dpdpickup

Alergeny

Termin alergen / alergeny / główne alergeny w tym tekście należy rozumieć w najszerszym znaczeniu jako alergeny, a także substancje, które mogą powodować nietolerancję. Poniżej szczegółowo omówiono 14 głównych alergenów:

1. Zboża zawierające gluten

mianowicie pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty z nich wytworzone, z wyłączeniem

  • Syropy glukozowe na bazie pszenicy, w tym dekstroza (*)
  • Maltodekstryny na bazie pszenicy (*)
  • Syropy glukozowe na bazie jęczmienia
  • Ziarna wykorzystywane do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego

Należą do nich również:
pszenica , płaskurka, orkisz zielony, pszenżyto (mieszańce pszenicy i żyta)

W jakich produktach/pokarmach mają one miejsce, na przykład:
Mąka, płatki, kasza manna, otręby, słód, śruta, skrobia, kasza pęczak, kasza bulgur, kuskus, sadzonki pszenicy, olej z kiełków pszenicy, para, polenta, chleb i ciastka, ciasta, kluski, makarony, smażone ziemniaki, zupy, sosy, bułka tarta , panier, bułka tarta, wyroby wędliniarskie, gotowe ziemniaki, pieczony groszek, owsianka, desery, czekolada, musli, mieszanki piekarnicze, tarty, ciasta, herbatniki, ciastka, słód, piwo słodowe, piwo, kawa zbożowa (słodowa) , zasmażka, napoje kakaowe, mieszanki przyprawowe, sos sojowy, hydrolizowane białko pszenne w sosach sezonowanych, batony czekoladowe, batoniki musli, lody z goframi, środki separujące w tartym serze, krajowe/regionalne specjały wędliniarskie m.in. kaszanka tyglowa, kiełbasa miskowa, kiełbasa karbowana.

2. Skorupiaki i produkty z nich otrzymane

Należą do nich:
kraby, krewetki, krewetki, homary, homary, krewetki, krewetki, kraby rzeczne i jadalne, kraby, kryl, kraby pająkowe

W jakich produktach/pokarmach występują np.:
pasta krewetkowa i inne azjatyckie pasty przyprawowe, sałatki garmażeryjne, zupy, sosy, bouillabaisse, sashimi, surimi, masło krabowe

3. Jajka i produkty z nich wykonane

Należą do nich m.in.:
Jaja drobiowe: kurze, indycze, gęsie, kacze, przepiórcze, gołębie i strusia

W jakich produktach/pokarmach występują np.:
Makaron jajeczny, majonez, naleśniki (naleśniki), omlety, ciasta, ciastka, pieczywo, kluski, grzanki, pieczenie mielone, burgery, produkty z panierką lub panierką, gotowe ziemniaki produkty, sałatki delikatesowe, pasztety, Quiche, sosy (np. sos holenderski, sos Béarnaise), dressingi, desery np. mus, lody, budyń, dania śmietankowe, beza, beza, owalny, simplesse, biszkopty (biszkopty), beza, tarty, ciasta, wyroby cukiernicze, wino, pianki i toppingi do kaw speciality, „kleje” do ziaren i dekoracji na chlebie i wypiekach, lukier cukrowy, ajerkoniak i inne likiery, surimi

4. Ryby i produkty z nich otrzymane

  • Żelatyna rybia, która jest wykorzystywana jako nośnik preparatów witaminowych lub karotenoidowych
  • Żelatyna rybna lub karpiówka stosowana jako środek klarujący w piwie i winie

Należą do nich:
wszystkie rodzaje ryb, kawior, ikra

W jakich produktach/pokarmach występują, np.:
olej Omega3, żelatyna rybna, ekstrakt rybny, sos rybny, anchois, pasta anchois, krakersy, sosy (np. sos Worcester), wywary, zupy, pikantne placki, kiełbaski, kiełbasa anchois, pasty, sałatki delikatesowe, pasztety, vitello tonnato, surimi, kamaboko

