Tradycyjne mąki a ekologiczne

Tradycyjne mąki a ekologiczne

Wybierając się do sklepu coraz częściej możemy zaobserwować, że o naszą uwagę zaczynają zabiegać już nie tylko mąki w swoim tradycyjnym wydaniu, ale również mąki ekologiczne. Warto więc zadać sobie pytanie o to, co w rzeczywistości kryje ta nazwa i dlaczego warto zainteresować się mąkami także w ich ekologicznej odsłonie.

Ekologiczna, czyli jaka?

Najprostsza definicja mąki ekologicznej mówi o tym, że pochodzi ona z ziaren, które uzyskano dzięki uprawom ekologicznym. W praktyce oznacza to, że w procesie ich siania i wzrostu nie wykorzystywano sztucznych środków ochrony roślin, starano się przy tym, aby sama uprawa była jak najmniej obciążająca dla środowiska naturalnego.

Oczywiście, każda mąka musi powstać dzięki temu, że doszło do rozdrobnienia ziaren zbóż i zasada ta nie zmienia się także w wypadku mąki ekologicznej. O przyjazności środowisku naturalnemu nie mówi nam też wiele jej kolor, ten bowiem jest uzależniony przede wszystkim od stopnia przemiału.

Oczyszczanie mąki (w sposób mniej lub bardziej przyjazny naturze – co uwidacznia sformułowanie „ekologiczna” lub jego brak) polega na usuwaniu z ziarna okrywy owocowo-nasiennej. Im więcej tej zewnętrznej warstwy zostanie odrzucone, tym bielsza jest mąka.

Im jaśniejszy jest jej kolor, tym więcej skrobi znajduje się w jej składzie, nie wpływa to jednak na poziom ekologiczności, białe mąki ekologiczne pojawiają się bowiem w sprzedaży równie często, co ich ciemniejsze odpowiedniki. Oczywiście, sama pokrywa owocowo-nasienna wcale nie jest bezwartościowym elementem mąki.

Zawiera nie tylko błonnik, ale również szereg składników mineralnych, ważnych także dla ludzkiego zdrowia.

Białe i ciemne mąki ekologiczne

Na rynku, jak już wspomniano, dostępna jest zarówno biała, jak i ciemna mąka ekologiczna. Od tradycyjnej różni ją przede wszystkim charakter metod zastosowanych na kolejnych etapach jej pozyskiwania. Czym jednak kierować się podczas zakupu konkretnego rozwiązania?

Sięgając po mąki białe musimy mieć świadomość tego, że są one pozbawione większej części otrębów, zarodków, a także warstwy aleuronowej. W rezultacie mamy do czynienia z rozwiązaniem, które nadal posiada szereg składników odżywczych, ma ich jednak mniej niż mąki ciemne. Mąka ciemna razowa ma zatem znacznie więcej tych substancji, które wpływają na zdrowie i dobre samopoczucie człowieka. Jest jednak nieco trudniejsza w obróbce, czego świadomość dobrze jest mieć już na etapie jej kupowania. Rożne rodzaj ekologicznej mąki znajdziesz na - https://zakreconysloik.com.pl/ekologiczne-maki

Nie wszystko dobre, co ekologiczne?

Ekologiczne ziarno może mieć różną jakość, nic więc dziwnego, że także jedna mąka ekologiczna może być bardziej wartościowa niż inna. Przed dokonaniem zakupu dobrze jest więc zapoznać się z informacjami o tym, kto odpowiada za jej produkcję i jakimi opiniami się cieszy. Taka wstępna weryfikacja atrakcyjności pozwoli wybrać najlepsze rozwiązanie bez stosowania dość kosztownej metody prób i błędów.

Przyczyni się również do tego, że wybierając mąkę ekologiczną zamiast tradycyjnej zadbamy nie tylko o naszą planetę, ale i o własne zdrowie.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!