dpdpickup

Gdzie zjeść w Gdyni?

Gdzie zjeść w Gdyni?

Chyba każdy ma na swoim koncie wizyty w restauracjach, które dopieściły jego podniebienie i takich, gdzie jedzenie pozostawiało wiele do życzenia. Zamiast iść w ciemno w miejsce, o którym nic nie wiemy, lepiej poświęcić nieco czasu na to, by dokonać dobrego wyboru. Dzięki temu wizyta w restauracji będzie miłym wspomnieniem.

Gdynia jest jednym z miast, gdzie na ofertę gastronomiczną nie można narzekać, ale, kiedy chcemy znaleźć coś konkretnego, mogą pojawić się dylematy. Najlepiej przed podjęciem ostatecznej decyzji, przeanalizować kilka kwestii.

Sprawdź, czy w restauracji jest ruch

W restauracjach, które podają smaczne jedzenie, najczęściej jest dużo ludzi. Jeśli zdarza się, że mijamy dany lokal i zawsze jest pełny, świadczy to o tym, że ludzie lubią tam jeść, bo jest smacznie. To samo działa w drugą stronę. Kiedy jest weekend, popołudnie, wieczór, a przy stolikach nie ma nikogo, warto zachować czujność, bo nie wiadomo, w czym tkwi tego przyczyna. Poza tym w większości przypadków wystarczy wpisać nazwę restauracji w Internecie, by zweryfikować, jakie na jej temat mają opinie osoby, które już ją odwiedziły.

Zdaj się na swój węch

W każdej dobrej restauracji musi pachnieć smacznym jedzeniem. Kiedy już od progu uderza nas zapach starego oleju, nie spodziewajmy się cudów. Ale gdy, wchodząc, czujemy, jak zaostrza się nasz apetyt i zewsząd dochodzą nas aromaty, warto rozgościć się na dłużej.

Co z wystrojem?

Co prawda restaurację odwiedza się, żeby coś zjeść, a nie podziwiać, ale dużo przyjemniej spożywać posiłek w pięknym otoczeniu. Musi być spójne i przemyślane, a najlepiej, żeby pasowało do tego, co zawiera menu. Szukając czegoś unikatowego, warta uwagi jest restauracja Biały Królik, znajdująca się w Hotelu Quadrille w Gdyni. Podobnie jak cały obiekt, tak i restauracja nawiązuje tematycznie do „Alicji w krainie czarów”. To fantastyczny pomysł, jeśli chce się kogoś zaskoczyć. Dodatkowo przeznaczona jest dla osób dorosłych, powyżej 16. roku życia, co zapewnia naprawdę komfortowe warunki do posiłku.

Menu

To obowiązkowy element, jaki bierze się pod uwagę. Wielbiciele kuchni japońskiej nie pójdą do włoskiej pizzerii, a wegetarianie do lokalu, który słynie z soczystych steków. Zatem nawet kiedy restauracja ma same pozytywne opinie, lepiej sprawdzić, jakie serwuje dania. Zwłaszcza gdy chce się zaprosić kogoś, kto ma określone wymagania względem jedzenia. Poza tym najczęściej najlepszym menu jest to, w którym dominuje prostota. Nie musi zawierać wielu potraw, za to muszą być smaczne. Nadmiar dań w karcie działa na niekorzyść. Może to być sygnał, że restauracja w niczym się nie specjalizuje, niczym się nie wyróżnia.

Obsługa, która wita w progu

Każda restauracja może preferować inne podejście do witania i obsługi gości. Najlepiej, by już na wejściu ktoś podszedł, zaprowadził do stolika i podał kartę dań. Warto również podpytać o niektóre dania, czy kelner lub kelnerka wiedzą coś, na temat tego, co podają. Powinna też paść informacja o szacowanym czasie oczekiwania na jedzenie. W dobrych restauracjach jeszcze zanim na stół powędrują główne dania, kelnerzy podają przekąski, które umilą czas czekania.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!