5. Orzeszki ziemne i ich produkty

W jakich produktach/pokarmach występują, na przykład:
prażone orzeszki ziemne, olej arachidowy, masło orzechowe, płatki z orzeszków ziemnych, mąka arachidowa, margaryna, chleb, ciasta, ciastka, krem ​​czekoladowy, pasty wegetariańskie, płatki zbożowe, musli, płatki śniadaniowe, czekolada, sałatki garmażeryjne, marynaty, sos satay, lody, kawa aromatyzowana, likiery, dania smażone na oleju arachidowym (frytki), wegetariańskie substytuty mięsa, mieszanki orzechowe, trail mix

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem

  • w pełni rafinowany olej i tłuszcz sojowy (*)
  • naturalne mieszane tokoferole (E306), naturalny D-alfa tokoferol, naturalny octan D-alfa tokoferolu, naturalny bursztynian D-alfa tokoferolu ze źródeł soi
  • Fitosterole otrzymywane z olejów roślinnych i estrów fitosteroli ze źródeł sojowych
  • Estry fitostanoli pochodzące ze steroli oleju roślinnego ze źródeł soi

W jakich produktach/pokarmach występują, na przykład:
Wszystkie rodzaje ziaren soi, edamame, kinako, miso, natto, okara, shoyu, napój sojowy, płatki sojowe, mąka sojowa, olej sojowy, pasta sojowa, sos sojowy, kiełki sojowe, nierafinowany olej sojowy, białko sojowe, tamari, Tofu, TVP (Textured Vegetable Protein = substytut mięsa), lecythihin E 322 (sojowy), polioza sojowa E 426, Yuba ,Chleb, ciasta, ciastka, sałatki delikatesowe, margaryna, krem ​​czekoladowy, pasty wegetariańskie, musli, czekolada, herbatniki, guma do żucia, sosy, dressingi, marynaty, majonez, lody, żywność sportowa, napoje białkowe wzbogacone w białko, napoje dietetyczne, kawa śmietanka, dania gotowe wszelkiego rodzaju (sojowe, przyprawione sosy Shoyu, Tamari, Teriyaki, Worcester), dania wegetariańskie, surimi, burgery, wędliny, lekkie przetwory z mięsa mielonego / lekkie przetwory do mięsa mielonego

7. Mleko i produkty z niego otrzymane (w tym laktoza), z wyjątkiem

  • Serwatka wykorzystywana do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego
  • Laktit

Należą do nich m.in.:
Mleko od ssaków takich jak krowa, bawół, owca, koza, koń, osioł

W jakich produktach/pokarmach występują, na przykład:
masło, maślanka, masło klarowane, kwaśne mleko, jogurt, ser, laktoalbumina, laktoglobulina, mleko odtłuszczone, zsiadłe mleko, mleko białko, hydrolizaty białek mleka, kazeina, białka serwatkowe, cukier mleczny (laktoza), mleko, mleko w proszku, serwatka, śmietana/śmietana/śmietana, śmietana/śmietana, zsiadłe mleko, mleko skondensowane, jogurt, kefir, ser , kwark / kwark

8. Orzechy

mianowicie migdały ( Amygdalus communis L. ), orzechy laskowe ( Corylus avellana ), orzechy włoskie ( Juglans regia ), orzechy nerkowca ( Anacardium occidentale ), orzechy pekan ( Carya illinoiesis (Wangenh.) K. Koch ), orzechy brazylijskie ( Bertholletia excelsa ), Pistacardium vera ), orzechy Macadamia lub Queensland ( Macadamia ternifolia ) oraz produkty z nich otrzymane, z wyjątkiem orzechów do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego

W jakich produktach/pokarmach występują, np.:
mielone, strugane itp. orzechy, pasty orzechowe, kremy orzechowe, orzechy prażone, oleje orzechowe, chleb, tarty, ciasta, ciastka, kiełbaski parzone (pistacjowe), kiełbasy surowe (orzechy włoskie) ), ciasta, sałatki delikatesowe (Waldorf) , Jogurt, ser, krem ​​orzechowy/nugatowy, pasty wegetariańskie, musli, czekolada, marcepan, batony musli, ciastka, dressingi, curry, pesto, desery, likiery, kawowe specjały smakowe, pesto i inne sosy, dressingi do sałatek, dania wegetariańskie

