Żywność – sztuka przechowywania

Żywność sztuka przechowywania

Przeciętna czteroosobowa rodzina w Polsce pozbywa się lekką ręką ponad 2 tysięcy złotych rocznie - tyle jedzenia marnujemy (dane Federacji Polskich Banków Żywności). Do kosza wyrzucamy najwięcej chleba wędlin, warzyw, owoców i jogurtów. Dlaczego? Winowajców jest wielu: zbyt duże zakupy, niewłaściwy sposób przechowywania żywności, zbyt duże porcje posiłków, przekroczenie terminu przydatności, brak pomysłu na wykorzystanie resztek.

Źle przechowywane jedzenie jest jednym z najczęstszych powodów wyrzucania żywności. Wydawać by się mogło, że nie ma nic prostszego niż włożenie żywności do lodówki. Niby tak, ale i tutaj można popełnić błędy. A jaki jest ich skutek? Szybciej psująca się żywność, zapominanie o kupionych produktach, czy też nawet ich uszkodzenia. Oto kilka rad, które pomogą dłużej utrzymać świeżość jedzenia.

Lodówka musi być czysta

Jak często czyścisz miejsca, w których przechowujesz jedzenie? Lodówkę myjemy gruntownie minimum raz w tygodniu. Nawet, gdy wydaje nam się to zbędne. Lodówka ma nieustający kontakt z jedzeniem - także tym brudnym - warzywami, owocami, opakowaniami, które dotykane były przez wiele rąk. Dzięki regularnemu odświeżaniu lodówki - żywność przetrwa dłużej. Jednocześnie pamiętajmy, by po czyszczeniu dobrze wysuszyć miejsca, w których przechowujemy żywność. Bezpośrednia styczność z wilgocią może prowadzić do rozwoju pleśni.

Wszystko ma swoje miejsce

Warto pamiętać o zasadzie, która mówi o tym, że z lodówki pierwsze powinno wychodzić to co pierwsze weszło. Czyli wyjmujemy te produkty, których data jest najkrótsza. I w ten sposób powinniśmy układać jedzenie. Z przodu produkty z krótką datą, a głębiej z dłuższą.

Znaczenie ma też odpowiednie ułożenie produktów. Na półkach są różne temperatury inaczej tolerowane przez konkretne składniki. Górne półki w lodówce rezerwujemy na jogurty, kefiry, powidła i dżemy, środkowe na mięso, wędliny i ryby, a dolne na warzywa i owoce. W półkach na drzwiach przechowujemy masło, oleje, jajka i soki.
Sporo da się zmienić bez specjalnego wysiłku. Wystarczy tylko zorientować się, jakie warunki lubią konkretne produkty i dostosować się do ich potrzeb. Ziemniakom najlepiej jest w samotności i ciemności. Por schowany w najzimniejszym miejscu w lodówce przetrwa nawet miesiąc, a pomidory wolą być daleko od niej. Są również zwolennicy mokrych stóp: szparagi, natkę pietruszki i zioła przechowujemy w słoiku z odrobiną wody.

Produkty sypkie, mąkę i makarony warto przechowywać w słoikach i pojemnikach. W ten sposób zabezpieczymy żywność przed inwazją moli.

Len, bawełna i wosk

Jednym z najczęściej wyrzucanych produktów jest pieczywo. Chleb należy chronić zarówno przed wilgocią, jak przed wysychaniem. Dlatego do jego przechowywania doskonale nadają się woreczki lniane, bawełniane i woskowijki. Czym jest woskowijka? To ekologiczne rozwiązanie do przechowywania żywności w duchu zero waste. Woskowijka to nic innego jak bawełniana tkanina pokryta pszczelim woskiem, żywicą drzewną i olejkiem jojoba. Składniki produktu są tak dobrane by miał on nie tylko funkcje zdrowego i ekologicznego przechowywania jedzenia. Zarówno wosk pszczeli, jak i żywica mają właściwości antybakteryjne i antygrzybicze. Dzięki nim jedzenie jest chronione przed rozwojem bakterii. Olej jojoba tłoczony na zimno to naturalny konserwant, który stabilizuje i przedłuża trwałość pozostałych składników. To wszystko sprawia, że przechowywanie żywności w woskowijce wydłuża świeżość produktów. Co więcej np. zawinięty w nią obeschnięty chleb odzyska swoją miękkość i świeżość!

Targi Zero Waste

Stałą, cykliczną imprezą edukacyjną, na której poruszany jest temat niemarnowania żywności są Targi Zero Waste. Najbliższa edycja targów odbędzie się w Warszawie, w Centrum Konferencyjnym Centrum Nauki Kopernik w dniach 4-5 czerwca 2022 roku. Targi to doskonała okazja, by pogłębić swoją wiedzę na temat zapobiegania powstawania odpadów oraz kupić akcesoria ułatwiające dłuższe przechowywanie żywności.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!