dpdpickup

Prawidłowe przechowywanie warzyw w gastronomii

Poprawne przechowywanie warzyw w gastronomii

Najlepiej przechowywać owoce i warzywa osobno. Większość owoców uwalnia dużo etylenu, a większość warzyw jest na niego wrażliwa. Dowiedz się, jak przechowywać warzywa i owoce, aby sprostać wyjątkowym potrzebom każdej kategorii.

Przeciętnie warzywa zawierają nieistniejące ślady etylenu w porównaniu z owocami. Poniżej dowiesz się, jak zmaksymalizować świeżość i jakość najpopularniejszych warzyw.

Jak przechowywać pomidory:

Trzymaj pomidory w swoim magazynie z dala od światła słonecznego. Pomidory nie dojrzewają prawidłowo w lodówce. Ułóż je łodyżką w dół, aż będą w pełni dojrzałe. Pomidory najlepiej zachowują się, gdy się nie dotykają, więc przechowuj je w jednej warstwie. Nie łącz ich razem. Gdy pomidory będą miękkie i żywe, przedłuż ich okres przydatności do spożycia, przenosząc je do lodówki.

Najlepszy sposób na przechowywanie ziemniaków:

Przechowuj ziemniaki poza lodówką w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu. Chłodzone powietrze jest zbyt zimne dla ziemniaków i powoduje, że skrobia zamienia się w cukier. Przechowuj ziemniaki w papierowej torbie, koszu lub dużej misce. Nie przechowuj ziemniaków w plastikowych torebkach/zamkniętych pojemnikach, które zatrzymują wilgoć. Wilgotne środowisko powoduje szybsze psucie się ziemniaków.

Jak przechowywać ogórki:

Aby zachować świeżość ogórków, owiń czyste i suche ogórki w papierowy ręcznik i umieść je w plastikowej torbie. Plastikowa torba pomaga chronić ogórki przed gazem etylenowym. Pozostaw górną część torby otwartą, aby zapewnić przepływ powietrza i zapobiec pleśnieniu i rozmoknięciu. Użyj tej samej metody do przechowywania selera i szpinaku.

Jak przechowywać marchewki:

Pierwszym krokiem w przechowywaniu marchwi jest przycinanie ich liściastych wierzchołków. Wierzchołki marchwi wyciągają wilgoć z korzeni, powodując ich przedwczesne więdnięcie. Nawadniaj marchewki, przechowując je w odkrytym pojemniku z płytką wodą w lodówce. Jeśli nie ma miejsca na tę metodę, następną najlepszą opcją jest przechowywanie marchewki w otwartej plastikowej torbie.

Słowa kluczowe
warzywa przechowywanie żywności