Zapasy w firmie gastronomicznej

Jak w wielu branżach, tak i w gastronomii, jest dużo fachowego słownictwa i specyficznych zwrotów. Jeśli się w tym gubisz, sprawdź Słownik gastronomiczny. Dzięki niemu nie poczujesz się obco, zgłębiając wiedzę gastronomiczną.

Zapasy w typowej firmie gastronomicznej można podzielić na dwie grupy:

1. Surowce- zakupione na potrzeby wytworzenia sprzedawanych dań i napojów ( czyli naszej usługi gastronomicznej). Składają się na nie:

  • Wszystkie surowce stanowiące stany magazynowe
  • Produkty będące w trakcie procesu wytwarzania – tzw. „produkcja w toku”
    (półprodukty, bazy, inne produkty „na kuchni”)
  • Produkty gotowe (wytworzone z wielu pojedynczych surowców, np. zupy, pieczenie itp)

2. Środki operacyjne – inne produkty „nie surowcowe” zakupione przez firmę na potrzeby prowadzonej działalności, jak:

  • Środki cystości
  • Opakowania
  • Materiały gastronomiczne (folie, patyczki do szaszłyków itp.)
  • inne

Zarządzanie zapasami ma kluczowe znaczenie dla każdej firmy. Należy to rozumieć jako istotną część majątku obrotowego firmy. W celu oszczędności kosztów zapasy powinny być jak najbardziej optymalne, takie których wielkość nie powoduje zbędnego „zamrażania pieniędzy”. Efektywne zarządzanie zapasami w firmie ma również korzystny wpływ na wskaźnik płynności finansowej w  firmie.

Zapasy w typowej firmie gastronomicznej można podzielić na dwie grupy:

1. Surowce- zakupione na potrzeby wytworzenia sprzedawanych dań i napojów ( czyli naszej usługi gastronomicznej). Składają się na nie:

  • Wszystkie surowce stanowiące stany magazynowe
  • Produkty będące w trakcie procesu wytwarzania – tzw. „produkcja w toku”
    (półprodukty, bazy, inne produkty „na kuchni”)
  • Produkty gotowe (wytworzone z wielu pojedynczych surowców, np. zupy, pieczenie itp)

2. Środki operacyjne – inne produkty „nie surowcowe” zakupione przez firmę na potrzeby prowadzonej działalności, jak:

  • Środki cystości
  • Opakowania
  • Materiały gastronomiczne (folie, patyczki do szaszłyków itp.)
  • inne

Zarządzanie zapasami ma kluczowe znaczenie dla każdej firmy. Należy to rozumieć jako istotną część majątku obrotowego firmy. W celu oszczędności kosztów zapasy powinny być jak najbardziej optymalne, takie których wielkość nie powoduje zbędnego „zamrażania pieniędzy”. Efektywne zarządzanie zapasami w firmie ma również korzystny wpływ na wskaźnik płynności finansowej w  firmie.

Spodobał Ci się nasz wpis? Podziel się nim ze znajomymi!