dpdpickup

Jak przygotować tort jabłkowy? Poznaj przepis na pyszny deser

Jak przygotować tort jabłkowy

Któż z nas nie ma ochoty od czasu do czasu, a nawet częściej zjeść obłędnego w smaku tortu? Jednak niestety nadal torty kojarzą się raczej z ciastami urodzinowymi czy rocznicowymi, co w sumie nie jest takie złe, wszak są bardzo kaloryczne. Na szczęście my znamy nieco mniej kaloryczny przepis, który można łatwo i szybko przygotować. Dziś przedstawimy Wam przepis na tort jabłkowy. W końcu mamy sezon jabłek – czas więc je wykorzystać, tym bardziej, że są bardzo zdrowe i przy tym posiadają spore ilości błonnika pokarmowego.

Jak przygotować obłędny w smaku tort jabłkowy? Dobry biszkopt to podstawa

Oczywiście na początek trzeba przygotować biszkopt. Dla jednych jest to banalne w przygotowaniu ciasto, a dla innych prawie misssion impossible. Na szczęście mamy przepis, który zawsze się udaje i z przygotowaniem tego biszkoptu poradzicie sobie nawet jeżeli uważacie się za totalne beztalencia kulinarne. Czas więc przejść do szczegółów. Tutaj mamy dla Was jeszcze jedną radę, a mianowicie dla większej wygody koniecznie przygotujcie podkład do tortu. Skoro to już jasne, to można przejść do przygotowania składników. Będziemy potrzebować 6 jajek (rozmiar M), oczywiście powinny one mieć temperaturę pokojową. Do tego należy przygotować jedną szklankę cukru, czyli około 200 gram. Cukier powinien być drobny. Niezbędne jest też przygotowanie ¾ szklanki mąki pszennej (lub 120 g), ¾ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 120 g) oraz dwóch łyżek wody. Teraz czas przejść do pracy. Białka oddzielamy od żółtek i te pierwsze ubijamy na sztywną pianę. W międzyczasie ubijamy żółtka, dodajemy do nich cukier, dwie łyżki wody, oraz mąkę i skrobie. Całość mieszamy do czasu cała masa będzie jednolita. Wtedy możemy przejść do następnego etapu, czyli za pomocą drewnianej szpatułki dodajemy pianę z białek i delikatnie całość mieszamy. Przekładamy masę do tortownicy, którą jest wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni, do tzw. suchego patyczka. Przypominamy, że absolutnie nie można przez pierwsze 15 minut otwierać piekarnika, bo wtedy biszkopt nie wyrośnie.

Czas na krem z pieczonych jabłek

Skoro ciasto jest już gotowe, to możemy je przełożyć. Podkładka pod tort będzie idealna. Możemy więc przejść do przygotowania kremu z jabłek. W tym przypadku będziemy potrzebować około pół kilograma potartych jabłek. Nadmiar soku odsączamy, ale nie wylewamy, bo nawilżymy tym sokiem biszkopt. Jabłka umieszczamy na patelni z rozgrzaną łyżką masła. Dodajemy łyżeczkę cynamonu i prażymy na małym ogniu. Po około 10 minutach jabłka będą gotowe. Teraz przekrawamy biszkopt dwukrotnie tak, by powstały trzy plastry. Pierwszy plaster nakrapiamy sokiem za pomocą małej łyżeczki. Następnie dodajemy jabłka i przykrywamy kolejnym plastrem. Ten również nawilżamy lekko sokiem z jabłek oraz nakładamy pieczone jabłka. Ale jeszcze nie przykrywamy kolejnym plastrem.

Śmietana kremówka i nieco słodkości gotowe

Teraz potrzebować będziemy śmietany kremówki. Wystarczy około pół litra. Należy tutaj ubić ją na sztywną pianę. Pod koniec ubijania można jeszcze dodać łyżkę cukru pudru. Za pomocą dużej łyżki nakładamy śmietanę na plaster biszkoptu z jabłkami i wtedy dopiero przykrywamy kolejnym plastrem. Pozostałą część kremu wykorzystujemy do dekoracji ciasta. Możecie za pomocą szerokiego noża przesmarować całość. Dzięki temu smak toru będzie jeszcze lepszy. Dodatkowo brzegi możecie posypać potartą na grube oczka białą czekoladą. W ten sposób tort będzie jeszcze słodszy. Możecie też dodać czekolady ruby. Gdy i to jest gotowe, to można jeszcze udekorować ciasto jabłkami.

Mała dekoracja i fajny efekt

Ciasto można jeszcze udekorować. Wystarczy pokroić na kawałki jabłko. Następnie podsmażyć wszystkie kostki na maśle z dodatkiem cynamonu. Teraz wystarczy tylko dodać jabłka na górną część ciasta. Na koniec można jeszcze posypać je drobinkami cukru czy cynamonu. Jeżeli chcecie obniżyć bilans kaloryczny Waszego wypieku, to koniecznie powinniście zamienić śmietanę kremówkę na wersję roślinną. Możecie też zmniejszyć ilość dodawanego cukru. Nie zapomnijcie też jak ważne są podkłady pod tort, który zapewniają wypiekom stabilizację, ale i łatwiejsze krojenie.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!