Czy jedzenie z grilla gazowego jest zdrowe?
Grillowanie jest popularną metodą przygotowywania posiłków, szczególnie w sezonie letnim. Konsumenci mają do wyboru tradycyjne grille węglowe i - cieszące się coraz większą popularnością - modele opalane gazem. Wiele osób zastanawia się jednak, czy jedzenie z grilla gazowego jest bezpieczne. Co warto wiedzieć o grillach opalanych gazem? Jak sprawić, by jedzenie z gazowego grilla było nie tylko smaczne, ale i zdrowe?
Główne aspekty grillowania na gazie
- Kontrola temperatury
Jedną z głównych zalet grilli gazowych jest możliwość precyzyjnej kontroli temperatury, co umożliwia równomierne opiekanie dań, bez ryzyka ich przypalenia. W przypadku przypalenia posiłków zwiększa się ryzyko powstawania szkodliwych substancji, takich jak heterocykliczne aminy aromatyczne (HAA) i węglowodory aromatyczne policykliczne (PAH). Ich spożywanie ma negatywny wpływ na zdrowie.
Dodatkowo, grillowanie na gazie minimalizuje kontakt żywności z otwartym płomieniem. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko tworzenia wspomnianych szkodliwych substancji (HAA i PAH).
- Różne metody przyrządzania posiłków
Grill gazowy oferuje różnorodne metody obróbki cieplnej, w tym grillowanie z bezpośrednim i pośrednim źródłem ciepła oraz podwędzanie.
Grille gazowe pozwalają na przygotowanie szerokiej gamy potraw - od mięs, przez ryby, aż po warzywa i owoce. To pozwala użytkownikom eksperymentować z różnorodnymi daniami i wprowadzać do swojego jadłospisu więcej posiłków opartych na świeżych, pełnowartościowych składnikach.
- Łatwe czyszczenie grilla
Wiele gazowych modeli łatwo wyczyścić za sprawą zastosowania specjalnych powłok na powierzchni rusztu. Brak spalonego tłuszczu czy resztek przypalonej żywności po wcześniejszym korzystaniu z grilla sprawia, że przyrządzane potrawy są zdrowe i pozbawione szkodliwych substancji lub drobnoustrojów. Ponadto, grille opalane gazem są łatwiejsze w czyszczeniu niż grille węglowe, a to m.in. przez brak powstającego popiołu, nie ma też ryzyka spalania tłuszczu skapującego do dolnej misy grilla.
- Brak emisji szkodliwych substancji
Grille gazowe nie emitują szkodliwych substancji ani podczas gotowania, ani gdy stoją puste, czego nie można powiedzieć o urządzeniach opalanych węglem. Również proces spalania gazu jest czystszy, a do powietrza nie są wydzielane szkodliwe substancje.
Grille gazowe topowych producentów od Grilloholicy.pl
Poszukujesz urządzenia wysokiej jakości, które pozwoli Ci przyrządzać pyszne dania z rusztu? Sprawdź ofertę firmy Grilloholicy.pl - w sklepie internetowym znajdziesz grille gazowe topowych marek, jak Napoleon i Weber. W ofercie dostępne są także akcesoria umożliwiające wędzenie potraw, wypiekanie pizzy czy przygotowywanie kurczaka z rożna na grillu.
Jedzenie przyrządzane na grillu gazowym jest jak najbardziej zdrowe. Wystarczy pamiętać o odpowiednim sposobie przyrządzania posiłków oraz przestrzegać zasad zdrowego grillowania. Dzięki możliwości kontrolowania temperatury oraz przyrządzania kiełbasek, szaszłyków i karkówek bez użycia ognia, dania pozbawione są szkodliwych substancji. Grille gazowe łatwo utrzymać w czystości, urządzenia nie emitują również substancji szkodliwych dla człowieka i przyrody, z tego względu polecane są osobom poszukującym alternatywnych metod grillowania.