dpdpickup

Czym jest nakłuwacz do mięsa?

Czym jest nakłuwacz do mięsa

Każdy szanujący się miłośnik mięs powinien zainteresować się nakłuwaczem do mięsa. Tyczy się to również osób chcących wnieść domową gastronomię na zupełnie nowy poziom. Czym jest to narzędzie i w jakich sferach jest nam w stanie pomóc?

Opis narzędzia

Nakłuwacz do mięsa jest niczym innym jak wielofunkcyjnym gadżetem kuchennym przeznaczonym stricte do tego konkretnego rodzaju pożywienia. Niezależnie od tego, czy mowa o grillowym, czy domowym wydaniu. Rynek oferuje wiele wariantów nakłuwaczy, różnych pod względem przedziału cenowego i specyfiki technicznej, lecz w głównej mierze podzielających zastosowanie.

Czym jest nakłuwacz do mięsa

Nakłuwacz do mięsa obrotowy 11,5cm. Źródło: prymusagd.pl

Funkcje

Przy pomocy nakłuwacza należy z dość dużą częstotliwością nakłuwać mięso. Zamysł polega bowiem nie na zrobieniu ledwie kilku „ran”, lecz intensywnym dźganiu jego powierzchni. Służy to trzem następującym rzeczom:

  • zwiększanie kruchości mięsa – zwłaszcza gdy mowa o stekach i polędwiczkach,
  • lepsze wchłanianie się marynat – dzięki nakłuciom marynata wraz z ziołami i przyprawami w skuteczniejszy sposób przedostają się do mięsa, tym samym będzie one intensywniejsze, lepsze w smaku,
  • rozbijanie włókien mięśniowych – rozluźniane tkanki mięśniowej zmiękcza mięso, więc nie będzie żadnych problemów z jego przekrajaniem.

Typ nakłuwaczy

Rynek narzędzi kuchennych oferuje wybór kilku wariantów nakłuwaczy. Tymi najczęściej wybieranymi są:

  • proste – charakteryzują się drążkiem wykończonym podstawą z zaimplementowanymi ostrzami. Ta przeważnie ma kształt koła, a ilość ostrz uzależniona jest od rozmiaru samego nakłuwacza. Zaleca się, aby ten model miał na wyposażeniu nakładkę ochronną, aby chronić użytkownika przed ostrzami,
  • tzw. pieczątkowe - typ skutecznie łączący wygodę z bezpieczeństwem. Jego cechą jest mechanizm oparty na pieczątce automatycznej. Wystarczy umieścić go na mięsie i nacisnąć nakłuwacz, co wysunie ostrza nakłuwające mięso,
  • półkuliste – ze względu na mały rozmiar ostrzy dostosowane są do pracy z cienkimi kawałkami mięsa.
  • obrotowe - jak na załączonym wyżej zdjęciu.

Jeśli wcześniej nie słyszeliście o nakłuwaczach do mięsa, to po zapoznaniu się z treścią artykułu z pewnością powinniście się nimi zainteresować. Szczególnie gdy mięso stanowi istotny element waszej codziennej diety. Pozostaje wybrać preferowany model i samemu przekonać się co do jego funkcjonalności.