Tradycyjne wędliny
Nazwa swojskie wędliny kojarzy się ze smakiem domowych wędlin, przygotowanych z miłością dla najbliższych. W tradycyjnie wytwarzanych wędlinach kluczowa jest jakość mięsa, dodane przyprawy i sposób obróbki termicznej.
Jaki produkt nazywamy wędliną?
Wędliny są sposobem na przedłużenie trwałości mięsa. Otrzymywane są z mięsa różnych zwierząt, tłuszczu i podrobów. Wędliny mogą powstać z rozdrobnionego mięsa – to np. kiełbasy lub z mięsa w jednym kawałku – polędwice, szynki, balerony. Procesy technologiczne w masowej produkcji wędlin umożliwiają wprowadzenie znacznych ilości surowców uzupełniających i substancji dodatkowych. Te dodatki nie są obojętne dla zdrowia, dlatego tak poszukiwane i doceniane są swojskie i ekologiczne wędliny.
Tęsknota za swojskimi wędlinami, a wędliny królujące na rynku
Obecnie procesy technologiczne umożliwiają ekonomiczne, oszczędne otrzymywanie wędlin. Gdy dodaje się różne funkcjonalne składniki, używa się mniejszą ilość mięsa niż w naturalnym procesie. Najbardziej popularnymi dodatkami są preparaty białek sojowych oraz wszystkie białka mleka, które zwiększają zdolność wiązania wody oraz emulgowania i wiązania tłuszczu. Do licznej grupy substancji dodatkowych należą substancje konserwujące stosowane w procesie peklowania oraz mleczany sodu i potasu, przeciwutleniacze, substancje stabilizujące, emulgatory i substancje zagęszczające( karageny, żelatyna) oraz substancje wspomagające smak i zapach (np. glutaminian sodu).
Jak zrobić domowe wędliny?
Można upiec w domu kawałek mięsa np. pierś z indyka uprzednio zabejcowaną w przyprawach i po ostudzeniu kroić w plasterki. To najprostszy sposób otrzymania domowej wędliny, która ma szary kolor i przydatność do spożycia nie dłuższą niż 3 dni. Można też zrobić w domu wędliny o dłuższym terminie - konieczne jest wtedy użycie soli peklującej czyli soli kuchennej z dodatkiem około 0,5% azotynu sodowego.
Dlaczego tak ceni się tradycyjne wędliny?
Przy wytwarzaniu tradycyjnych wędlin z 10 kg surowej szynki otrzymuje się ok. 8 kg wędliny. Przedłużanie przydatności do spożycia takich wyrobów uzyskuje się przez dodatek soli peklowej i naturalnych przypraw ziołowych takich jak: czosnek, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek. Wędlina tradycyjnie wytwarzana różni się bardzo od wędlin „wysoko wydajnych”, w których króluje MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Taki wyrób powstaje z chrząstek, ścięgien i zmielonych kości z wieloma dodatkami. Taka wędlina włożona do lodówki natychmiast wydziela wodę i konsumenci poszukują na rynku swojskich, polskich wędlin wytwarzanych tradycyjnie i posiadających certyfikat ekologiczny.
Domowe wędliny sklep internetowy organic24.pl
Sklep internetowy organic24 oferuje polskie wędliny zarówno ekologiczne jak i wędliny tradycyjne. Swojskie, wiejskie wędliny dostarczają firmy: Kwiatkowska, Tradycyjne Jadło i Bartlowizna. Wędliny z certyfikatem ekologicznym to Farmy Roztocza, Wasąg i Jasiołka.
Jak rozpoznać wędliny ekologiczne?
Ekologiczne wędliny składają się z produktów z certyfikatem ekologicznym. Mięso, z którego zrobione zostały eko wędliny, pochodzi od zwierząt, które były odżywiane paszą ekologiczną, w której nie mogło być pozostałości pestycydów i herbicydów. U takich zwierząt nie stosowano profilaktycznej antybiotykoterapii, nie dostawały sterydów. Wędliny ekologiczne mają również certyfikowane etykiety – w wypisanym składzie muszą być uwzględnione wszystkie dodawane do eko wędliny składniki.
Produkcja zwierzęca w gospodarstwie ekologicznym
Idealny model gospodarstwa ekologicznego to taki gdy chów zwierząt i produkcja roślinna są prowadzone łącznie - pasze i nawozy organiczne pochodzą z własnego gospodarstwa. W takim gospodarstwie zwierzęta zjadają nadmiar uprawianych roślin, dostarczając równocześnie cennego nawozu naturalnego. Produkt uzyskany w gospodarstwie rolnym prowadzonym metodami ekologicznymi ma wysoką wartość odżywczą, znane pochodzenie, nie ma pozostałości agrochemii. Wysoką jakość tych produktów żywnościowych potwierdzają coroczne kontrole.
Wędliny domowe i naturalne wędliny nigdy nie zawierają fosforanów sodowych, które są niezbędne w tzw. produktach wysokowydajnych wpływając na konsystencję i soczystość wędliny, ale też niestety na rozregulowanie gospodarki wapniem w naszym organizmie.