9. Seler i jego produkty

W jakich produktach/pokarmach występują, na przykład:
seler, seler, korzeń selera, soki warzywne z selerem, nasiona selera, liść, nasiona i sok selera, proszek selerowy (również w przyprawach/mieszankach ziołowych), sól selerowa, zupa warzywa, pieczywo korzenne, kiełbasa, produkty mięsne, przetwory mięsne, sery ziołowe, dania gotowe, sałatki garmażeryjne, sałatka ziemniaczana, rosół, buliony, zupy, gulasze, marynaty, mieszanki przyprawowe, curry, słone i słone przekąski (frytki)

10. Musztarda i produkty z niej wykonane

W jakich produktach/pokarmach występują, na przykład:
gorczyca, gorczyca w proszku, gorczyca, olej gorczycy, kiełki gorczycy, liście i kwiaty gorczycy, musztarda, produkty mięsne, przetwory mięsne, dania gotowe, sałatki garmażeryjne, zupy, sosy, dressingi , majonez, ketchup, marynowane warzywa i mieszanki przyprawowe, sery, pikle, rolady, curry, marynaty, marynaty, sałatki garmażeryjne

11. Nasiona sezamu i produkty z nich pochodne

W jakich produktach/pokarmach występują, na przykład:
nasiona sezamu, mąka sezamowa, pasta sezamowa (tahini), sól sezamowa (Gomasio), olej sezamowy, masło sezamowe, mąka sezamowa , chleb, pieczywo chrupkie, ciastka (słodkie i słone), muesli, dania wegetariańskie, falafel, sałatki, humusy, sałatki delikatesowe, marynaty, desery, bułki hamburgerowe, krakersy, płatki śniadaniowe, desery, kuchnia turecka, orientalna i azjatycka, Moutabel

12. Dwutlenek siarki i siarczyny

E220 do 228 - w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l jako suma SO2, które należy przeliczyć dla produktów gotowych do spożycia lub które zostały przywrócone do stanu pierwotnego zgodnie z zaleceniami producenta instrukcje

W jakich produktach/pokarmach występują, np.:
suszone owoce poddane działaniu siarki, susze warzywne, grzyby, przeciery pomidorowe, produkty ziemniaczane, wino, piwo, przetwory owocowe, musli, pieczywo, przetwory i przetwory mięsne, sałatki garmażeryjne, zupy, sosy, kapusta kiszona, soki owocowe, chipsy i inne produkty z suszonych ziemniaków, suszone ryby solone, wino (zasiarczone), inne napoje alkoholowe, suszone owoce (zwłaszcza te, które powinny pozostać lekkie), produkty z tartego chrzanu; mniejsze ilości z. B. w puree ziemniaczanym są często poniżej zadeklarowanych ilości

13. Łubin i produkty z niego pochodne

W jakich produktach/pokarmach występują, np.:
mąka lubinu, białko lubinu, koncentrat lubinu, izolat lubinu, kiełki lucerny, białko roślinne w wypiekach i wegetariańskie substytuty mięsa, pieczywo, ciasta, pizza, makarony, przekąski, niskotłuszczowe produkty mięsne, substytuty mięsa / produkty wegetariańskie, produkty bezglutenowe, desery, bezmleczne substytuty jaj, substytuty kawy, płynne przyprawy

 14. Mięczaki i produkty z nich otrzymane

Należą do nich:
ślimaki, ośmiornice takie jak ośmiornice, głowonogi takie jak mątwy, kalmary, wszystkie małże (małże, przegrzebki i przegrzebki), ostrygi

W jakich produktach/pokarmach występują np.:
pasty przyprawowe (azjatyckie), sos ostrygowy, paella, zupy (bouillabaisse), sosy, marynaty, sałatki delikatesowe, wino, ocet, sepia, czarny makaron, surimi, sashimi

(*) oraz produkty z nich pochodzące, w zakresie, w jakim proces, któremu zostały poddane, prawdopodobnie nie zwiększy alergenności zidentyfikowanej przez EFSA dla odpowiedniego produktu, z którego zostały one uzyskane

