Market świeżości DPD

XVII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”

Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej
Data rozpoczęcia
15.03.2024
Data zakończenia
17.03.2024

 

W dniu 16 marca 2024 roku, tym razem konkurs odbędzie się w Mikołajkach w malowniczym Hotelu Robert’s Port Lake Resort & SPA ****, który jest współorganizatorem tej edycji. Włoskie wydarzenie kulinarne odbędzie się pod honorowym patronatem  Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, jak również pod patronatem merytorycznym  Associazione Italiana Cuochi, Italian Association of Chefs Poland, Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Stowarzyszenia Euro Touqes Polska i Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy Poland Branch Office.

Autorem  i pomysłodawcą konkursu jest Giancarlo Russo –  znany włoski szef kuchni, restaurator i autorytet z zakresu kuchni włoskiej w Polsce. Prezes Włoskiego Stowarzyszenia Kucharzy w Polsce (IAC Poland). Oficjalny kucharz Episkopatu Polski przygotowujący dania m.in. dla Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek do Polski.

Konkurs włoskiej sztuki kulinarnej to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych odbywających się w Polsce, a uczestnicy konkursu to kucharze z wielu najlepszych i uznanych restauracji i hoteli z całej Polski. Podczas konkursu spotkają się największe autorytety kulinarne w Polsce, młodzi adepci sztuki kulinarnej, znane gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej. Do konkursu dla profesjonalistów zgłaszają się ekipy z hoteli i restauracji z całej Polski, spośród których jury selekcyjne wyłoni 12 najlepszych ekip, na podstawie przesłanych zgłoszeń według wytycznych w regulaminie konkursowym.  Podczas XVII edycji startujący kucharze przygotują do oceny jury dwa dania konkursowe według zasad kulinarnych obowiązujących w  kuchni włoskiej. Pierwsze danie konkursowe – makaron marki Donna Elisa z wykorzystaniem łososia Supreme marki MOWI , drugie danie konkursowe – danie mięsne  – rolada wołowa z kulki wołowej zrazowa górna marki Sokołów  i z wykorzystaniem  przynajmniej jednego  z produktów marki Makro (pieprz zielony marynowany oraz passata BIO Makro Chef) oraz innych dowolnych produktów.

Jako uatrakcyjnienie wydarzenia odbędzie się także konkurs dla Gwiazd — znanych postaci telewizyjnych. Podczas tej edycji do rywalizacji konkursowej staną m.in. Izabela Trojanowska, Antek Smykiewicz, Ewelina Lochman, Aleksandra Kostka  czy Julia Wróblewska. Tym razem Gwiazdy zmierzą się z przygotowaniem dwóch dań: pierwsze danie konkursowe – makaron marki Donna Elisa z wykorzystaniem łososia Supreme marki MOWI  oraz drugie danie konkursowe – danie mięsne  – bracciole zrazy wołowe z wyciętej bitki  zrazowa górna- marki Sokołów z wykorzystaniem przynajmniej jednego  z produktów marki Makro (Grana Padano i/lub śmietana 36% Makro Chef) oraz z użyciem innych dowolnych produktów dostarczonych przez Organizatora.

Program 

15.03.2024 PIĄTEK

Od 16.00     Przyjazd i zakwaterowanie uczestników konkursu, jury, prasy, sponsorów i gości VIP w hotelu
19.00-21.00     Kolacja BUFETY – RESTAURACJA KAPITAŃSKA
18.00      Odprawa konkursowa z Jury dla Profesjonalistów – Sala konferencyjna
19.00     Odprawa konkursowa z Jury dla Gwiazd – Sala konferencyjna
Od 16.00    Montaż stanowisk konkursowych, ekranu, nagłośnienia, światła – RESTAURACJA W CENTRUM KONFERENCYJNYM POZIOM 0
Od 22.00    Przygotowanie stanowisk prezentacyjnych przez sponsorów- RESTAURACJA W CENTRUM KONFERENCYJNYM POZIOM 0
Od 21.00    Klub Nocny / dyskoteka/ bilard/ kręgle – goście płacą sami

16.03.2024 SOBOTA

7.00-10.00      Śniadania hotelowe – RESTAURACJA KAPITAŃSKA
7.30-9.00     Przygotowanie stanowisk prezentacyjnych przez sponsorów - RESTAURACJA W CENTRUM KONFERENCYJNYM POZIOM 0
9.30    Oficjalne otwarcie konkursu – RESTAURACJA W CENTRUM KONFERENCYJNYM POZIOM 0
10.00- 16.30     Konkurs kulinarny dla Profesjonalistów i Gwiazd – wstęp wolny dla widzów z zewnątrz – RESTAURACJA W CENTRUM KONFERENCYJNYM POZIOM 0
13.00 -16.00     Lunch – RESTAURACJA KAPITAŃSKA
16.30-19.00     Demontaż stanowisk konkursowych i sponsorskich 
20.00-02.00     Gala Dinner i Gala Zwycięzców – SALA BAKIETOWA DELTA
20.00-21.00     Serwis dań
21.00- 22.00     Gala Zwycięzców
22.00-23.15    An Dreo e Karina w największych przebojach włoskiego duetu Al Bano & Romina Power- „Felicita”
23.30  - 01.15    Występ muzyczny – przeboje Antka Smykiewicza

17.03.2024 NIEDZIELA

7.00 -11.00  Śniadanie hotelowe- RESTAURACJA KAPITAŃSKA
Do 11.00     Wykwaterowanie z hotelu (na prośbę gości możemy przedłużać dobę w miarę dostępności pokoi)

Inne wydarzenia gastronomiczne

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!