Żywność – sztuka przechowywania
Przeciętna czteroosobowa rodzina w Polsce pozbywa się lekką ręką ponad 2 tysięcy złotych rocznie - tyle jedzenia marnujemy (dane Federacji Polskich Banków Żywności). Do kosza wyrzucamy najwięcej chleba wędlin, warzyw, owoców i jogurtów. Dlaczego? Winowajców jest wielu: zbyt duże zakupy, niewłaściwy sposób przechowywania żywności, zbyt duże porcje posiłków, przekroczenie terminu przydatności, brak pomysłu na wykorzystanie resztek.
Źle przechowywane jedzenie jest jednym z najczęstszych powodów wyrzucania żywności. Wydawać by się mogło, że nie ma nic prostszego niż włożenie żywności do lodówki. Niby tak, ale i tutaj można popełnić błędy. A jaki jest ich skutek? Szybciej psująca się żywność, zapominanie o kupionych produktach, czy też nawet ich uszkodzenia. Oto kilka rad, które pomogą dłużej utrzymać świeżość jedzenia.
Lodówka musi być czysta
Jak często czyścisz miejsca, w których przechowujesz jedzenie? Lodówkę myjemy gruntownie minimum raz w tygodniu. Nawet, gdy wydaje nam się to zbędne. Lodówka ma nieustający kontakt z jedzeniem - także tym brudnym - warzywami, owocami, opakowaniami, które dotykane były przez wiele rąk. Dzięki regularnemu odświeżaniu lodówki - żywność przetrwa dłużej. Jednocześnie pamiętajmy, by po czyszczeniu dobrze wysuszyć miejsca, w których przechowujemy żywność. Bezpośrednia styczność z wilgocią może prowadzić do rozwoju pleśni.
Wszystko ma swoje miejsce
Warto pamiętać o zasadzie, która mówi o tym, że z lodówki pierwsze powinno wychodzić to co pierwsze weszło. Czyli wyjmujemy te produkty, których data jest najkrótsza. I w ten sposób powinniśmy układać jedzenie. Z przodu produkty z krótką datą, a głębiej z dłuższą.
Znaczenie ma też odpowiednie ułożenie produktów. Na półkach są różne temperatury inaczej tolerowane przez konkretne składniki. Górne półki w lodówce rezerwujemy na jogurty, kefiry, powidła i dżemy, środkowe na mięso, wędliny i ryby, a dolne na warzywa i owoce. W półkach na drzwiach przechowujemy masło, oleje, jajka i soki.
Sporo da się zmienić bez specjalnego wysiłku. Wystarczy tylko zorientować się, jakie warunki lubią konkretne produkty i dostosować się do ich potrzeb. Ziemniakom najlepiej jest w samotności i ciemności. Por schowany w najzimniejszym miejscu w lodówce przetrwa nawet miesiąc, a pomidory wolą być daleko od niej. Są również zwolennicy mokrych stóp: szparagi, natkę pietruszki i zioła przechowujemy w słoiku z odrobiną wody.
Produkty sypkie, mąkę i makarony warto przechowywać w słoikach i pojemnikach. W ten sposób zabezpieczymy żywność przed inwazją moli.
Len, bawełna i wosk
Jednym z najczęściej wyrzucanych produktów jest pieczywo. Chleb należy chronić zarówno przed wilgocią, jak przed wysychaniem. Dlatego do jego przechowywania doskonale nadają się woreczki lniane, bawełniane i woskowijki. Czym jest woskowijka? To ekologiczne rozwiązanie do przechowywania żywności w duchu zero waste. Woskowijka to nic innego jak bawełniana tkanina pokryta pszczelim woskiem, żywicą drzewną i olejkiem jojoba. Składniki produktu są tak dobrane by miał on nie tylko funkcje zdrowego i ekologicznego przechowywania jedzenia. Zarówno wosk pszczeli, jak i żywica mają właściwości antybakteryjne i antygrzybicze. Dzięki nim jedzenie jest chronione przed rozwojem bakterii. Olej jojoba tłoczony na zimno to naturalny konserwant, który stabilizuje i przedłuża trwałość pozostałych składników. To wszystko sprawia, że przechowywanie żywności w woskowijce wydłuża świeżość produktów. Co więcej np. zawinięty w nią obeschnięty chleb odzyska swoją miękkość i świeżość!
Targi Zero Waste
Stałą, cykliczną imprezą edukacyjną, na której poruszany jest temat niemarnowania żywności są Targi Zero Waste. Najbliższa edycja targów odbędzie się w Warszawie, w Centrum Konferencyjnym Centrum Nauki Kopernik w dniach 4-5 czerwca 2022 roku. Targi to doskonała okazja, by pogłębić swoją wiedzę na temat zapobiegania powstawania odpadów oraz kupić akcesoria ułatwiające dłuższe przechowywanie żywności.