dpdpickup

Hurtownia chemiczna – profesjonalne środki czystości dla gastronomii

profesjonalne środki czystości dla gastronomii

W gastronomii istnieje bardzo duże zapotrzebowanie na chemię gospodarczą i różnego rodzaju środki czystości. Lokale podlegają wymogom sanitarnym, dlatego nie ma w nich miejsca na pół środki, nieskuteczne preparaty, czy niesprawdzone zamienniki. Co więcej, koniecznych środków chemicznych jest naprawdę sporo. W lokalu gastronomicznym nie wystarczy wyłącznie mydło – niezbędne są także preparaty do dezynfekcji powierzchni, specjalistycznych urządzeń jak zmywarki, czy czyszczenia silnie zabrudzonych miejsc jak piece i grille.

Profesjonalne środki czystości zamiast chemii domowej

Zwykle radzi się, aby nie zaopatrywać profesjonalnych lokali gastronomicznych w środki chemiczne dostępne w marketach przeznaczonych do użytku domowego. Znacznie lepszym źródłem zaopatrzenia jest hurtownia chemiczna, która ma w swojej ofercie profesjonalne środki czystości. Co przemawia za ich wyborem?

Profesjonalne preparaty cechują się silniejszym działaniem. Dzięki temu nawet zwykłe czyszczenie kuchennych blatów będzie prostsze i szybsze, ponieważ środek szybciej rozpuści i usunie wszelkie zabrudzenia. To ważne w gastronomii, gdzie wykonuje się te czynności wiele razy dziennie.

Wśród profesjonalnych środków niewiele jest propozycji o zastosowaniu uniwersalnym. Zamiast tego każdy z nich dobierany jest do konkretnego zadania, czego efektem jest wyższa skuteczność. Dla przykładu środek do czyszczenia stali nierdzewnej znacznie skuteczniej doczyści zabrudzony zlew niż preparat uniwersalny.

Specjalistyczne środki chemiczne są sprzedawane w większych opakowaniach. Ma to swoje plusy zarówno pod kątem częstotliwości ich kupowania, jak i ekologii. W lokalach gastronomicznych zużywa się wiele tego rodzaju środków, a duże opakowania pozwalają na zmniejszenie ilości odpadów, czyli wyrzucanych pustych butelek.

Jakich środków nie może zabraknąć w lokalu?

Lokale gastronomiczne potrzebują wielu środków czystości, dzięki którym cała przestrzeń użytkowa będzie mogła być stale utrzymana w czystości. Wśród środków, których nie może zabraknąć w żadnym lokalu, wymienia się przede wszystkim:

  • środki do dezynfekcji powierzchni i mycia mebli, w tym zarówno stołów na sali, jak i kuchennych blatów, zlewu, czy używanego sprzętu;
  • silne preparaty do czyszczenia przypaleń;
  • środki do mycia podłóg;
  • płyny do ręcznego mycia naczyń oraz preparaty do stosowania w zmywarkach gastronomicznych;
  • odkamieniacze;
  • odtłuszczacze;
  • środki udrożniające do rur i przepływów.

Zależnie od lokalu, w tym nawet używanego w nim sprzętu, niezbędne mogą być także inne środki potrzebne do jego dokładnego wyczyszczenia. Poza preparatami niezbędnymi w kuchni nie można zapomnieć także o tych przeznaczonych do czyszczenia toalet, szyb, czy odświeżania powietrza, niezbędnych nie tylko w gastronomii, ale i wszędzie tam, gdzie przyjmuje się gości.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!