Dlaczego warto korzystać z systemu POS?

System POS do gastronomii

Każdy właściciel lokalu gastronomicznego doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak ważne jest osiągnięcie możliwie najszybszej obsługi klienta. Klient, który czeka na swoje zamówienie zbyt długo, znacznie obniży swoją ocenę zadowolenia z wizyty w danym miejscu. Oczywiście trzeba mieć na uwadze to, że lokal gastronomiczny to sieć połączonych ze sobą elementów, począwszy od bezpośredniej obsługi, po kasę czy też kuchnie. Kluczem jest ich odpowiednie ze sobą połączenie. Jak się okazuje, obecnie jest to możliwe, ponieważ na rynku istnieje oprogramowanie POS. Czym ono jest i dlaczego warto z niego skorzystać?

Czym są programy gastronomiczne POS?

POS (z ang. Point-of-sale), czyli inaczej mówiąc, punkt sprzedaży, to specjalne oprogramowanie komputerowe, które uruchomione jest na urządzeniach sprzedaży. Jest to system działający lokalnie np. w danym lokalu i integrujący ze sobą różne działy odpowiedzialne za prace restauracji.
Jakie urządzenia są podłączone do systemu goPOS? Przede wszystkim wymienić trzeba tablet, lecz również kasę fiskalną czy też terminal POS. Taki system daje wiele możliwości, począwszy od znacznego przyspieszenia i usprawnienia procesu sprzedaży, jak również umożliwia funkcję menadżer, czyli monitorowanie i analizowanie prowadzonej działalności.

Zasada działania systemu GoPOS

Jak jednak konkretnie działa taki system i z jakiego powodu warto się nim zainteresować? Czy faktycznie różnego rodzaju oprogramowania dla gastronomii powinny zostać poważnie rozważone przez właścicieli takich lokali?
Z punktu widzenia klienta niewiele się zmienia, ponieważ jedyną znaczącą różnicą jest to, że w restauracji z takim systemem kelner zamiast na kartce, zamówienie wystukuje na trzymanym w ręku tablecie. To, co jednak istotne, wszystko, co jest na nim umieszczane od razu zostaje poprzez system POS przesłane do kuchni, gdzie na terminalu w czasie rzeczywistym jest wyświetlone. Co więcej, w razie potrzeby możliwe jest od razu zapłacenie i wydrukowanie paragonu.

Jakie zalety ma system POS?

Wśród najważniejszych zalet takiego systemu gastronomicznego z pewnością trzeba wymienić niezwykle prostą obsługę, więc żaden z pracowników nie powinien mieć trudności z jego opanowaniem i szybkim przyswojeniem. Całość opiera się na obsłudze wizualnej oraz dotykowej, więc ryzyko popełnienia błędów, a tym samym zrodzenie niezadowolenia u klientów jest minimalne.

Kolejną ogromną zaletą korzystania z takiego systemu jest znaczne przyspieszenie realizacji zamówień. W klasycznym systemie kelner po zakończeniu przyjmowania zamówienia musi podejść do kasy fiskalnej, nabić wszystko i przekazać zamówienie na kuchnię. W przypadku systemu gastronomicznego czynności te są niepotrzebne, ponieważ już podczas przyjmowania zamówienia od klienta dane trafiają zarówno na kuchnię, jak i kasę.

Ostatnią istotną zaletą związana jest z kwestiami ekonomicznymi i zarządczymi prowadzenia takiej restauracji. System nie tylko pozwala uzyskać zaawansowane raporty sprzedaży, analizujące to, jakie pozycje z karty i kiedy cieszą się największą popularnością, lecz również może wyliczyć to, czy są one opłacalne.