dpdpickup

Jak powinno przedstawiać się wyposażenie kuchni gastronomicznej?

Wyposażenie kuchni gastronomicznej

Wszystkie lokale gastronomiczne, stołówki, kawiarnie, a także hotele powinny mieć kuchnię, która posiadała będzie wszystkie niezbędne sprzęty i udogodnienia. Ważne, by były one wysokiej jakości, by mogły służyć przez wiele lat.

Jakie sprzęty powinny stanowić wyposażenie kuchni gastronomicznej?

Jednymi z najważniejszych urządzeń są te służące do chłodzenia i mrożenia artykułów spożywczych. Zalicza się do nich przede wszystkim:

  • szafy i komory chłodnicze i mroźnicze,
  • zamrażarki skrzyniowe,
  • bemary chłodnicze,
  • lady oraz stoły chłodnicze i mroźnicze,
  • kostkarki,
  • zamrażarki szokowe: szybko schładzarki,
  • witryny oraz nadstawki chłodnicze,
  • chłodziarki do napojów,
  • konserwatory do lodów.

Wszystkie te profesjonalne urządzenia sprawdzą się w działalności gospodarczej, która wymaga przechowywania produktów spożywczych. Mogą różnić się one mocą i wielkością, a ich wybór zależy od charakteru prowadzonego lokalu. Szafy i komory mroźnicze, wykonane ze stali nierdzewnej, mają zawsze odpowiednio grube płyty - dzięki czemu eliminują możliwość utraty niskiej temperatury. W kawiarniach i lodziarniach bardzo ważne będą zaś wielofunkcyjne maszyny do lodów - pomocne w ich produkcji (mieszaniu, pasteryzowaniu, gotowaniu, ubijaniu, chłodzeniu i wreszcie - mrożeniu). W kuchni gastronomicznej bardzo przydatne będą również chłodziarki do napojów i wina (najlepiej takie z regulacją temperatury).

Urządzenia utrzymujące ciepło posiłków

Chłodzenie produktów spożywczych jest bardzo ważne, ale w lokalach gastronomicznych równie istotne jest tego przeciwieństwo, czyli utrzymywanie ciepła gotowych już pokarmów. Dlatego w wyposażeniu kuchni znaleźć powinny się:

  • bemary,
  • perkolatory,
  • podgrzewacze,
  • opiekacze,
  • termosy (cateringowe i konferencyjne),
  • warniki do wody,
  • wolnowary,
  • witryny grzewcze.

Są one bardzo ważne, gdyż podawane klientom dania muszą być smaczne, ale powinny być także wystarczająco ciepłe, gdyż to jest kluczem do zadowolenia gości danego lokalu. Co ważne, poszczególne urządzenia są konstruowane tak, by utrzymywać temperaturę dostosowaną do każdego rodzaju posiłków. Do tego są one w kuchni niezwykle przydatne, ponieważ mniej więcej 80% dań w niej przygotowywanych, poddawana jest obróbce cieplnej. W związku z tym urządzenia podgrzewcze pomogą uzyskiwać i utrzymywać odpowiednią temperaturę, ale też konsystencję, wygląd zewnętrzny i barwę dania.

Pozostałe wyposażenie kuchni

Nie można zapominać o tym, że w kuchni gastronomicznej znaleźć muszą się również meble (ze stali nierdzewnej), takie jak: regały, półki, stoły, podstawy oraz wózki gastronomiczne. Niezbędne będą także: baseny gastronomiczne, stalowe odwodnienia, okapy, umywalki oraz zlewy. W skład każdej takiej kuchni wejść musi także wiele drobnych, a a tak niezbędnych sprzętów i przedmiotów, jak na przykład: porcelana i zastawa stołowa, garnki i blachy, deski do krojenia, tace, tarki, ubijaki, wyciskacze, tłuczki i cedzaki. Całe, opisywane tutaj wyposażenie kuchni, znaleźć można w ofercie sklepu xxlgastro.pl. Wybór jest tam na tyle szeroki, że zadowoli właścicieli lokali gastronomicznych o naprawdę różnorodnym charakterze.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!