transport żywności kurierem

Robusta - obalamy mity na temat tego gatunku kawy

Robusta - obalamy mity na temat tego gatunku kawy

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Jak się okazuje jest jej około 100 gatunków. Jednak zazwyczaj w sklepach sprzedawana jest Arabica. Drugą pod względem dostępności na rynku jest Robusta. Lecz mimo tego, że jest łatwiejsza w uprawie i tańsza, to ustępują pola droższej i trudniejszej w uprawie Arabice. Dlaczego tak się dzieje? Czy Robusta to gorsza kawa?

Kawa Robusta – czym się charakteryzuje?

Robusta stanowi około 30% całego rynku kawy (Arabica to około 70%). Już to obrazuje, jak bardzo zdominowany jest świat kawy przez jeden gatunek. Robusta jest gatunkiem kawy łatwym w uprawie i obficie owocującym. To sprawia, że jest ona tańsza od popularnej Arabiki. Uprawiana jest na terenie Zachodniej Afryki. Pola znajdują się zazwyczaj na wysokości 200 do 900 metrów nad poziomem morza. Do jej prawidłowego wzrostu wymagana jest temperatura od 24 do 36 stopni Celsjusza. Jeżeli położylibyśmy obok siebie ziarna obu tych kaw, łatwo zauważyć, że Robusta ma mniejsze ziarna w kolorze żółtozielonym. Robusta charakteryzuje się również ostrzejszym i wyrazistszym aromatem. Ma za to bardziej gorzkawy smak, przez co wiele osób rezygnuje z niej na rzecz łagodniejszej Arabiki. Warto też podkreślić, że kawa Robousta ma wyższą zawartość kofeiny niż Arabica (zobacz też informacje o kawie bezkofeinowej zawarte na stronie kawowy.info).

Dla kogo najlepsza jest kawa Robusta?

Z uwagi na to, że Robusta zawiera bardzo dużo kofeiny, będzie bardzo dobrze sprawdzać się do przyrządzania kawy espresso oraz innym mocnych rodzajów kaw, o których przeczytasz w artykule Rodzaje kaw – czy wiesz co je odróżnia? Osoby, które po raz pierwszy chcą spróbować kawy Robusta mogą sięgnąć po mieszankę z Arabicą. A dopiero później stopniowo zwiększać ilość Robusty, by przyzwyczaić się do jej smaku i goryczki. Trzeba tutaj też pamiętać o tym, że na ostateczny smak naparu z kawy wpływ będzie miał sposób jej palenia, mielenia i parzenia, a także dodatki, na jakie się zdecydujemy np. mleko czy cukier.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!