dpdpickup

Jakie garnki będą najlepsze do profesjonalnej kuchni?

garnki gastronomiczne

Każda profesjonalna kuchnia powinna być zaopatrzona w niezbędny sprzęt do gotowania – szczególnie w dobrej jakości garnki gastronomiczne. Pozwalają one na uzyskanie doskonałego smaku, niezależnie od gotowanego dania. Jakie garnki do gastronomii sprawdzą się najlepiej w restauracjach i barach?

Garnki gastronomiczne - zalety

Garnki profesjonalne do gastronomii cechują się wieloma zaletami. Różnią się one w zależności od tego, z jakiego materiału zostały wykonane.

  • Garnki gastronomiczne ze stali nierdzewnej

Tego typu produkty wyróżniają się wysoką jakością – są one wyjątkowo wytrzymałe i trwałe. Ponadto świetnie przewodzą ciepło. Wysokiej jakości garnki do gastronomii pozwalają przygotować posiłki w szybki, ale jednocześnie dokładny sposób. Dzięki temu, że podczas gotowania nagrzewają się równomiernie, pozwalają przyrządzić każde danie we właściwy sposób. Kiedy stosuje się inne rozwiązania niż garnki gastronomiczne ze stali nierdzewnej częściej dochodzi do przypalenia potraw.

  • Garnki gastronomiczne emaliowane

Garnki gastronomiczne emaliowane to najlepsze rozwiązanie, kiedy myśli się o przygotowaniu kwaśnych potraw. Emalia w żaden sposób nie reaguje z kwasami i nie wydziela szkodliwych substancji. Tego typu rozwiązanie warto więc stosować podczas gotowania bigosu, kapuśniaka bądź kwaśnych kompotów. Co ważne, w garnkach z emalii można również przechowywać żywność, do czego nie nadają się inne produkty.

Garnki profesjonalne – rodzaje

Garnki do gastronomii to produkty dostępne w różnych rozmiarach, kształtach i wersjach. Na rynku dostępne są między innymi garnki duże, średnie, małe, płytkie, rondle z rączkami, garnki do zupy, garnki do gotowania na parze, garnki do gotowania na płycie gazowej, a także profesjonalne garnki do indukcji, garnki z podwójnym dnem, itd.


Jakie garnki warto kupić do profesjonalnej kuchni?

W profesjonalnej kuchni powinny się znaleźć garnki niezbędne do przygotowania wszystkich potraw znajdujących się w menu. Dzięki temu kucharz komfortowo i łatwo przygotuje każde danie. Podczas zakupu garnków należy brać pod uwagę nie tylko rozmiar i wielkość, ale także: materiał wykonania (stal nierdzewna, emalia) i przeznaczenie (garnki do duszenia, rondle, garnki do mleka, do ryb itd.).

Akcesoria do garnków

Odpowiednie garnki gastronomiczne są niezwykle ważne w każdej kuchni, ale nie mniej istotne są akcesoria gastronomiczne. Aby gotowanie było bardziej wygodne, szybsze, łatwiejsze i bezpieczniejsze, należy zaopatrzyć się także w pokrywki do każdego garnka. Należy również zakupić chochlę do zupy, noże i łyżki kuchenne, widelec do mięs, szpachelkę, młynki do przypraw itd.

Gdzie kupić profesjonalne garnki?

Profesjonalne garnki oraz akcesoria do gotowania najlepiej kupować w sklepach ze sprzętem kuchennym, takim jak https://sklep.technica.pl/garnki-gastronomiczne. Można tam znaleźć garnki, które różnią się między sobą rozmiarem, wykonaniem i ceną – szeroka oferta pozwala dobrać idealne naczynie do każdej kuchni, niezależnie od tego, jakie potrawy są przygotowywane na co dzień. Wysokiej jakości naczynia sprawiają, że gotowanie jest prostsze, szybsze i o wiele bardziej komfortowe.

Artykuł sponsorowany