Gruzińskie smaki w Twoim domu
Kuchnia gruzińska na dobre zagościła już w sercach Polaków. Coraz częściej wybieramy się na lunch do gruzińskich knajp i restauracji. W końcu kto z nas nie kocha chaczapuri albo chinkali? Jednak oprócz tego, że dania z okolic Kaukazu smakują wyśmienicie, to są jeszcze zdrowe i bogate w składniki odżywcze. Dzisiaj przedstawiamy przepis, na gruzińską przystawkę z pastą orzechową. To danie zawiera mnóstwo zdrowych tłuszczów i białka, a jeszcze więcej przyjemności!
Składniki:
- 1kg bakłażana
- 300g orzechów włoskich
- 1 łyżka ajiki
- 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
- 20g świeżej kolendry
- 7 łyżek oleju
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie żółty ser lub parmezan
Przygotowanie:
Bakłażana pokrój w grube plastry (ok. 3cm). Rozgrzej olej na patelni i ułóż bakłażana. Smaż pod przykryciem około 5 minut na średnim ogniu, a następnie przewróć na drugą stronę i smaż przez kolejne 5 minut.
W międzyczasie zmiel orzechy. Możesz zrobić to blenderem lub maszynką do mięsa. Do orzechów dodaj ajikę, ostrą paprykę oraz sól i pieprz, a następnie wymieszaj wszystko razem, aby powstała gładka masa.
Wyjmij usmażone bakłażany na talerz, a następnie posmaruj plastry przygotowaną masą orzechową i posyp kolendrą. Możesz również na wierzch dodać ulubiony ser i wstawić wszystko na kilka minut do piekarnika.
Smacznego!