dpdpickup

JAK SPOSÓB GOTOWANIA WPŁYWA NA NASZE ZDROWIE?

Jak sposób gotowania wpływa na nasze zdrowie

To jak czujemy się na co dzień zależy od wielu czynników, takich jak dieta czy aktywność fizyczna. Dieta kojarzona jest zazwyczaj z odchudzaniem się, lecz za tym słowem tak naprawdę stoi cały nasz jadłospis, tak więc każdy z nas posiada jakąś dietę.

To jak czujemy się na co dzień zależy od wielu czynników, takich jak dieta czy aktywność fizyczna. Dieta kojarzona jest zazwyczaj z odchudzaniem się, lecz za tym słowem tak naprawdę stoi cały nasz jadłospis, tak więc każdy z nas posiada jakąś dietę. Posiłki są bardzo ważne, ponieważ powinniśmy jeść nie tylko w celu pozbycia się głodu, lecz także by dostarczyć organizmowi cennych składników. To co jemy ma wielkie znaczenie, ale ważne jest także to w jaki sposób przygotowujemy posiłki, ponieważ gotowanie, smażenie czy pieczenie wpływa zarówno na smak, ale także na to jak bardzo wartościowe są nasze posiłki.

Zdrowie a garnki? https://naczynia.olkusz.pl/blog/bezpieczne-garnki/

Wiele rodzajów pożywienia powinniśmy jeść w postaci surowej, ponieważ w takiej formie mają one najwięcej witamin i wartości odżywczych. W przypadku dań głównych zazwyczaj nie ma mowy o spożywaniu ich w stanie surowych, więc muszą zostać poddane obróbce termicznej, a to jaki sposób przyrządzenia wybierzemy, zależy od rodzaju potrawy i naszych upodobań. Najpopularniejsze jest bez wątpienia gotowanie i smażenie, i oba te sposoby mają swoje wady i zalety. Zaletą gotowania jest fakt, że w ten sposób nie musimy używać tłuszczu, tak więc potrawy są zwykle mniej kaloryczne, lecz jednocześnie podczas gotowania pozbywamy się pewnej ilości wartości odżywczych, co jest już wadą o ile nie mówimy w tym przypadku o zupach. Jeżeli chodzi o smażenie to jest na odwrót, tak więc wartości odżywcze nie są wypłukiwane przez proces gotowania, lecz najczęściej do smażenia musimy dodać pewną ilość tłuszczu, co zwiększa kaloryczność. Żaden z tych sposobów nie jest zły, ponieważ w jakiś sposób trzeba przyrządzić potrawy, lecz złym pomysłem jest gotowanie i smażenie w naczyniach wykonanych ze stali o słabej jakości. Tego rodzaju materiał wraz z wysoką temperatura może wydzielać do wody pewną ilość niepożądanych substancji chemicznych, które mają negatywny wpływ na nasze zdrowie i sam smak potraw. Aby tego uniknąć, wybierajmy garnki i patelnie wykonane ze stali z oznaczeniem 18/10. Taki materiał posiada w swoim składzie 18% niklu i 10% chromu, co skutecznie zabezpiecza stal przed powstawaniem niechcianych substancji przedostających się do potraw. Podczas wyboru garnków i patelni tego typu najlepiej jest zastanowić się także nad powłokami takimi jak emalia czy teflon, które dodatkowo zabezpieczają stal. Wracając do zalet gotowania i smażenia należy wspomnieć, że możemy je połączyć poprzez gotowanie na parze. W ten sposób nie będziemy musieli dodawać tłuszczu, a potrawy zachowają pełne bogactwo swoich wartości odżywczych. Wiele osób twierdzi, że posiłki przygotowywane na parze są mdłe i nie mogą się równać do tych smażonych. To mit, ponieważ to jak będzie smakował nasz posiłek, zależy przede wszystkim od tego w jaki sposób go przyprawimy. Gotując na parze warto jest wykorzystywać duże ilości ziół, które dodajemy zarówno w towarzystwie mięs, jak i bezpośrednio do wody, która jest niezbędna do powstania pary. W ten sposób dania będą pełne smaku i aromatu, a zioła wrzucone do wody zadziałają w ten sam sposób, co niektóre gatunki drewna wykorzystywane do wędzenia. Należy zaznaczyć także, że wykorzystując zioła do gotowania na parze, zyskujemy także zawarte w nich bogactwo witamin i mikroelementów. Prawdą jest, że wysoka temperatura zabija cześć witamin i nie inaczej jest w przypadku gotowania na parze, lecz ten sposób jest najzdrowszy również dlatego, że jest najmniej inwazyjny, więc ilość witamin w tak przygotowanym posiłku będzie zawsze większa niż gdybyśmy przygotowali go na patelni lub w garnku.

To jak będzie wyglądała nasza dieta, zależy wyłącznie od nas samych. Nikt nam nie każe wyrzucać garnków i patelni, tylko po to by każdego dnia gotować na parze, bowiem w kuchni ważna jest także różnorodność, a pamiętajmy, że gotowanie i smażenie nie jest niezdrowe. Zawsze jednak można znaleźć zdrowszą alternatywę i właśnie dlatego dobrym pomysłem jest częściowa zmiana naszych nawyków żywieniowych oraz sposobu na przygotowywanie potraw. Wystarczy, że raz lub dwa razy w tygodniu przygotujemy obiad za pomocą gotowania na parze, a bez wątpienia odczujemy różnicę.

https://naczynia.olkusz.pl/

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!