dpdpickup

3 powody, dla których warto pokochać kuchnię włoską

3 powody, dla których warto pokochać kuchnię włoską

Kuchnia włoska jest doskonale znana na całym świecie, lecz w Polsce często błędnie kojarzy się ją z pizzą w amerykańskim stylu. Prawdziwa neapolitańska pizza ma cienkie ciasto, jest chrupiąca i pełna aromatów, jakich brakuje jej odpowiednikom zza oceanu. We Włoszech jada się jednak znacznie więcej wyśmienitych dań niż jedynie pizza. Jeśli jeszcze nie polubiłeś kuchni włoskiej, poznaj 3 powody, dla których warto sięgać po dania z Italii.

  1. Kuchnia włoska to świeże produkty

  2. Kuchnia pełna zdrowia

  3. Proste, domowe dania

Pizzeria lub restauracja włoska są chętnie odwiedzane przez mieszkańców całej Europy, jednak wciąż nie wszyscy przekonali się o tym, że włoskie dania są naprawdę smaczne i wartościowe. Jeśli wciąż unikasz odwiedzania lokali serwujących dania rodem z Italii, sprawdź, dlaczego warto zmienić swoją postawę.

Kuchnia włoska to świeże produkty

Włoska kuchnia obfituje w świeże warzywa, sery i zioła. Dzięki temu każda potrwa ma znakomity smak i jest pełna aromatów, jakich brakuje daniom przyrządzanym ze składników mrożonych lub przetwarzanych w inny sposób. Pizza z mozzarellą i sosem ze świeżych pomidorów, pasta ze świeżymi warzywami lub zupa minestrone na aromatycznym bulionie urzekną nawet największych smakoszy. Restauracja serwująca włoskie dania ze świeżych produktów zawsze jest pełna gości, dlatego bez trudu rozpoznasz ją spośród innych lokali. Smakowite dania z Italii znajdziesz między innymi tu http://www.szkutnia.waw.pl/

Kuchnia pełna zdrowia

Pizzeria serwuje niezdrowe dania? Z pewnością nie dotyczy to prawdziwej włoskiej pizzerii lub restauracji. Dania kuchni włoskiej są jednymi z najzdrowszych na świecie. Oryginalna kuchnia z obszaru basenu Morza Śródziemnego obfituje nie tylko w świeże produkty, ale również w oliwę z oliwek, oliwki i zioła, które mają zbawienny wpływ na organizm. Kuchnia włoska opiera się na pomidorach, które zawierają likopen o działaniu przeciwnowotworowym, oliwie, która dostarcza niezbędnych kwasów tłuszczowych, oraz nieprzetworzonej mące, serach produkowanych według tradycyjnej receptury i na wielu warzywach, które powszechnie rosną w całej Italii.

Proste, domowe dania

W kuchni włoskiej dominują proste dania, które bez trudu przyrządzi się samodzielnie w domu. Znakomita pasta, zupy warzywne, tortellini i pizza na cienkim cieście są przyrządzane przez niemalże wszystkich Włochów, którzy cenią sobie domową kuchnię. Dzięki temu kuchnia z tamtego regionu jest autentyczna, pełna domowego ciepła i aromatów, które kojarzą się z daniami przyrządzanymi przez mamy i babcie.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!