JAK SPOSÓB GOTOWANIA WPŁYWA NA NASZE ZDROWIE?
To jak czujemy się na co dzień zależy od wielu czynników, takich jak dieta czy aktywność fizyczna. Dieta kojarzona jest zazwyczaj z odchudzaniem się, lecz za tym słowem tak naprawdę stoi cały nasz jadłospis, tak więc każdy z nas posiada jakąś dietę.
To jak czujemy się na co dzień zależy od wielu czynników, takich jak dieta czy aktywność fizyczna. Dieta kojarzona jest zazwyczaj z odchudzaniem się, lecz za tym słowem tak naprawdę stoi cały nasz jadłospis, tak więc każdy z nas posiada jakąś dietę. Posiłki są bardzo ważne, ponieważ powinniśmy jeść nie tylko w celu pozbycia się głodu, lecz także by dostarczyć organizmowi cennych składników. To co jemy ma wielkie znaczenie, ale ważne jest także to w jaki sposób przygotowujemy posiłki, ponieważ gotowanie, smażenie czy pieczenie wpływa zarówno na smak, ale także na to jak bardzo wartościowe są nasze posiłki.
Zdrowie a garnki? https://naczynia.olkusz.pl/blog/bezpieczne-garnki/
Wiele rodzajów pożywienia powinniśmy jeść w postaci surowej, ponieważ w takiej formie mają one najwięcej witamin i wartości odżywczych. W przypadku dań głównych zazwyczaj nie ma mowy o spożywaniu ich w stanie surowych, więc muszą zostać poddane obróbce termicznej, a to jaki sposób przyrządzenia wybierzemy, zależy od rodzaju potrawy i naszych upodobań. Najpopularniejsze jest bez wątpienia gotowanie i smażenie, i oba te sposoby mają swoje wady i zalety. Zaletą gotowania jest fakt, że w ten sposób nie musimy używać tłuszczu, tak więc potrawy są zwykle mniej kaloryczne, lecz jednocześnie podczas gotowania pozbywamy się pewnej ilości wartości odżywczych, co jest już wadą o ile nie mówimy w tym przypadku o zupach. Jeżeli chodzi o smażenie to jest na odwrót, tak więc wartości odżywcze nie są wypłukiwane przez proces gotowania, lecz najczęściej do smażenia musimy dodać pewną ilość tłuszczu, co zwiększa kaloryczność. Żaden z tych sposobów nie jest zły, ponieważ w jakiś sposób trzeba przyrządzić potrawy, lecz złym pomysłem jest gotowanie i smażenie w naczyniach wykonanych ze stali o słabej jakości. Tego rodzaju materiał wraz z wysoką temperatura może wydzielać do wody pewną ilość niepożądanych substancji chemicznych, które mają negatywny wpływ na nasze zdrowie i sam smak potraw. Aby tego uniknąć, wybierajmy garnki i patelnie wykonane ze stali z oznaczeniem 18/10. Taki materiał posiada w swoim składzie 18% niklu i 10% chromu, co skutecznie zabezpiecza stal przed powstawaniem niechcianych substancji przedostających się do potraw. Podczas wyboru garnków i patelni tego typu najlepiej jest zastanowić się także nad powłokami takimi jak emalia czy teflon, które dodatkowo zabezpieczają stal. Wracając do zalet gotowania i smażenia należy wspomnieć, że możemy je połączyć poprzez gotowanie na parze. W ten sposób nie będziemy musieli dodawać tłuszczu, a potrawy zachowają pełne bogactwo swoich wartości odżywczych. Wiele osób twierdzi, że posiłki przygotowywane na parze są mdłe i nie mogą się równać do tych smażonych. To mit, ponieważ to jak będzie smakował nasz posiłek, zależy przede wszystkim od tego w jaki sposób go przyprawimy. Gotując na parze warto jest wykorzystywać duże ilości ziół, które dodajemy zarówno w towarzystwie mięs, jak i bezpośrednio do wody, która jest niezbędna do powstania pary. W ten sposób dania będą pełne smaku i aromatu, a zioła wrzucone do wody zadziałają w ten sam sposób, co niektóre gatunki drewna wykorzystywane do wędzenia. Należy zaznaczyć także, że wykorzystując zioła do gotowania na parze, zyskujemy także zawarte w nich bogactwo witamin i mikroelementów. Prawdą jest, że wysoka temperatura zabija cześć witamin i nie inaczej jest w przypadku gotowania na parze, lecz ten sposób jest najzdrowszy również dlatego, że jest najmniej inwazyjny, więc ilość witamin w tak przygotowanym posiłku będzie zawsze większa niż gdybyśmy przygotowali go na patelni lub w garnku.
To jak będzie wyglądała nasza dieta, zależy wyłącznie od nas samych. Nikt nam nie każe wyrzucać garnków i patelni, tylko po to by każdego dnia gotować na parze, bowiem w kuchni ważna jest także różnorodność, a pamiętajmy, że gotowanie i smażenie nie jest niezdrowe. Zawsze jednak można znaleźć zdrowszą alternatywę i właśnie dlatego dobrym pomysłem jest częściowa zmiana naszych nawyków żywieniowych oraz sposobu na przygotowywanie potraw. Wystarczy, że raz lub dwa razy w tygodniu przygotujemy obiad za pomocą gotowania na parze, a bez wątpienia odczujemy różnicę.