Najlepsze włoskie sosy pomidorowe do pizzy

Włoskie sosy pomidorowe do pizzy

Włoska pizza jest daniem, które lubi chyba każdy. Jeśli jednak chcesz je przyrządzić w domowym zaciszu, musisz zadbać o każdy szczegół.

W opinii wielu Włochów, dobrze przygotowany sos pomidorowy jest kluczowy dla tego, by cała pizza była udana. Poniżej prezentujemy sprawdzone przepisy na włoskie sosy pomidorowe do pizzy.

Dlaczego sos jest tak ważny?

Prawdziwa, włoska pizza jest zawsze serwowana solo. W Polsce wciąż można spotkać wiele pizzerii, które oprócz tego aromatycznego dania rodem z kuchni śródziemnomorskiej serwują także sos pomidorowy, czosnkowy lub słodko-kwaśny w osobnej miseczce. W opinii Włochów jest to prawdziwa zbrodnia na tym daniu, gdyż jedyny sos, jaki jest akceptowalny to ten, który znajduje się pod składnikami na placku.

Coraz więcej pizzerii w Polsce również zaczyna stosować się do tej zasady, a jedynym (ewentualnym) dodatkiem, jaki można otrzymać, jest oliwa z oliwek, która nie tylko nie dostarcza pustych kalorii (w przeciwieństwie np. do ketchupu), ale również poprawia walory smakowe pizzy i dodaje jej wielu składników odżywczych.

Sos pomidorowy - jak go przygotować?

Włoskie sosy pomidorowe są pełne aromatu i smakują niebiańsko, zatem nikogo we Włoszech nie dziwi fakt, że do pizzy nie podaje się już żadnych dodatkowych sosów. Jak przygotować świetny sos, który sprawi, że domowa pizza stanie się ukochanym daniem każdego, kto jej spróbuje?

Ważne jest, by pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Przede wszystkim, do stworzenia pysznego sosu nie wolno używać przecieru pomidorowego! Po upieczeniu, stanie się on gorzki, a jego kolor i konsystencja będą pozostawiać bardzo wiele do życzenia. Najlepiej jest przygotować sos wykorzystując włoskie pomidory, które są słodkie, soczyste i pełne aromatu. Sos może być przygotowany ze świeżych, przetartych pomidorów, nie poddawanych obróbce termicznej lub lekko zagotowanych.

Jeśli jednak nie mamy dostępu do świeżych pomidorów, doskonałym wyborem jest passata pomidorowa Torrente, która zapewni równie dobry smak. Passatę (lub świeże pomidory) należy podgrzać, ewentualnie doprowadzając do delikatnego gotowania się. Sos należy doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano oraz czosnkiem, a także odrobiną prawdziwej, włoskiej oliwy. Nie podajemy tutaj proporcji wskazanych składników, gdyż każdy ma nieco inne preferencje i zachęcamy w tym zakresie do eksperymentowania. Fani ostrzejszych smaków mogą dodać do sosu nieco więcej pieprzy lub czosnku, a wielbiciele słonych akcentów - mogą posiłkować się odrobinę większą ilością soli. 

Składniki potrzebne do wykonania prawdziwej włoskiej pizzy dostępne na stronie Włoski Sklepik

 

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!