Krytyczne Punkty Kontroli
miejsca (procesy, operację jednostkowe), które muszą być opanowane (pod kontrolą) w czasie całego procesu produkcyjnego lub obrotu żywnością. Jeśli nie są dostatecznie nadzorowane, mogą przyczynić się do wystąpienia zagrożenia zdrowotnego lub zepsucia produktu. Zarówno w dokumentacji, jak i podczas realizacji systemu HACCP — w celu nazwania Krytycznego Punktu Kontrolnego — stosuje się najczęściej skrót CCP lub KPK. (ang. Critical Control Points)
miejsca (procesy, operację jednostkowe), które muszą być opanowane (pod kontrolą) w czasie całego procesu produkcyjnego lub obrotu żywnością. Jeśli nie są dostatecznie nadzorowane, mogą przyczynić się do wystąpienia zagrożenia zdrowotnego lub zepsucia produktu. Zarówno w dokumentacji, jak i podczas realizacji systemu HACCP — w celu nazwania Krytycznego Punktu Kontrolnego — stosuje się najczęściej skrót CCP lub KPK. (ang. Critical Control Points)