 

Termin alergen / alergeny / główne alergeny w tym tekście należy rozumieć w najszerszym znaczeniu jako alergeny, a także substancje, które mogą powodować nietolerancję. Poniżej szczegółowo omówiono 14 głównych alergenów:

1. Zboża zawierające gluten

mianowicie pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty z nich wytworzone, z wyłączeniem

  • Syropy glukozowe na bazie pszenicy, w tym dekstroza (*)
  • Maltodekstryny na bazie pszenicy (*)
  • Syropy glukozowe na bazie jęczmienia
  • Ziarna wykorzystywane do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego

Należą do nich również:
pszenica , płaskurka, orkisz zielony, pszenżyto (mieszańce pszenicy i żyta)

W jakich produktach/pokarmach mają one miejsce, na przykład:
Mąka, płatki, kasza manna, otręby, słód, śruta, skrobia, kasza pęczak, kasza bulgur, kuskus, sadzonki pszenicy, olej z kiełków pszenicy, para, polenta, chleb i ciastka, ciasta, kluski, makarony, smażone ziemniaki, zupy, sosy, bułka tarta , panier, bułka tarta, wyroby wędliniarskie, gotowe ziemniaki, pieczony groszek, owsianka, desery, czekolada, musli, mieszanki piekarnicze, tarty, ciasta, herbatniki, ciastka, słód, piwo słodowe, piwo, kawa zbożowa (słodowa) , zasmażka, napoje kakaowe, mieszanki przyprawowe, sos sojowy, hydrolizowane białko pszenne w sosach sezonowanych, batony czekoladowe, batoniki musli, lody z goframi, środki separujące w tartym serze, krajowe/regionalne specjały wędliniarskie m.in. kaszanka tyglowa, kiełbasa miskowa, kiełbasa karbowana.

2. Skorupiaki i produkty z nich otrzymane

Należą do nich:
kraby, krewetki, krewetki, homary, homary, krewetki, krewetki, kraby rzeczne i jadalne, kraby, kryl, kraby pająkowe

W jakich produktach/pokarmach występują np.:
pasta krewetkowa i inne azjatyckie pasty przyprawowe, sałatki garmażeryjne, zupy, sosy, bouillabaisse, sashimi, surimi, masło krabowe

3. Jajka i produkty z nich wykonane

Należą do nich m.in.:
Jaja drobiowe: kurze, indycze, gęsie, kacze, przepiórcze, gołębie i strusia

W jakich produktach/pokarmach występują np.:
Makaron jajeczny, majonez, naleśniki (naleśniki), omlety, ciasta, ciastka, pieczywo, kluski, grzanki, pieczenie mielone, burgery, produkty z panierką lub panierką, gotowe ziemniaki produkty, sałatki delikatesowe, pasztety, Quiche, sosy (np. sos holenderski, sos Béarnaise), dressingi, desery np. mus, lody, budyń, dania śmietankowe, beza, beza, owalny, simplesse, biszkopty (biszkopty), beza, tarty, ciasta, wyroby cukiernicze, wino, pianki i toppingi do kaw speciality, „kleje” do ziaren i dekoracji na chlebie i wypiekach, lukier cukrowy, ajerkoniak i inne likiery, surimi

4. Ryby i produkty z nich otrzymane

  • Żelatyna rybia, która jest wykorzystywana jako nośnik preparatów witaminowych lub karotenoidowych
  • Żelatyna rybna lub karpiówka stosowana jako środek klarujący w piwie i winie

Należą do nich:
wszystkie rodzaje ryb, kawior, ikra

W jakich produktach/pokarmach występują, np.:
olej Omega3, żelatyna rybna, ekstrakt rybny, sos rybny, anchois, pasta anchois, krakersy, sosy (np. sos Worcester), wywary, zupy, pikantne placki, kiełbaski, kiełbasa anchois, pasty, sałatki delikatesowe, pasztety, vitello tonnato, surimi, kamaboko

