dpdpickup

Najlepsza kawa do ekspresu – czym kierować się przy wyborze?

gastronomia najlepsza kawa

Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez pysznej kawy z ekspresu. Nic w tym dziwnego, w końcu nie od dziś mówi się, ze wschód słońca najlepiej oblewać właśnie filiżanką aromatycznej kawy. I my się z tym zgadzamy! A zresztą dobrze przyrządzona kawa smakuje wyśmienicie o każdej porze dnia. Zastanawiasz się nad tym, jaka kawa ziarnista do ekspresu będzie najlepsza i czym kierować się przy jej wyborze? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w naszym najnowszym artykule. Zapraszamy do lektury!

Dobra kawa do ekspresu a jego rodzaj

Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, ze wybierając kawę ziarnistą do ekspresu warto zwracać uwagę na jej stopień palenia. Zapewne znany Ci jest podział kaw na te jasno, średnio oraz ciemno palone. Stopień palenia ma wpływ na kolor kawy, jej smak, właściwości, a także zawartość kofeiny. A jak ma się on do rodzaju ekspresu?

Jasno palona kawa do ekspresu

Jasno palone ziarna kawy po zaparzeniu dają napój o jasnobrązowej, cynamonowej barwie. Smak takiej kawy opiera się na wyczuwalnych owocowych, słodkich, a także kwaskowatych nutach. Nie ma w niej za to zbyt wiele goryczki. Kawa jasno palona doskonale orzeźwia i zachwyca delikatnym, lekkim aromatem. Często wybierają ją osoby preferujące łagodniejsze smaki. Jest ona szczególnie polecana do ekspresów przelewowych, co oczywiście nie wyklucza parzenia jej w inny sposób.

Średnio palona kawa do ekspresu

Średnie palenie daje kawie po przyrządzeniu nieco ciemniejszy kolor w porównaniu do tej jasnej. Uznaje się je też za najbardziej popularny sposób wypalania kaw. Średnio palone kawy z reguły charakteryzują się najbardziej zbalansowanym smakiem. To dobry wybór dla osób, które gustują w lekko kwaskowatym naparze z dość wyczuwalnym, acz nie za intensywnym goryczkowym aromatem. Podobnie jak w jasnej, w tej też wyczujesz wyraźne nuty owocowe. Jest ona uważana za dość uniwersalną. Jeśli chodzi o sposób parzenia, można robić to zarówno w ekspresie przelewowym, jak i ciśnieniowym.

Ciemno palona kawa do ekspresu

Kawa ciemno palona, jak sama nazwa wskazuje, po zaparzeniu ma intensywny kolor i taki też smak. W smaku wyraźnie wyczuć można goryczkę, a także karmelowe, czekoladowe i orzechowe nuty, posiada za to niski poziom kwasowości. Ciemno palone mieszanki są wręcz stworzone dla kawoszy lubiących mocne napary. Jest idealna do espresso, a także jako baza do kaw z mlekiem, jak np. latte. Jeśli chodzi o typ urządzenia do parzenia, jest to najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego, niemniej sprawdza się również i w przelewowym.

Gdzie kupić najlepszą kawę do ekspresu?

Niezależnie od posiadanego przez Ciebie ekspresu, a także od tego, czy jesteś miłośnikiem jasno, średnio czy ciemno palonej kawy, warto kupować ją w sprawdzonych sklepach specjalistycznych. Wśród nich na uwagę zasługuje stworzony z pasji do odkrywania najlepszych smaków tego napoju SklepKawa.pl. Znajdziesz tam przepyszne i aromatyczne kawy pochodzące z różnych stron świata, m.in. z Ameryki Środkowej, Afryki, wschodniej Azji czy północnych rejonów Ameryki Południowej. Sklep ten ma w swojej ofercie zarówno najbardziej popularne kawy wiodących marek, jak i te mniej znane, które warto poznać. Wszystkie z nich łączy jedno: najwyższa jakość, wyjątkowy aromat i niepowtarzalny smak. SklepKawa.pl stale współpracuje i z najbardziej cenionymi, renomowanymi światowymi palarniami kawy, i z mniejszymi producentami rzemieślniczymi. Pełną ofertę na kawę ziarnistą do ekspresu znajdziesz na stronie: https://sklepkawa.pl/pl/c/Kawa-Ziarnista/60

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!