się do nich bakterie ani insekty. Mogą zachować swój wygląd i walory smakowe aż 3-5 razy dłużej niż przechowywane innymi metodami. Poniżej najważniejsze zalety pakowania próżniowego żywności.

Dlaczego warto używać pakowarek próżniowych?

Pakowarka próżniowa to praktyczne i skuteczne urządzenie, które przyda się nie tylko w restauracjach i innych lokalach gastronomicznych, ale także w warunkach domowych, jeśli zajmujemy się choćby amatorską produkcją żywności, np. serów kozich, wędlin itd.

Próżniowe pakowanie produktów spożywczych ma liczne zalety, m.in. zapobiega wysychaniu wędlin czy serów, czyli produktów wilgotnych. Z kolei suche produkty nie zmieniają się w bryły, gdyż nie wchłaniają wilgoci. Ponadto metoda ta pozwala utrzymać bogate w tłuszcz np. ryby czy oleje w dobrym stanie. To również świetny sposób, aby szybko zamarynować np. mięsa, ryby czy sery.

Oszczędność czasu i pieniędzy

Pakowanie próżniowe pozwala też obniżyć wydatki na żywność, gdyż jej po prostu nie marnujemy. Wybrane produkty można świetnie przechować, dzięki czemu nie psują się i mniej ich wyrzucamy. Będąc w sklepie podczas wyjątkowych promocji, można też kupić więcej, gdyż pakowarka próżniowa pozwoli je odpowiednio przechowywać – zdrowo i bezpiecznie – wydłużając ich termin ważności do spożycia.

Pakowarki próżniowe a lodówka

Do próżniowego przechowywania żywności służą m.in. praktyczne i wygodne w użyciu urządzenia, czyli profesjonalne pakowarki próżniowe. Mimo że jest to najlepszy sposób, na domowe potrzeby można skorzystać także ze specjalnych torebek plastikowych. Mają one suwaczek czy też wachlarz do usuwania powietrza.

Do przechowywania żywności w lokalach gastronomicznych służą głównie szafy chłodnicze, a w domach lodówka. Trzeba też zdawać sobie sprawę, że pakowarka nie może zastępować tych urządzeń – produkty zapakowane próżniowo należy przechowywać w niskiej temperaturze, m.in. właśnie w lodówce, gdyż poza nią mogą się szybko zepsuć. To bardzo ważne, jeśli dotyczy np. wędliny, mięsa, ryb, nabiału itd.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!