5. Orzeszki ziemne i ich produkty

W jakich produktach/pokarmach występują, na przykład:
prażone orzeszki ziemne, olej arachidowy, masło orzechowe, płatki z orzeszków ziemnych, mąka arachidowa, margaryna, chleb, ciasta, ciastka, krem ​​czekoladowy, pasty wegetariańskie, płatki zbożowe, musli, płatki śniadaniowe, czekolada, sałatki garmażeryjne, marynaty, sos satay, lody, kawa aromatyzowana, likiery, dania smażone na oleju arachidowym (frytki), wegetariańskie substytuty mięsa, mieszanki orzechowe, trail mix

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem

  • w pełni rafinowany olej i tłuszcz sojowy (*)
  • naturalne mieszane tokoferole (E306), naturalny D-alfa tokoferol, naturalny octan D-alfa tokoferolu, naturalny bursztynian D-alfa tokoferolu ze źródeł soi
  • Fitosterole otrzymywane z olejów roślinnych i estrów fitosteroli ze źródeł sojowych
  • Estry fitostanoli pochodzące ze steroli oleju roślinnego ze źródeł soi

W jakich produktach/pokarmach występują, na przykład:
Wszystkie rodzaje ziaren soi, edamame, kinako, miso, natto, okara, shoyu, napój sojowy, płatki sojowe, mąka sojowa, olej sojowy, pasta sojowa, sos sojowy, kiełki sojowe, nierafinowany olej sojowy, białko sojowe, tamari, Tofu, TVP (Textured Vegetable Protein = substytut mięsa), lecythihin E 322 (sojowy), polioza sojowa E 426, Yuba ,Chleb, ciasta, ciastka, sałatki delikatesowe, margaryna, krem ​​czekoladowy, pasty wegetariańskie, musli, czekolada, herbatniki, guma do żucia, sosy, dressingi, marynaty, majonez, lody, żywność sportowa, napoje białkowe wzbogacone w białko, napoje dietetyczne, kawa śmietanka, dania gotowe wszelkiego rodzaju (sojowe, przyprawione sosy Shoyu, Tamari, Teriyaki, Worcester), dania wegetariańskie, surimi, burgery, wędliny, lekkie przetwory z mięsa mielonego / lekkie przetwory do mięsa mielonego

7. Mleko i produkty z niego otrzymane (w tym laktoza), z wyjątkiem

  • Serwatka wykorzystywana do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego
  • Laktit

Należą do nich m.in.:
Mleko od ssaków takich jak krowa, bawół, owca, koza, koń, osioł

W jakich produktach/pokarmach występują, na przykład:
masło, maślanka, masło klarowane, kwaśne mleko, jogurt, ser, laktoalbumina, laktoglobulina, mleko odtłuszczone, zsiadłe mleko, mleko białko, hydrolizaty białek mleka, kazeina, białka serwatkowe, cukier mleczny (laktoza), mleko, mleko w proszku, serwatka, śmietana/śmietana/śmietana, śmietana/śmietana, zsiadłe mleko, mleko skondensowane, jogurt, kefir, ser , kwark / kwark

8. Orzechy

mianowicie migdały ( Amygdalus communis L. ), orzechy laskowe ( Corylus avellana ), orzechy włoskie ( Juglans regia ), orzechy nerkowca ( Anacardium occidentale ), orzechy pekan ( Carya illinoiesis (Wangenh.) K. Koch ), orzechy brazylijskie ( Bertholletia excelsa ), Pistacardium vera ), orzechy Macadamia lub Queensland ( Macadamia ternifolia ) oraz produkty z nich otrzymane, z wyjątkiem orzechów do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego

W jakich produktach/pokarmach występują, np.:
mielone, strugane itp. orzechy, pasty orzechowe, kremy orzechowe, orzechy prażone, oleje orzechowe, chleb, tarty, ciasta, ciastka, kiełbaski parzone (pistacjowe), kiełbasy surowe (orzechy włoskie) ), ciasta, sałatki delikatesowe (Waldorf) , Jogurt, ser, krem ​​orzechowy/nugatowy, pasty wegetariańskie, musli, czekolada, marcepan, batony musli, ciastka, dressingi, curry, pesto, desery, likiery, kawowe specjały smakowe, pesto i inne sosy, dressingi do sałatek, dania wegetariańskie

9. Seler i jego produkty

W jakich produktach/pokarmach występują, na przykład:
seler, seler, korzeń selera, soki warzywne z selerem, nasiona selera, liść, nasiona i sok selera, proszek selerowy (również w przyprawach/mieszankach ziołowych), sól selerowa, zupa warzywa, pieczywo korzenne, kiełbasa, produkty mięsne, przetwory mięsne, sery ziołowe, dania gotowe, sałatki garmażeryjne, sałatka ziemniaczana, rosół, buliony, zupy, gulasze, marynaty, mieszanki przyprawowe, curry, słone i słone przekąski (frytki)

10. Musztarda i produkty z niej wykonane

W jakich produktach/pokarmach występują, na przykład:
gorczyca, gorczyca w proszku, gorczyca, olej gorczycy, kiełki gorczycy, liście i kwiaty gorczycy, musztarda, produkty mięsne, przetwory mięsne, dania gotowe, sałatki garmażeryjne, zupy, sosy, dressingi , majonez, ketchup, marynowane warzywa i mieszanki przyprawowe, sery, pikle, rolady, curry, marynaty, marynaty, sałatki garmażeryjne

11. Nasiona sezamu i produkty z nich pochodne

W jakich produktach/pokarmach występują, na przykład:
nasiona sezamu, mąka sezamowa, pasta sezamowa (tahini), sól sezamowa (Gomasio), olej sezamowy, masło sezamowe, mąka sezamowa , chleb, pieczywo chrupkie, ciastka (słodkie i słone), muesli, dania wegetariańskie, falafel, sałatki, humusy, sałatki delikatesowe, marynaty, desery, bułki hamburgerowe, krakersy, płatki śniadaniowe, desery, kuchnia turecka, orientalna i azjatycka, Moutabel

12. Dwutlenek siarki i siarczyny

E220 do 228 - w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l jako suma SO2, które należy przeliczyć dla produktów gotowych do spożycia lub które zostały przywrócone do stanu pierwotnego zgodnie z zaleceniami producenta instrukcje

W jakich produktach/pokarmach występują, np.:
suszone owoce poddane działaniu siarki, susze warzywne, grzyby, przeciery pomidorowe, produkty ziemniaczane, wino, piwo, przetwory owocowe, musli, pieczywo, przetwory i przetwory mięsne, sałatki garmażeryjne, zupy, sosy, kapusta kiszona, soki owocowe, chipsy i inne produkty z suszonych ziemniaków, suszone ryby solone, wino (zasiarczone), inne napoje alkoholowe, suszone owoce (zwłaszcza te, które powinny pozostać lekkie), produkty z tartego chrzanu; mniejsze ilości z. B. w puree ziemniaczanym są często poniżej zadeklarowanych ilości

13. Łubin i produkty z niego pochodne

W jakich produktach/pokarmach występują, np.:
mąka lubinu, białko lubinu, koncentrat lubinu, izolat lubinu, kiełki lucerny, białko roślinne w wypiekach i wegetariańskie substytuty mięsa, pieczywo, ciasta, pizza, makarony, przekąski, niskotłuszczowe produkty mięsne, substytuty mięsa / produkty wegetariańskie, produkty bezglutenowe, desery, bezmleczne substytuty jaj, substytuty kawy, płynne przyprawy

 14. Mięczaki i produkty z nich otrzymane

Należą do nich:
ślimaki, ośmiornice takie jak ośmiornice, głowonogi takie jak mątwy, kalmary, wszystkie małże (małże, przegrzebki i przegrzebki), ostrygi

W jakich produktach/pokarmach występują np.:
pasty przyprawowe (azjatyckie), sos ostrygowy, paella, zupy (bouillabaisse), sosy, marynaty, sałatki delikatesowe, wino, ocet, sepia, czarny makaron, surimi, sashimi

(*) oraz produkty z nich pochodzące, w zakresie, w jakim proces, któremu zostały poddane, prawdopodobnie nie zwiększy alergenności zidentyfikowanej przez EFSA dla odpowiedniego produktu, z którego zostały one uzyskane

 

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!